De visie van Deepak Chopra

De visie van Deepak Chopra Voor menigeen is Deepak Chopra een wijs man, van huis uit cardioloog maar inmiddels meer bekend als schrijver over spiritualiteit, Ayurveda en alternatieve geneeskunde. Hij heeft vele volgers en waarschijnlijk even zoveel critici. De basis van zijn theorie ligt in de relatie tussen genezende processen en de kwantummechanica.

Kwantummechanica

Kwantummechanica is volgens Wikipedia “een natuurkundige theorie die het gedrag van materie en energie met interacties van kwanta op atomaire en subatomaire schaal beschrijft. De ontwikkeling ervan sinds het begin van de 20e eeuw kan, samen met die van de relativiteitstheorie, beschouwd worden als de overgang van de klassieke natuurkunde naar de moderne natuurkunde.”

De theorie rond kwantummechanica is tot stand gekomen mede door de inspanningen van vele geleerden die iets betekenen in deze wereld. De “nieuwe” natuurkunde wordt op een wezenlijk andere manier benaderd dan de klassieke natuurkunde. Was er in het begin nog veel kritiek, inmiddels is deze kritiek duidelijk afgenomen.

De mens Chopra en zijn visie

Chopra wordt op 22 oktober 1947 geboren in New Delhi. Hij volgt een opleiding tot cardioloog, met als specialisme internist en endocrinoloog en studeert in 1968 af. Hoewel hij hier jaren actief in is, laat hij enig moment Transcedente Meditatie toe. In grote lijnen is dit twee maal per dag in een gemakkelijke zithouding gedurende 15 tot 20 minuten een geselecteerde woordklank die we mantra noemen herhalen (in gedachten). Langzaam “verstomd” het geluid van de klank en is er alleen nog het bewustzijn. Het doel is tot een zuiver bewustzijn te komen.

Om vervolgens zijn eigen te volgen met als een soort boodschap de westerse wetenschappelijk kennis over de gezondheid en de oosterse geneeswijzen dichter bij elkaar te brengen. Daar hoort ayurveda en yoga ook bij. Dit verpakt hij in vele boeken, inmiddels zijn er al meer dan 40 boeken verschenen, maar ook ingesproken tapes en video’s. Verder geeft hij over de hele wereld lezingen.

Chopra heeft een interessante visie als het gaat om hoe lichaam, geest en ziel één geheel vormen en je door meditatie in staat bent veranderingen in je lichaam te realiseren. Conditionering die vanaf de meest prille jeugd plaatsvindt, stagneert de mens. Dit bewustzijn is er bij steeds meer mensen en men wil dit doorbreken, het voelt bij steeds meer mensen als een harnas. Chopra neemt dit in zijn visie ook mee, waarbij voorop staat dat je het ook echt moet willen en de kracht in herhaling zit.

Chopra is getrouwd met Rita en heeft twee kinderen, te weten Gotham en Mallika. Hij woont al vele jaren in de Verenigde Staten.

”All that we are is the result of what we have thought.” (Boeddha)

Boeken

Zijn allerbekendste boek is “De zeven wetten van succes”. Daar wordt in 7 stappen als het ware uitgelegd hoe te komen tot het vervullen van je dromen en is gebaseerd op ”Leven in overvloed”. Het is een handzaam boekje wat voor sommige mensen een soort leidraad in het leven is geworden. De kunst in dit boekje is dat het niet het “zweverige” imago heeft.

Samenvatting “De zeven wetten van succes”

1. De wet van pure potentialiteit
Alleen er "zijn" is voldoende, probeer dit iedere dag te benadrukken. Mediteer 2 x 30 min. per dag en probeer op te gaan in de natuur. De rust komt tot je en je gaat de intelligentie van de natuur snappen en respecteren. Niets is goed of fout.

2. De wet van het geven
Complimenteer iedere dag iemand, enkele woorden zijn al voldoende. Een complimentje mag je zelf ook hartelijk in ontvangst nemen en dan ontstaat die wisselwerking en verrijkt het je als mens.

3. De wet van het ‘karma’, ofwel oorzaak en gevolg
Wat je zaait zal je oogsten en dus wat je geeft krijg je terug. Leer hier bewust bij iedere beslissing mee om te gaan en ga niet alleen van je ratio uit, maar neem je hart in iedere beslissing mee.

4. De wet van de minste weerstand
Iets is zoals het is, accepteer dit en vecht er niet tegen. Neem de verantwoordelijkheid en nut kansen uit. Maar bij iedere beslissing moet je open blijven staan voor andermans standpunten. Je verrijkt jezelf er uiteindelijk alleen maar mee.

5. De wet van intentie en wens
Wat zijn de wensen in je leven, schrijf ze op en zorg dat je ze bij je hebt. Lees ze voor je meditatie en voor en na het slapen nog eens door. Maar besef ook dat de weg er naar toe ook geleefd moet worden met plezier. Leef in het NU en geniet.

6. De wet van het afstand nemen
Iedereen is zoals hij of zij is en respecteer dit. Forceer geen proces, dat werkt over het algemeen toch niet. Laat de onzekerheid die je mogelijk ervaart voor wat het is en laat het maar tot je komen (hoe angstig je je er ook bij voelt). Het is dé weg naar je vrijheid. Wijsheid komt dan namelijk bovendrijven en zal je je zekerheid uiteindelijk geven. Sta het toe, maak die stap vooruit en laat alles wat op je pad komt, tot je komen. Leef het, ervaar het!

7. De wet van het ‘dharma’, ofwel doel in het leven
Je bent tijdloos, niet op aarde maar verder wel. Laat dit bezinken tot diep in je kern en in je hart. Laat toe waar je gelukkig van wordt en geef de mensheid er iets van mee (in positieve zin). Ook hier ontstat de wisselwerking, want geven is ontvangen.

Verder is “Spirituele oplossingen” tot spiritueel boek van 2013 gekozen en heeft hij, hoe kan het ook anders, een boek over kwantumgenezing geschreven en een over Ayurveda. De lijst van boeken is eindeloos maar zijn visie verwoord hij duidelijk in al zijn boeken.

Tot slot

“You love him or you hate him” zei een Amerikaanse talkshow presentator enige tijd geleden op televisie en dat is het ook. Er zit niets tussen of je leest zijn boeken graag en gaat mee in zijn visie of je ervaart het als “gewauwel” waar de man een prima leven mee kan leiden.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deepak Chopra: Overwin verslaving met behulp van meditatieDeepak Chopra: Overwin verslaving met behulp van meditatieDeepak Chopra heeft een interessant boekje geschreven over hoe je de strijd aan kunt gaan met je verslaving. Hij beroept…
Boekrecensie: De zeven spirituele wetten van succesrecensieBoekrecensie: De zeven spirituele wetten van succes‘De zeven spirituele wetten van succes’ van Deepak Chopra uit 1994 is een soort vervolg, noem het logische vervolg, op ‘…
Boekrecensie: Leven in overvloedrecensieBoekrecensie: Leven in overvloedEen klein compact boekje van de bekende Indiase schrijver Deepak Chopra, wat al dateert uit 1993, maar waar men inmiddel…
Verblijf in Stiltecentrum BetlehemIn onze Westerse maatschappij is 'tijd' een belangrijk begrip. Er zijn allerlei dingen waaraan binnen een bepaalde tijds…

Ontevreden mensenOntevreden mensenWie voelt zich aangesproken als je over ontevreden mensen spreekt? Weinig mensen, althans in eerste instantie. Tot het m…
Newtoniaans en holistisch wereldbeeldNewtoniaans en holistisch wereldbeeldIn de wereld kunnen er twee grote manieren onderscheiden worden om gebeurtenissen en situaties te beoordelen, namelijk v…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.