We zijn wat we geloven dat we zijn

We hebben altijd de keuze hoe we onszelf, anderen en de wereld om ons heen zien. We hebben de keuze of we van binnen vrede voelen of strijd. We hebben de keuze of we liefde of angst ervaren.

Het wereldbeeld, zelfbeeld en realiteit

De meeste van ons vinden het moeilijk in een wereld te leven die vaak een gekkenhuis lijkt en waarin persoonlijke relaties meestal als incompleet, onbevredigend en onbestendig worden ervaren. Velen van ons hebben hun hele leven geprobeerd om de dingen in de hand te houden en te voorspellen. Wat we ook zochten, nooit schijnen we het te vinden. In plaats daarvan voelen we ons dikwijls op de een of andere manier gefrustreerd, depressief of ziek, of hebben we pijn. Ons wereldbeeld en zelfbeeld zijn opgebouwd uit onze ervaringen uit het verleden die we in het heden steeds opnieuw beleven, waarbij we verwachten dat de toekomst wel zo ongeveer hetzelfde zal zijn als het verleden. Onze huidige optiek wordt zo erg gekleurd door het verleden dat we de dingen die er nu in ons leven gaande zijn niet zonder vervormingen of beperkingen kunnen zien. Maar we kunnen, als we daartoe bereid zijn, onze denkbeelden over wie we zijn letterlijk onder de loep nemen en zo een nieuw en dieper besef krijgen van onze ware identiteit.

Het verleden, de toekomst en het NU

We zijn allemaal onbegrensd en om dit gevoel van totale vrijheid te ervaren is het belangrijk dat we loskomen van onze vooropgezette ideeën over verleden en toekomst en ervoor kiezen in het onmiddellijke besef van het NU te leven. Vrij zijn betekent ook dat we ons niet beperken tot de realiteit zoals die begrensd lijkt door onze zintuiglijke waarnemingen. Vrij zijn laat ons deelnemen aan de liefde die we met iedereen delen. Liefde kan beschouwd worden als de totale afwezigheid van angst. Hoewel we allemaal liefde nodig hebben, schijnen velen van ons niet in staat die te ervaren. Onze schuldgevoelens en angsten uit het verleden blokkeren ons om in het heden liefde te geven en te ontvangen. Angst en liefde kunnen nooit tegelijk worden ervaren. Het is altijd onze keus welke van deze twee emoties we wensen. Door steeds consequenter voor liefde in plaats van angst te kiezen kunnen we de aard en kwaliteit van onze relaties veranderen.

Aanvallen en verdedigen

Als we denken dat iemand ons ´aanvalt´, voelen we ons meestal in de verdediging gedrongen en zoeken we op onze beurt naar een manier om rechtstreeks of indirect die ander aan te vallen. Anderen aanvallen komt altijd voort uit een gevoel van schuld of angst. Niemand valt aan als hij zich niet eerst zelf bedreigd voelt en meent door aan te vallen zijn eigen kracht te kunnen demonstreren ten koste van de zwakte van die ander. Zoals het geval is met elke verdediging, die in feite bedoeld is om schuld- en angstgevoelens buiten ons bewustzijn te houden, houdt ook aanvallen het probleem alleen maar in stand. De meesten van ons klampen zich vast aan de overtuiging dat 'aanvallen' ons werkelijk iets bezorgt wat we wensen. We schijnen dan te vergeten dat 'aanvallen' en 'verdedigen' ons geen innerlijke vrede brengen. Willen we van binnen vrede ervaren in plaats van strijd, dan moeten we met andere ogen gaan zien. In plaats van anderen te beschouwen als mensen die ons aanvallen, kunnen we hen als angstig zien.

Liefde of angst

We uiten altijd een van die twee: liefde of angst. Angst is in wezen een roep om hulp en is daarmee een vraag om liefde. Het is dus duidelijk dat we, om vrede te vinden, moeten inzien dat we inderdaad een keuze hebben in het bepalen van wat we zien. Veel van onze pogingen anderen te 'corrigeren', zelfs als we menen opbouwende kritiek te geven, zijn in wezen pogingen hen aan te vallen door aan te tonen dat zij het bij het 'verkeerde' en wij het bij het 'juiste' eind hebben. Het kan dan helpen onze motieven eens onder de loep te nemen. Laten wij de liefde spreken of geven wij een staaltje van aanvalsgedrag? Als anderen niet in veranderen in overeenstemming met onze verwachtingen, zijn we snel geneigd hen daarvan de schuld te geven, en op die manier geven we veel voedsel aan ons eigen geloof in schuld. Innerlijke vrede krijgen we als we anderen niet willen veranderen, maar hen gewoon accepteren zoals ze zijn. Werkelijke acceptatie kent geen eisen of verwachtingen.

Vergeving

Waar in dit artikel de nadruk op wordt gelegd is dat innerlijke vrede alleen kan worden bereikt wanneer we vergeving in praktijk brengen. Vergeven is het loslaten van het verleden en is daarom het middel bij uitstek om onze verkeerde denkbeelden te corrigeren. Onze misvattingen kunnen alleen nu ongedaan worden gemaakt en dit kan alleen door middel van het proces van het loslaten en alles wat we denken dat anderen ons hebben aangedaan en van alles wat we menen hen aangedaan te hebben. Via dit proces van selectief vergeten zijn we vrij om een heden te omarmen zonder daarbij gehinderd te worden door de wederopstanding van onze vroegere misvattingen. Door middel van ware vergeving kunnen we de eindeloze kringloop van schuld stopzetten en met liefde naar onszelf en anderen te kijken. Vergeving stelt ons in staat alle gedachten die ons van elkaar lijken te scheiden vaarwel te zeggen. Wanneer we niet geloven dat we van elkaar gescheiden zijn, kunnen we ons eigen heel worden accepteren en helende liefde naar allen om ons heen uitstralen. Het inzicht dat we allen een zijn wordt dan onze genezing. Als we innerlijke vrede als ons enige doel gaan zien, wordt vergeven onze enige functie. Wanneer we zowel onze functie en ons doel aanvaarden, dan ontdekken we dat het luisteren naar onze innerlijke intuïtieve stem de bron wordt die onze koers aangeeft, en onze enige gids wordt voor vervulling in ons leven. We zijn verlost als we anderen verlossen uit de gevangenis van onze verwrongen en illusoire denkbeelden en hen in eenheid van liefde verenigen.

Krijgen en geven

Het is belangrijk onszelf in herinnering te brengen dat alles wat we nu nodig hebben ter beschikking staat en dat de kern van ons wezen liefde is. Als we menen dat we nodig iets van een ander moeten hebben, dan houden we alleen van die persoon als we krijgen wat we denken nodig te hebben en we haten hem als we het niet krijgen. Heel vaak hebben we haat-liefde relaties waarin we onszelf erop betrappen elkaar met voorwaardelijke liefde af te kopen. Het gemotiveerd worden door krijgen leidt tot conflicten en het uiten van vijandigheden tegenover onszelf en anderen. Het gemotiveerd worden door geven leidt, aan de andere kant, tot een tijdloos gevoel van innerlijke vrede en vreugde. Geven betekent je liefde betuigen zonder voorwaarden of grenzen te stellen en zonder verwachtingen. Innerlijke vrede wordt ons deel als we ons geheel concentreren op geven en niet verlangen iets van een ander te krijgen of die ander te veranderen.
© 2014 - 2024 Hoodrat1971, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nadelen van een negatief zelfbeeldVeel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dit is erg vervelend, omdat een negatief zelfbeeld mensen beperkt in het dage…
Een nieuwe dimensie, een nieuw wereldbeeldAl jaren leven we in een maatschappij waar geld staat voor macht en waar materialisme belangrijk is. Dit is nu aan het v…
De Linehan-therapie bij BorderlineDe Linehan-therapie bij BorderlineEr zijn verschillende behandelingen voor de Borderline persoonlijkheidsstoornis. De meest gebruikte behandelingen zijn p…

Innerlijke rust zit in jezelfInnerlijke rust zit in jezelfHet is inmiddels een gevleugelde uitspraak “…alles wordt beter als je innerlijke rust heb…”en dat klopt ook wel. Het zo…
Optimisme is te lerenOptimisme is te lerenDe optimist pur sang krijg je niet negatief, hij of zij zal altijd de positieve kan van de zaak proberen voor het voetli…
Hoodrat1971 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.