Ontevreden mensen
Wie voelt zich aangesproken als je over ontevreden mensen spreekt? Weinig mensen, althans in eerste instantie. Tot het moment dat je doorpraat met mensen en er allerlei veelal onbenulligheden boven tafel komen. Dan blijken er toch wel wat zaken die irriteren en ons tot ontevreden mensen maken. Maar gelukkig kan je er wat aan doen!
Ontevredenheid, waar staat het voor?
Volgens de woordenboeken staat ontevredenheid voor:
- Gevoelsmatig niet “genoeg” te hebben
- Misnoegen
- Ontstemming
- Onvoldaan zijn
- Ongenoegen
Ontevredenheid in de praktijk
Als je ontevreden bent kan dit een specifiek iets zijn of je bent als mens per definitie ontevreden (over het leven). In dat laatste geval vind je bijvoorbeeld dat het leven niet erg “lief” voor je is, hebben andere mensen meer en zou jij dat ook graag willen. Wat overigens nog niet wil zeggen dat je het een ander niet gunt. Maar de dingen die je uit het leven wilt halen c.q. denkt nodig te hebben of zelfs recht op te hebben, heb je niet. Dat stemt tot ontevredenheid.
Waar de een dan actief wordt er de schouders er onder zet om toch dat behalen wat hij/zij wil, zal de ander slechts uitspreken dat hij/zij iets niet heeft en dus het onvoldane gevoel ten toon spreiden. Maar alles blijft zoals het is. Weer iemand anders berust in het feit dat er dingen niet op zijn/haar pad komen en neemt vervolgens genoegen met hetgeen hij/zij wél heeft. De positieve kant dus meer naar boven halen.
Als het niet over het leven in z’n algemeenheid gaat, dan gaat het wel over specifieke zaken en deze zijn grofweg in te delen in de werk- en de privésituatie.
De werksituatie
Als er zaken op het werk niet gaan zoals jij dit graag ziet, en dan maakt het niet uit waar het over gaat, kan je er in berusten en dus accepteren. Maar dan voegt het uitspreken van je ontevredenheid ook niets toe en is het slechts een vorm van negatieve aandacht trekken. Accepteren is berusten en het laten voor wat het is, zonder oordeel.
Zo niet dan ga je handelen en dat begint bij communicatie. Zolang je niet naar de juiste persoon communiceert, zal er niets anders worden. Denk aan je direct leidinggevende, een bedrijfsarts, een vertrouwenspersoon, en projectleider etc. Daarnaast is het zinvol alvast na te denken over een mogelijk oplossing voor het probleem. Het komt immers veel beter over (voor zowel jezelf als je gesprekspartner) als je niet alleen je ongenoegen en het waarom overbrengt, maar je er ook toe in staat bent om oplossingsgericht mee te denken. Maak iemand deelgenoot en vraag concreet om hulp.
Pak het leven aan zoals het is en maak er zelf een feestje van!"
De privésituatie
De privésituatie kan ook lopen in een vorm die je niet graag ziet en kan even divers zijn. Van de relatie tot je rol in het gezin, de verhouding tussen wat “moet” en wat “leuk” is of iets rond de kinderen.
Het is in iedere situatie goed te beginnen met de analyse en zeker in de privésituatie, want daar kunnen problemen op het ene gebied nog wel eens op een ander vlak tot uiting komen. Radicale beslissingen nemen is dan niet handig, maar niets doen en alleen ontevreden blijven ook niet. Ook hiervoor geldt dat je moet handelen. Na je analyse is het goed over hetgeen je daadwerkelijk ontevreden bent, te spreken. Los van dat een spanning in de lucht nooit goed is, kan dit in de privésituatie dubbel aankomen. Je veilige thuisbasis, die iedereen in meer of mindere mate nodig heeft om goed te kunnen functioneren, is daarmee weg.
Bron: Giuliamar, Pixabay Meer levensvreugde!
Of het nu een specifiek onderwerp is waar je ontevreden over bent of je houding in algemeenheid is zo, ontevredenheid kan levensgeluk weghalen. Je ontevredenheid blijft “top of mind” en dat wil zeggen dat het dagelijkse doen-en-laten kan beïnvloeden. Je kunt er eindelijk als verzuurd of cynisch mens uitkomen en dat proces is veelal niet terug te draaien.
Als je het aan gaat pakken, kan je ook beginnen met afspraken met jezelf maken. Een situatie is meestal niet van de een op andere dag weg, dus bouw het proces voor jezelf op met juiste mindset. Spreek bijvoorbeeld af…
- … dat je iedere dag een lekker lachmoment hebt. Is het niet voor handen dan kijk je naar lachwekkende filmpjes op youtube of cartoons.
- … adem zo’n 10 tot 15 minuten per dag goed en heel bewust diep via de buik door en adem rustig uit. Een bewust rustmoment waar je je lichaam goed voelt en de spanning kunt laten wegvloeien.
- … maak er een gewoonte van om iedere ochtend je ongenoegen te visualiseren, op een grote wolk te zetten en die wel te laten drijven.
- … doe minimaal één half uur per dag iets wat je echt leuk vindt. Waar je hart van open gaat.
Tot slot
Zeuren om het zeuren is kinderachtig, zeuren omdat je ontevreden bent pak je aan. Soms met hulp en soms alleen, maar er mee rondlopen is nooit goed. Communiceer er over en pak vervolgens door.