Een nieuw begin

Een nieuw begin Iedereen heeft een eigen voorstelling van “een nieuw begin” en de meeste mensen beginnen er niet aan. Enerzijds omdat ze misschien niet de behoefte hebben en anderzijds omdat ze niet durven. Toch, als je in een situatie komt dat je voelt dat iets moet gebeuren, kan loslaten, afsluiten en opnieuw beginnen hét moment in je leven zijn.

Loslaten, afsluiten en opnieuw beginnen

Loslaten

Loslaten is voor veel mensen een crime, immers we zijn verzamelaars en slepen in feite van alles naar ons “nest”. Dat is onze veiligheid, voelen we ons prettig en sluiten we de grote-boze-mensenwereld een moment buiten. Op zich is daar niets mis mee en er zijn veel mensen die niet direct voor een dusdanige verandering in het leven komen te staan, dat ze aan loslaten toekomen.

Toch overkomt het ons uiteindelijk allemaal. Mensen gaan dood en ook iemand die nooit voor het proces van loslaten is komen te staan, krijgt er enig moment mee te maken als een dierbare komt te overlijden. Om zelf verder te kunnen in het leven, moet je overleden mensen ook loslaten. Daarmee niet gezegd dat je je herinneringen weg moet stoppen.
Naast overledenen kan het zijn dat je mensen in je omgeving die je pijn hebben gedaan of waar je alleen maar energie aan kwijt raakt, ook achter je moet laten. Het “moeten” is natuurlijk een keuze, maar wil je verder in leven komen, dan kan dit de consequentie zijn. Lees meer over loslaten.

Afsluiten

Op het moment dat je loslaat ben je ook in staat om af te sluiten. Afsluiten is het gevolg van een loslaten en loslaten is meestal de eerste stap in het proces van een nieuw begin maken. En feitelijk maakt het niet uit waar dat nieuwe begin over gaat.
Afsluiten is de herinnering een plaats in je leven geven, maar het geen actieve rol meer laten spelen.
Het moment dat je een volgend stap kunt zetten, omdat het geen belasting meer is en je je rugzak met “ballast” als het ware hebt geleegd, is het moment dat je - als je dicht bij jezelf staat - ook aan kunt voelen.
Lees meer over afsluiten.

Bij de geboorte sterven we al, en ons einde hangt af van ons begin. (Marcus Manilius)

Opnieuw beginnen

Voor de een is het reuze spannend (op een prettige manier) en voor de ander is het zenuwslopend en doodeng. Maar opnieuw beginnen is de vaste waardes in je leven loslaten en iets buiten je comfortzone opzoeken. Of dat nu een nieuwe baan is, een nieuw sociaal leven opbouwen, of een nieuwe plaats is om te wonen … als volwassenen omring je je normaal met bekende en behaaglijke zaken en dát los te laten is altijd spannend. Dit heeft te maken met het onbekende wat eng kan zijn, maar ook omdat we eigenlijk altijd de controle over ons leven willen hebben en op zo’n moment moet je dat (even) loslaten. Maar waar de een er zo instapt en wel ziet waar het schip strand, zal de ander schoorvoetend stapjes vooruit (en soms ook weer achteruit) zetten.

Herkenbare nieuwe situaties

Enkele herkenbare situaties die over “een nieuw begin” gaan;

Bron: YvetteNatuurfotografie, PixabayBron: YvetteNatuurfotografie, Pixabay
Nieuwe baan
Als je jaren in dezelfde baan gewerkt hebt, dan is je werkplek (en alles wat erbij hoort) een soort “tweede thuis” geworden. Ook als het niet de meest leuke baan is, er is wel een grote mate van gewenning, bekendheid en soms ook berusting. Als die baan om wat voor reden wegvalt, dan brengt dit een verandering teweeg. We concentreren ons vaak direct op vervanging en gaan direct opzoek naar een nieuwe baan, immers er moet geld zijn om alles te kunnen doen. Hoewel dit absoluut waar is, is er meer en kan soms een adempauze niet eens zo verkeerd zijn.
Enerzijds je daginvulling (voor degene die een substantieel aantal uren bij een werkgever maakt) die anders moet worden, maar ook het rouwproces. Dit klinkt misschien vreemd, maar dat is het wel. Pas als je dit hebt afgerond en je niet je eigenwaarde in je baan hebt gestopt (en nu dus een verminderde eigenwaarde hebt), ben je in staat aan een nieuw begin te beginnen … die nieuwe baan (of iets anders).

Nieuw sociaal leven

Een nieuw sociaal leven na bijvoorbeeld een scheiding is vaak heel eng. De bekende mensen (lees ook: vertrouwd) waar je altijd goed mee omgegaan bent en die nu mogelijk deels of geheel zijn weggevallen geven een gat in je leven. We zien het nog wel eens gebeuren na een scheiding.
Naast alle andere veranderingen, moet je ook nog een nieuw sociaal leven op gaan bouwen. Nieuwe mensen ontmoeten is voor de een een feestje, maar voor de ander eng. Op sleeptouw genomen worden door een bekende wil nog wel eens helpen, maar ook hiervoor geldt dat je het ene afgerond moet hebben om het andere te beginnen. Anders is de kans groot dat je terugvalt en mogelijk nieuwe mensen afhaken, juist omdat je in iets blijft hangen wat die volledig onbekend is voor mogelijk nieuwe kennissen en vrienden. Daarnaast maakt het dat je meestal niet echt openstaat voor die nieuwe mensen.
Er zijn veel singles tegenwoordig en dat maakt dat er steeds meer evenementen georganiseerd worden juist voor singles. Niet zozeer om direct weer in een relatie te stappen, maar wel om nieuwe mensen tegen te komen.

Nieuwe woning

Het nieuwe begin als in een nieuwe woning, zeker als deze niet in de omgeving van de oude is, is een hele klus. Omdat mensen in de loop der jaren in de bekende omgeving hun hele leven vormen, is al het bekende in een geheel nieuwe omgeving weg en moet je als het ware opnieuw beginnen. Niet voor niets dat ruim 80% van de mensen hun hele leven in de bekende omgeving blijft wonen. Een nieuwe omgeving, zeker als het ook in een andere cultuur is, is enorm wennen. Je hebt net een klus van wat achterlaten en wat meenemen achter de rug en dan moet je met die nieuwe spullen ook in een nieuwe omgeving aan de slag. Gewoonten zijn anders, misschien is het tempo anders en daarom kan dit alleen werken als je er ook echt aan toe bent.
Klaar voor een nieuwe start op een nieuwe plaats, maakt dat je open staat voor al die nieuwe invloeden en kom je eerder op de nieuwe plaats in de bestaande cultuur terecht, dan wanneer je vast blijft houden aan je oude gewoonten.

Tot slot

Hoewel de grootste groep mensen nog vasthoudt aan hetgeen ze hebben, soms tegen beter weten in, is er ook een groep die wel die stap zet. Soms is het ook onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling en moet je als het ware je natuur volgen en die volgende stap zetten. In de tijd van Aquarius zullen dat er overigens steeds meer zijn … loslaten, afsluiten en opnieuw beginnen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…
Sterrenbeelden of Dierenriemtekens?Het verschil tussen de sterrenbeelden en de dierenriemtekens. Bij een bezoek aan een sterrenkijkavond viel het mij weer…
Supervulkaan Taupo Nieuw ZeelandDe Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoede…

Het verschil makenHet verschil makenJe hoort het wel vaker “hij maakt het verschil” … maar wat bedoelen we met dat verschil maken. Zijn het alleen bekende m…
Trends of je eigen pad volgen?mijn kijk opTrends of je eigen pad volgen?We weten het allemaal beter, de dieetgoeroe ’s, life- en mentalcoaches struikelen over elkaar en als we niet aan yoga do…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.