Wat kost een uitvaart?

Wat kost een uitvaart? De kosten van een uitvaart worden vaak onderschat. Mensen hebben er vaak verzekeringen voor afgesloten, maar realiseren zich niet dat de kosten van een uitvaart ook jaarlijks stijgen en dat het verzekerde bedrag ontoereikend kan zijn. De wensen met betrekking tot de uitvaart verschillen per persoon. De ene wil het simpel houden, terwijl iemand anders kiest voor een zeer uitgebreide en kostbare uitvaart. Elke kleine toevoeging aan de uitvaartdienst kost geld. Zodra de nabestaanden een uitvaartdienst plannen, schrikken ze van de hoogte van de kosten die uitvaartondernemers vragen. Voor de meeste mensen is het noodzakelijk om een verzekering te sluiten om de kosten op te kunnen vangen.

Wat kost een uitvaart gemiddeld?

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Een gemiddelde uitvaart komt ongeveer op € 6.500,= tot € 8.000,= voor een crematie . Voor een begrafenis moet u uitgaan van bedragen tussen de € 8.500,= tot € 10.500,=. Door verschil in persoonlijke wensen kan de rekening eenvoudig duizenden euro’s hoger of lager komen te liggen.

Wie moet de kosten betalen?

De kosten komen voor rekening van de nabestaanden. In de praktijk zullen de kosten meestal gedragen worden door een afgesloten uitvaartverzekering of door een uitvaartvereniging waar de overledene bij aangesloten was. De uitvaartverzekering zijn er in twee vormen, namelijk een verzekering die geld uitbetaald en een vorm die niets uitbetaald maar de uitvaart verzorgd (natura uitvaartverzekering). Bij de uitvaartverzekering die geld uitkeert blijft het de vraag in hoeverre het verzekerde bedrag voldoende is om de kosten te dekken. Bij de natura uitvaartverzekering wordt er een vooraf besproken pakket aangeboden. In het geval de nabestaanden toch nog aanvullende wensen hebben die niet in de polis waren vastgelegd, volgt er een aanvullende nota. Dit principe hanteren uitvaartverenigingen ook.

Waardoor zijn de kosten zo hoog?

Men staat er vaak niet bij stil wat er allemaal moet gebeuren bij een uitvaart. Het is meer dan alleen een kist of een urn en een koffietafel. De kosten van advertenties in regionale kranten, de basistarief van de uitvaartverzorger en de kist komen gezamenlijk al eenvoudig boven de € 2.000,=. Een advertentie in een regionale krant komen ongeveer op 450,=. De uitvaartverzorger vraagt tussen de € 1.000 en € 1.300. Het gaat hier niet alleen om de uitvaartverzorger en de ruimte voor de dienst, maar ook de mensen die ingeschakeld worden om de dienst goed te laten verlopen. De kist is er in verschillende soorten en kwaliteiten. Voor de goedkoopste moet u ongeveer op € 500,= rekenen, de kosten kunnen oplopen tot ongeveer € 1.250,=.

Wanneer kunnen de nabestaanden de rekening verwachten?

In het geval u een natura uitvaartverzekering of een uitvaartvereniging hebt, en u hebt niet gekozen voor extra’s, dan krijgt u geen aanvullende nota. Bij deze vormen van uitvaartverzorging is het wel belangrijk dat u deze verzekeraar of vereniging ook daadwerkelijk inschakelt na het overlijden. U kunt niet zelf een willekeurige uitvaartverzorger inschakelen. Indien u wel een rekening krijgt ontvangt u deze na de uitvaartdienst. De meeste uitvaartverzorgers zullen hier met respect mee omgaan door niet gelijk de dag na de uitvaart de rekening in uw bus te gooien. De rekening is te verwachten binnen een maand na de uitvaartdienst.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…
Wat is een uitvaartverzekering?De kosten voor een uitvaart of begrafenis stijgen elk jaar flink. Er is een mogelijkheid om jezelf, maar vooral je nabes…
Uitvaartverzekering, kiezen voor geld of natura?Uitvaartverzekering, kiezen voor geld of natura?Er zijn twee soorten van uitvaartverzekeringen te onderscheiden, namelijk de natura-uitvaartverzekering en de uitvaartve…
Website van NVVE, hulp bij zelfmoord voor een humane doodWebsite van NVVE, hulp bij zelfmoord voor een humane doodIeder jaar sterven mensen door zelfdoding of zelfmoord (suïcide). De meesten verkeerden in een zware depressie en zagen…
Bronnen en referenties
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.