Haalbare doelen stellen

Haalbare doelen stellen Het klinkt zo lekker zakelijk, stel je doelen SMART, want dan kom je verder. Strikt genomen is dat natuurlijk ook zo en een lijn houden in je doelen stellen (en naleven) is belangrijk. Maar privé, meer nog dan zakelijk, stellen we onze doelen met een stuk emotie erin. Een passie volgen en ergens helemaal voor gaan en dat dan SMART doen, werkt niet altijd even gemakkelijk. Hoe combineer je de rationele aspecten en kan je toch je passie volgen?

SMART-afspraken

Voor wie het nog niet weet …
 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdgebonden
… maakt samen SMART en helpt je je doelen zo te stellen en na te leven, dat de kans op vergeten, niet realistisch of te warrig, tot een minimum wordt beperkt.

SMART je passie volgen?

SMART concreet toepassen als je een droom, grote wens, passie volgt, is best lastig. Je hebt immers iets in je hoofd en daar wil je zo snel mogelijk komen en daar zet je je volledig voor in. Echter, een verkeerde aanpak kan ook leiden tot het verkeerd inzetten van je energie. Als er dan niets of te weinig uitkomt, is de kans op teleurstelling erg groot. Het is dus van belang dat je altijd een stukje ratio verpakt in je plannen om iets waar veel emotie in ligt, toch voor elkaar te krijgen of met andere woorden… haalbare doelen stellen!

Toepassing

Alleen roepen dat je doelen SMART moeten zijn, is te gemakkelijk. Bovendien, soms moet je bijsturen en dan is het wel handig te weten op wat voor manier dit kan en wat je moet doen om het geen ratrace te laten zijn.

 1. Begin met je doel/passie/idee langs de SMART-meetlat te leggen en check, zeker als je niet absoluut zeker bent van je eigen objectiviteit, eventueel met iemand anders in hoeverre je doel SMART is (en je een positieve uitkomst dus vergroot).
 2. Vergeet in je planning niet momenten op te nemen dat je de SMART-meetlat weer eens hanteert. Prik daar wat momenten voor.
 3. Kijk naar het grote geheel en stel vooralsnog niet meer dan dat ene doel. Zo vergroot je je focus en daarmee je kans van slagen.
 4. Blijf actief (en behoud enige flexibiliteit) met je einddoel, zo kan je gemakkelijker inspelen op de situatie en dus ook als je wat moet bijstellen. Een té starre houding kan een positieve uitkomst in de weg staan, nog los van het pad er naar toe.
 5. Als er meer mensen bij betrokken zijn, denk dan aan de communicatie. Stel jezelf regelmatig de vraag wanneer zou jij weer op de hoogte gebracht willen worden van ontwikkelingen (of het uitblijven) en communiceer kort en bondig, maar wel duidelijk. Check ook of hetgeen je overbrengt, aankomt.
 6. Als je bezig bent met je doel/passie/idee, zorg dan dat je geconcentreerd blijft en voorkom afleiding. De ruimte, de geluiden, het kan allemaal van invloed zijn.

Lach om wat goed gaat en leer van wat fout gaat!

Bron: Antonika, PixabayBron: Antonika, Pixabay

Een goed gevoel

“Goed in je vel zitten” klinkt populair, maar geldt eigenlijk voor alles. Als je een ambitieuze doelstelling hebt gedeponeerd, is je algehele toestand vanzelfsprekend erg belangrijk. Met je hoofd en je lijf er helemaal bij kunnen en willen zijn is een voorwaarde voor succes. Je moet namelijk “onderweg” naar je doel ook soepel bij kunnen sturen én niet op de laatste plaats plezier hebben.

Daarbij is belangrijk voor ogen te houden dat het niet alleen gaat om dat einddoel / die passie / dat idee, maar ook de weg er naar toe. Immers, voor de meeste mensen geldt dat als een doel bereikt is, we weer op zoek gaan naar een nieuw doel. Een behaald doel geeft voor de meeste mensen maar een korte tijd bevrediging.

Zelfvertrouwen

Als je een reëel doel stelt, dit regelmatig toetst, geniet van het moment en zo op je doel afgaat, bouw je vervolgens ook steeds meer zelfvertrouwen op. Zo ontstaat langzaam de wisselwerking en creëer je tevens balans. Je kunt veel gemaakte fouten voorkomen zoals:
 • Jezelf voorbij lopen, want je wilt zo graag of moet van jezelf.
 • Deceptie als doelen niet conform je oorspronkelijk plan gehaald worden.
 • Frustratie over tijd, samenwerking en/of verloop.

Tot slot

Doelen stellen kan ook heel leuk zijn, geeft je zingeving, levert je plezier op en kan je dromen waarmaken. Maar doe het wel doordacht… en dus is je passie volgen, verweven met een stukje ratio, helemaal niet zo gek. Je plannen worden hooguit concreter en realistischer.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Beginnen met sporten is voor veel mensen het probleem niet, maar het sporten blijven volhouden kan vanwege allerlei rede…
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
Goal Setting om prestatie te verhogenGoal Setting om prestatie te verhogenOm prestaties en motivatie te verhogen kan gebruik gemaakt worden van het stellen van doelen in de toekomst; dit moet da…
Alcoholprobleem oplossen stap 1: Plan van AanpakAlcoholprobleem oplossen stap 1: Plan van AanpakWanneer je besloten hebt om je alcoholgebruik te veranderen kan het goed helpen om een plan van aanpak te maken. Hierin…

Leven in het NUmijn kijk opLeven in het NUHet klinkt zo populair “leven in het NU” en alsof het iets nieuws is, maar niets is minder waar. Er worden zelfs cursuss…
Universele levenslessenUniversele levenslessenHet klinkt zo zwaar … levenslessen, maar levenslessen doet iedereen gaandeweg zijn/haar leven op. We staan er soms niet…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.