mijn kijk op

Trends of je eigen pad volgen?

Trends of je eigen pad volgen? We weten het allemaal beter, de dieetgoeroe ’s, life- en mentalcoaches struikelen over elkaar en als we niet aan yoga doen “horen we er niet bij”. Maar wat nu als je je eigen pad volgt? Mis je dan veel, kom je dan wat te kort … doe je jezelf dan tekort? Misschien moet je beginnen bij het begin en dat ben jij zelf. Hoe goed ken je jezelf eigenlijk en wat heb je nodig om je pad te kunnen volgen? Een gewetensvraag die door menigeen beantwoord zal worden, met het gegeven dat men zichzelf goed kent. Immers, we moeten vooral veel navelstaren, mediteren en onszelf geestelijk ontwikkelen. En eerlijk is eerlijk … daar is niets mis mee, maar in dit plaatje wordt het lichaam als het ware buiten beschouwing gelaten en is de balans weg. Dat is nu net waar het bij veel mensen mis gaat.

Prikkels

We zijn erg bevattelijk voor de prikkels* rond zelfontplooiing en –ontwikkeling, want coaches denken allemaal het ei van Columbus te hebben gevonden en dragen dit maar wat graag uit naar de medemens. Je kunt het zo gek niet bedenken, de nieuwerwetse therapeuten buitelen over elkaar en vooral als het uit het verre oosten komt is het goed. Nu is het zo dat daar beproefde methodes vaak duizenden jaren uitgeoefend worden, maar niets is zaligmakend. Toch kunnen we veel prikkels niet weerstaan, we hebben ze feitelijk nodig om onze gretigheid van vernieuwing invulling te geven. Veel mensen zijn bang in te sukkelen en saai te worden als ze een gereguleerd leven leiden. Een leven wat niet drijft op de prikkels welke ons via de verschillende media weten te bereiken.

* We krijgen erg veel prikkels op een dag (televisie, radio, internet, bladen en intermenselijk contact). Aangezien internet altijd “bij ons is” komt er feitelijk geen moment dat we niet geprikkeld worden. Dit, tenzij we de telefoon, tablet of laptop enig moment bewust terzijde schuiven. Maar voor velen is het ook een verslaving en schuiven we het vooral niet terzijde.

In balans

Hoewel we nadrukkelijk bezig zijn met onze persoonlijke ontwikkeling, we willen leren, wijzer worden, nieuwe zaken tot ons nemen, gaat we voorbij aan wat ons als mens in totaliteit drijft. In het leven leren en wijzer worden, om dit vervolgens weer over te dragen, is een mooi gegeven. Echter, het leven bestaat uit meer dan dat aspect en daar wordt het fysieke lichaam nog wel eens de dupe van.

In balans zijn, wat ook erg modieus klinkt, is eigenlijk een aloud gegeven en waar we het in het verleden als vanzelfsprekend toepasten, hebben we dat (deels) losgelaten. Veel verder dan één of twee keer wat sporten is er voor veel mensen niet bij, als er genoeg aan beweging gedaan wordt. Er komt ook zoveel op ons af wat we “bij willen houden” dat van rust nemen, voldoende slaap pakken… en eigenlijk dus naar het lichaam luisteren, vaak niets meer komt. Niet zo vreemd dat er zoveel mensen het pad in meer of mindere mate kwijt raken. De balans is geestelijk en lichamelijk bezig zijn en dit alles binnen het leven wat we leiden met gezin, zonder gezin, in een gemeenschap of hoe je je leven dan ook invulling geeft.

Bron: Marcisim, PixabayBron: Marcisim, Pixabay
Fysiek
Als we de geest overprikkelen wil dat zeggen dat we die energie ook weer moet “lozen”. Daarnaast is fysiek bezig zijn sowieso een vast onderdeel van het leven. Maar we schieten in beide gevallen te kort. De meeste beroepen bevatten nog maar weinig fysieke inspanning en omdat we zo druk zijn, pakken we niet die minimaal benodigde dagelijkse basisbeweging mee. Sommige mensen proberen er wat tussen te proppen en pakken de trap in plaats van de lift, steken de neus buiten de deur tijdens de lunchpauze of proberen te lopen waar je anders een ander vervoersmiddel voor neemt.

Maar fysiek is meer dan bewegen, fysiek is ook voelen en het lichaam ervaren. Signalen oppakken, want een lichaam geeft deze niet voor niets af. Je lichaam goed verzorgen of zoals sommige mensen zeggen “je lichaam is je tempel” … en daar zorg je goed voor. Geestelijk én lichamelijk. Als je in een totale rustfase bent, dan ben pas je in staat je lichaam te voelen, te ervaren wat er allemaal met je lichaam aan de hand is. Sta er eens bewust bij stil…
  • Als je eet voel je, tenminste als je rustig eet, het lichaam enig moment melden dat het genoeg is. Je stopt met eten.
  • Als je je gestoten hebt, voel je enig moment een pijnlijke plek ontstaan en een verkleuring in de laag onder je huid. Een plek die geleidelijk weer verdwijnt. Het lichaam ruimt het als het ware zelf op.
  • Heb je je met sporten geforceerd, dan voel je je spieren. Langzaam verdwijnt die pijn weer en kun je je weer normaal bewegen.
  • Aai eens met je hand heel voorzichtig over je rug van je andere hand. Ervaar dat het lekker voelt, het een tinteling kan geven. Je huid reageert direct.
  • Ga na een intensieve training maar eens bewust letten op je hart. Het heeft extra werk moeten verrichten, om deze inspanning te kunnen leveren en gaat na de training als vanzelf weer naar de normale modus.

Allemaal processen die door het lichaam worden opgepakt en zaken die hersteld worden. Het is een ingenieus proces waar we te weinig bewust mee bezig zijn, immers het lichaam doet het allemaal zelf… toch? Maar bewust worden van deze processen is wel essentieel om die balans te pakken, want lichaam en geest prikkelen is één, maar luisteren wat het te zeggen heeft, is even belangrijk.

Waarom iets nieuws?

Al die prikkels leiden tot nieuwe dingen uitproberen. Enerzijds zijn veel mensen tot op zekere hoogte verslaafd aan nieuwe dingen en anderzijds zetten ze oude zaken te vroeg overboord. “Het heeft even niet gewerkt, jammer … op naar het volgende”. Maar als je een nieuwe weg in slaat, met wat dan ook, dan moet je het tijd geven. Het moet een tweede natuur worden.

Combineer “the best of both worlds”

Wat langzaam maar zeker steeds meer gaat beklijven is dat er niet één waarheid is. Iets heeft altijd meerdere kanten en bovendien als er veel “binnen komt”, dan kan er ook veel gecombineerd worden en datgene wat bij je past, kan invulling gegeven worden. Enkele voorbeelden:
  • Zo kun je best een aantal yoga oefeningen toepassen zonder je iedere dag helemaal dubbel te leggen. Denk maar eens aan het bewuste proces rond ademhaling. Dat is altijd essentieel en als je dit toepast, vanuit yoga, zet je al een belangrijke stap. Of het “open zetten” van de borstkas, waardoor je goed diep kunt in- en uitademen of de eenvoudige oefeningen om het lichaam in de ochtend te strekken.
  • Kijk ook eens naar religies, allemaal hebben ze een kern die zuiver is en allemaal hebben ze een bepaalde vorm van spiritualiteit. Ervaar waar jij iets mee hebt, wat je sterkt. Maar kijk niet uit welk boek het komt, want als je niet een specifiek geloofd aanhangt, maakt het niet uit waar je je gesterkt door kunt voelen. Zolang je het maar toelaat en ervaart wat het voor je doet.
  • Tenslotte is het natuurlijke genezingsproces ook zo een die we een “heet hangijzer” noemen en waarom? Omdat het niet direct tastbaar is. Maar wat nu als je de westerse geneeswijze combineert en feitelijkheden met wat een gevoel oproept, combineert. Het gaat immers om het individu en als deze er baat bij heeft, dan is dat wat van belang is en niet of het ene wel bewezen kan worden en het andere niet.

Controle

Bij alle bovengenoemde zaken gaat het om niets uit te sluiten, alles toe te laten en je gevoel volgen. Angst om de controle los te laten, zeker. Dat zal bij veel mensen een rol spelen. Maar het is ook een leerproces en pas als je de controle los durft te laten (ook al is het schoorvoetend) pas dan kom je toe aan die belangrijke balans. Heb je geen trends meer nodig om je leven invulling te geven, kun je al die prikkels geen of nauwelijks prikkels meer laten zijn en volg je echt je eigen pad.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…
Meditatie, de voordelen op een rijMeditatie wordt door een groot aantal mensen dagelijks beoefend, simpelweg omdat het werkt. We leven in een snelle maats…
Hoe kom je weer in balans?Hoe kom je weer in balans?Afhankelijk van het gegeven waardoor je uit balans bent geraakt! Dat is het meest voor de hand liggende antwoord op de v…

Een nieuw beginEen nieuw beginIedereen heeft een eigen voorstelling van “een nieuw begin” en de meeste mensen beginnen er niet aan. Enerzijds omdat ze…
De kracht van visualisatieDe kracht van visualisatieVoor de een werkt visualisatie als vanzelf en voor de ander is het een hele opdracht. Toch is dat vreemd, want de mens i…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.