Bronnen blijven zich vernieuwen

Bronnen blijven zich vernieuwen Als we het over vernieuwende bronnen hebben, dan denkt men vaak aan energie. Alles wat we uit de aarde halen, raakt uitgeput en het duur te lang om zich te vernieuwen. De zon raakt ook ooit uitgeblust, maar vooralsnog niet. Kan je dan spreken over vernieuwende bronnen? Eigenlijk ook niet. De wind en regen wel, dat wil zeggen dat zolang de aarde een beetje in balans blijft en de zon blijft schijnen. Eigenlijk geldt dit ook zo ongeveer voor de mens. De mens wordt ouder, maar in die periode kunnen bronnen zich wel degelijk vernieuwen. In bijna alle gevallen alleen als er voldoende prikkels zijn van buitenaf. Dat kan werkelijk van alles zijn. Hoe werkt dat?

Tevreden zijn met jezelf

Het begint met de mens die tevreden (of zelfs erg blij) is met zichzelf. Als je niet tevreden bent met jezelf dan kan je je niet vernieuwen. Dit heeft te maken met datgene wat er op je afkomt en waar je van binnen iets mee kunt of moet. Als een mens niet tevreden is met zichzelf, dan gaat er te veel energie naar dat gegeven. Dan heb je die waardering van buitenaf nodig. Ligt er meer focus op hoe die ander op je reageert. Gaat hij/zij bevestigen dat je oké bent zoals je bent etc. Ter daarbij op dat mensen om die reden soms ook gaan “pleasen” en je komt niet dichtbij jezelf en je bronnen.

Ijdelheid

Als je wel tevreden bent met jezelf dan is dat nog geen garantie dat je ook met je bronnen “aan de slag” gaat. Ook zelfingenomenheid, ijdelheid kan energie vergen. Je bent dan wel met jezelf bezig, maar niet met de persoon die je van binnen bent en hoe je jezelf kunt vernieuwen, nieuwe inzichten op kunt doen etc.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Van binnen vernieuwen met input van buiten

Laten we zeggen dat als je ongeveer in balans bent, je toe kunt komen aan een aantal aspecten in jezelf, zoals:
  • Hoe je jezelf kunt blijven ontplooien
  • Hoe verbeteren je jezelf (je aandachtspunten)
  • Hoe doe je nieuwe inzichten op
  • Hoe verbreed je je wereld

Bewust of onbewust?

Het klinkt zwaar, maar dat is het niet. Het is wel een continu proces, tenminste als je er voor open staat. Het is niet zo dat je er continu mee bezig bent, maar een mens die zich wil blijven ontwikkelen, blijft het hele leven nieuwe bronnen in zichzelf aanboren. Daar heeft leeftijd niet zoveel mee te maken, hooguit dat levenservaring je rijker maakt en als je er voor open staat je zaken gemakkelijker gaat doorzien, gaat snappen.

Voor veel mensen is het blijven leren een on going proces dat enig moment als vanzelf gaat. Je wordt ergens door geprikkeld en dat verwerkt de geest, slaat het op en indien nodig wordt het weer opgediept om er iets mee te doen. Soms kan dat heel snel zijn, maar soms kan het ook veel langer duren voordat het opgediept wordt.
Zolang dit proces voortduurt, geef je je geest de kans zich te blijven vernieuwen en het vervolgens toe te passen. Zolang je geest goed werkt, kunnen deze bronnen zich vernieuwen en dat is voor sommige mensen dus tot op hoge leeftijd.

“Van kinderen kan je heel veel leren. Kijk naar het pure mensje en sla het op.”

Blasé

Het meest funest wat je op hogere leeftijd in deze kan overkomen is dat je blasé wordt. Je hebt het allemaal al gezien en/of gedaan en je verliest je interesse in jongere mensen die in het voor jou zo bekende proces zitten. Blasé is eigenlijk stoppen met vernieuwende bronnen.

Ga er vanuit dat als je al veel hebt meegemaakt en al die zaken al kent, je toch wel 5% tot 10% echte vernieuwing meemaakt. Dat is al genoeg om weer mee te nemen en te gebruiken voor je interne bronnen. Eigenlijk is het ook wel logisch. Ieder mens reageert weer anders op zaken en dus ook anders dan jij op zaken die je al hebt meegemaakt.

Bron: Zon - AnnastaalBron: Zon - Annastaal

Vermoeiend

Sommige mensen worden al moe bij de gedachten dat je je hele leven iets “moet”. Het pensioen is eigenlijk de periode dat je niets meer moet en daar kijken veel mensen naar uit (ook al hebben we moeten met ouder worden). Toch is het geen vermoeiend proces, want als je het je tweede natuur maakt, gaat het als vanzelf. Zijn je voelsprieten altijd uit, absorbeer je nieuwe zaken en komt het eruit op het moment dat het nodig is.

Tot slot

Verder komen in het leven is voor de een veel geld verdienen en veel uiterlijk vertoon en voor de ander is het spirituele wijsheid. Vernieuwende bronnen hebben alles met spirituele wijsheid te maken en daar kies je voor of niet. Niets is goed of fout, het is slechts anders.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bronnen vermelden?Bronnen vermelden is niet enkel, zoals velen denken, nodig om de schrijver van je bronnen eer aan te doen of op gerechte…
Alles over stralingAlles over stralingVoedsel kan worden behandeld met straling uit radioactieve bronnen. Na deze behandeling zijn alle ziektekiemen die in he…
Geschiedenis, het vakGeschiedenis wordt in verschillende contexten gebruikt. De meeste jongeren zien het als een vervelende, saaie les op sch…
Het downloadverbod in NederlandHet downloadverbod in NederlandVanaf 10 april 2014 geldt er een downloadverbod in Nederland. Dit is aan Nederland opgelegd door het Europese Hof van Ju…

Als leeftijd er toe doetAls leeftijd er toe doetAls je het de mensen vraagt dan zal het merendeel zeggen wel de geestelijke wijsheid van het klimmen der jaren te willen…
Persoonlijke groei komt niet vanzelfPersoonlijke groei komt niet vanzelfIedereen kan in het leven leren, soms via de harde weg en andere gaat het (in ieder geval ogenschijnlijk) beter af. Maar…
Bronnen en referenties
  • H. Bergmans - life coach
  • Afbeelding bron 1: Johnhain, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Zon - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.