Hoe verbeter je je stemming?

Hoe verbeter je je stemming? Iedereen heeft wel eens zo een dag. Je bent chagrijnig en alles lijkt tegen te zitten. Maar wat zou je er aan kunnen doen?

Hoe kun je je stemming verbeteren


Tips om je humeur te verbeteren

 1. Kom er achter waarom je stemming niet optimaal is. Schrijf deze dingen op.
 2. Is er iemand die iets vervelends tegen je heeft gezegd? Je laat het toch niet toe dat deze persoon je leven/humeur beïnvloedt?
 3. Heb je last van vermoeidheid? Vermoeidheid is funest voor je humeur. Ga even lekker een tukkie doen.
 4. Is er iets niet goed gegaan waar je ontzettend van baalt? Focus je dan op de toekomst. De volgende keer gaat het wel goed!
 5. Geniet van het leven! Zeg bewust, voor alles wat je zegt, het woord 'lekker'.
 6. Neem even een time-out momentje voor jezelf. Trek je even lekker terug en geniet van de dingen die JIJ leuk vindt.
 7. Maak een ideeën lijstje met de dingen die je graag zou willen doen. Het wordt eens tijd om deze lijst eens af te werken! Alleen of met een vriend(in).
 8. Sporten is erg goed voor je conditie, maar ook om je stemming te verbeteren. Als je sport komt er een stofje (endorfine) vrij, waardoor je lekker in je vel gaat zitten.
 9. Ga vrienden en/of vriendinnen opzoeken. Of met mensen die je al heel lang niet hebt gezien afspreken!
 10. Ga op zoek naar een hobby of vereniging waarbij je lekkerder in je vel gaat zitten.

Stemming verbeteren door voldoende nachtrust

Voldoende nachtrust is erg belangrijk voor mensen die hun stemming willen verbeteren. In het artikel 'Wat moet je doen om goed te slapen?' staat per leeftijd beschreven hoeveel slaap men per nacht nodig heeft. Wie goed heeft geslapen 's nachts begint vaak goed aan zijn dag en is dan beter in balans dan iemand die weinig heeft geslapen. Het is verstandig om het bed alleen te gebruiken om te slapen, en voor seksuele activiteiten. De meeste volwassen mensen hebben aan 7 uur nachtrust voldoende om goed de dag door te komen. De ene persoon heeft meer slaap nodig dan de ander. Indien je niet in slaap komt terwijl je eigenlijk wel wil slapen, ga dan uit bed om iets anders te doen, door te piekeren kun je toch niet in slaap komen. Ga liever voordat je gaat slapen rustige activiteiten doen zoals lezen, rustige muziek luisteren of een warm bad nemen. Vermijd voordat je gaat slapen activiteiten zoals spelletjes spelen, horror films, caffeïne etc.

Je houding

Wees je iedere dag bewust van je houding. Je houding laat zien hoe je op dat moment bent. Als je je rug laat hangen en je straalt een chagrijnige stemming uit, dan kan je daar altijd iets aan doen. Voor veel mensen is het erg moeilijk om die knop om te zetten, maar uiteindelijk kan iedereen het. Door een rechte houding aan te nemen en je gedrag te veranderen, kan de wereld er ineens heel anders uitzien. Probeer eens op dag moment aan leuke dingen te denken, of iets waar je je op kan verheugen. Zo kan het makkelijker worden voor jezelf om je houding positief te veranderen. Mensen in je omgeving kunnen dan ook ineens heel anders naar je kijken, dus op een positieve manier.

Sporten

Sporten is goed voor je lichaam en je geest. Tijdens het sporten wordt er een stofje in de hersenen aangemaakt wat 'endorfine' heet. Sporters ervaren, juist doordat ze een paar keer per week lopen, ze dit elke keer weer missen en weer de drang krijgen om zich weer in te spannen. Het klinkt gek, maar sporters kunnen verslaafd raken aan sporten. Zij willen dan het liefst iedere dag opnieuw dat heerlijke gevoel ervaren. Indien het het echt zo ver is, kijk dan uit voor blessures. Deze kunnen heel gemakkelijk worden opgelopen als je niet uitkijkt.

Huishouden doen / huis veranderen

Indien je een rot stemming hebt, en je zit je toch alleen maar een beetje thuis te vervelen, ga dan het huishouden doen. Er is altijd wel iets wat je kan doen in je huis. Of ga je huiskamer een andere indeling geven. Je kan ook leuke decoratie kopen voor in je huis, zo krijgt je huis een hele andere uitstraling, en dan misschien jij ook wel!

Lees verder

© 2013 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Endorfine als pijnbestrijder en veroorzaker aangenaam gevoelEndorfine is een van nature in het lichaam voorkomende stof met dezelfde werking als morfine. De stof komt voor in bepaa…
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Bewust gedrag vs. onbewust gedragGedrag is eigenlijk alles wat we doen. Alles wat we doen uit ons zelf, maar ook alles wat we doen als reactie op hetgeen…
Endorfine aanmaken, hoe doe je dat?Endorfine aanmaken, hoe doe je dat?Endorfine is een stof die door het lichaam wordt aangemaakt om pijn te onderdrukken, de eigenschappen van deze lichaamse…

Hoe overleef ik een echte crisis?Hoe overleef ik een echte crisis?Wat te doen als er een echte crisis ontstaat? Wat te ondernemen als de voedingsprijzen de pan uit rijzen? Wat te doen al…
Besteed je tijd effectiefBesteed je tijd effectiefKen jij ze ook: de mensen die op de een of andere manier altijd uitblinken? Ze hebben op tijd hun werk af, zien er tipto…
Bronnen en referenties
 • http://sochicken.nl/10_tips_om_je_humeur_te_verbeteren
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 07-03-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.