Wat maakt jouw jaar?

Wat maakt jouw jaar? Iedereen moet er zelf wat van maken in het leven, dat gaat een ander niet voor je doen. En waar de een er vol in gaat om het leven vorm te geven, neemt de ander een afwachtende houding aan. Toch kan iedereen, hoe je instelling van nature ook is, er iets van maken om het nieuwe jaar een initiatief- en succesvol jaar te maken.

Positiviteitsgoeroe

Ben jij je eigen positiviteitsgoeroe of heb je er een nodig die je stimuleert? Er zijn een aantal zaken waar je mee aan de slag kunt gaan om die initiatieven – die ongetwijfeld in je zitten – naar boven te krijgen. Niet iedereen is even positief van nature, maar iedereen heeft wel positieve kanten in zich. Het gaat er om, dat deze boven komen drijven en je aanzetten tot actie om zo van een gemiddeld jaar JOUW jaar te maken.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je echt moet willen, maar geen initiatief wordt succesvol als je niet volledig achter je eigen initiatief staat. Een positieve start maken!

Aan de slag…

Als jij je jaar actief én fanatiek wilt beginnen, om het jouw jaar te maken, dan zijn er een aantal zaken om de basis goed te leggen en een positieve start te maken.

Bron: Qimono, PixabayBron: Qimono, Pixabay
 • Het klinkt als een cliché en misschien is dat het ook wel, maar je moet een positieve instelling hebben. Als je dit niet van nature hebt, dwing je dan meerdere keren per dag er bij stil te staan en desnoods zeg je het voor jezelf op als een soort mantra: “mijn plannen gaan lukken” … of iets van die strekking.
 • In het kader van positiviteit benoem je een aantal positieve punten van jezelf. Maakt niet uit wat en of dit nu je karakter, je uiterlijk, je hulpvaardigheid, je gedrevenheid is… alles benoemen. Eens kijken hoe lang die lijst wordt. Zoek er – voor hulp - desnoods iemand bij die je goed kent.
 • Als je al doelen hebt geformuleerd, schrijf deze dan ergens groot op (moet je vaker zien als je er bijvoorbeeld langs loopt). Benoem ze expliciet.
 • Een volgende stap is te benoemen hoe je je richting naar je doelen kunt vormgeven. Schrijf het in grote lijnen op, laat details nog weg, maar benoem wel als je er hulp van andere bij nodig hebt.
 • Heb je nog geen doelen, maar wil je wel verder komen… nut dan je positieve punten uit. Waar ben je goed in, wat spreekt je aan, waar wil je in verder komen etc. en formulier hier een volgende stap uit. Een stap die je het goede gevoel geeft is goed voor je eigenwaarde en verder te gaan.
 • Zoek mensen in je omgeving die je goed gezind zijn en je eventueel een extra steuntje in de rug kunnen geven. Iedereen heeft ‘sponsors’ nodig, zorg dat jij ze ook hebt.
 • Maak een begin met een van je doelen, dat hoeft niet meteen een enorme stap te zijn, maar wel een in de goede richting en ervaar wat dit met je doet. Met andere woorden, zorg dat het goede gevoel je eigen maakt. Bovendien helpt het je net iets lichter in het leven te staan.
 • Probeer in de flow te komen van het zetten van stappen, hoe klein dan ook. Ben alert op de omgeving, maar wel met een positieve blik. Dat is overigens iets anders dan alles door de roze bril zien!
 • Zet de volgende stap met het goede gevoel in je lijf. De grootte van de stap is niet relevant, het gaat er om dat je vooruit gaat. Waarbij het ook niet erg is dat wanneer er een keer een stap achteruit gezet wordt, zolang de voorwaartse maar in de meerderheid zijn. Dat is ook onderdeel van het leven.
 • Bij iedere stap voorwaarts om je doelen te realiseren, beloon je jezelf. Gewoon iets kleins waar je vrolijk van wordt.

Let bij het bepalen van je doelen, dat je niet een doel heel ver weg neemt. Als je dit wel doet, zet er dan in ieder geval wat tussentijdse mijlpalen tussen. Daar werk je gemakkelijker naar toe.

”We are shaped by our thoughts; we become what we think. When the mind is pure, joy follows like a shadow that never leaves.” (Buddha )

Realiteit

De realiteit is dat veel mensen hun plannen begin van het jaar al laten varen (bij de eerste tegenslag), het gevoel niet genoeg volgen en/of vanuit angst andere beslissingen nemen dan die goed voor hen zijn. Dat heeft te maken met het feit dat we gaandeweg ons leven steeds meer geprogrammeerd raken. Al op voorhand weten wat goed is en wat niet, oordelen of zelfs veroordelen en binnen de zelf geschapen kaders gaat lopen. Als jij dit jouw jaar laat zijn, moet je zoveel mogelijk voorgeprogrammeerd denken en handelen los laten. Niet altijd even gemakkelijk, maar wel uitermate effectief als je buiten je comfortzone (124219) een stap durft te zetten. Het kan je zomaar een boost geven je plannen verder te realiseren.

Tot slot

Iets buiten je comfortzone doen is nooit eenvoudig, maar als je een verandering wilt doorvoeren en daarmee het jaar tot jouw jaar te maken, moet je iets ondernemen. Maar het plezier als iets eenmaal gelukt is, is veel groter en geeft je een boost om verder te gaan.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesDe vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesPermanent gewichtsverlies wil zeggen: gewicht verliezen totdat je jouw streefgewicht hebt bereikt om daarna op dit stree…
Kom je comfortzone uit!Kom je comfortzone uit!Er kunnen allerlei redenen zijn waarvoor je uit je comfortzone komt, maar veel mensen blijven maar wat graag binnen hun…
Stop schulden maken met jouw creditcardStop schulden maken met jouw creditcardVeel schulden worden veroorzaakt door het gebruik van creditcards. Deze tips helpen jou om van de schuld door het gebrui…
Welke olie past bij jouw huid?Welke olie past bij jouw huid?Wil jij graag een huidolie gaan gebruiken? Wat zijn de voordelen van olie? Is een olie beter dan een crème of bodylotion…

Waarom onderscheid het probleem niet isWaarom onderscheid het probleem niet isAl sinds jaar en dag is het de mens gewoon om onderscheid te maken in de eigen menselijke soort. Dit is in alle tijden z…
De kritische blikDe kritische blikDe mens is een kuddedier. Hoewel dit nog al vaak gezegd wordt over mensen en er een zekere kern van waarheid in zit is h…
Bronnen en referenties
 • Alexa Brunerkamp - mental coach
 • Afbeelding bron 1: Qimono, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.