Besteed je tijd effectief

Besteed je tijd effectief Ken jij ze ook: de mensen die op de een of andere manier altijd uitblinken? Ze hebben op tijd hun werk af, zien er tiptop uit, sporten minimaal drie keer in de week en doen ook nog een studie ernaast. Wat is nu eigenlijk hun geheim?

Bepaal je prioriteiten

De belangrijkste manier om effectief met je tijd om te gaan is keuzes te maken. Stel jezelf korte, middellange en lange termijndoelen. Verdeel je leven in een aantal gebieden. Dat is werk, studie en privé.

Werk

Waar ga jij voor? Ben je op dit moment al blij dat je aan de slag bent of heb je geen baan? Als je geen werk hebt verdien je niets, maar krijg je ook niet de kans om werkervaring op te doen. Dan bestaat er de mogelijkheid dat je volgend jaar voorbijgestreefd wordt door de volgende lichting afgestudeerden. Pak gewoon alles aan. Indien je al meer dan een half jaar thuis zit denken werkgevers al gauw dat er iets met je aan de hand is. De ervaring leert dat het veel gemakkelijker is om vanuit een desnoods klein baantje een nieuwe dienstbetrekking te vinden. Ook als is je huidige baan niet echt je droombaan, probeer er gewoon het beste van te maken. Zie de kansen! Daarnaast is het zo dat je een netwerk opbouwt. Ook hebben bedrijven scholingsmogelijkheden. Pak alle mogelijkheden aan om je te ontwikkelen. Volg iedere cursus die je werkgever je aanbiedt. Wie weet in welk klein hoekje nieuwe kansen en ervaringen liggen.

Studie

Zorg dat je zo vlug als mogelijk afstudeert. Kies een studie die bij je past en ga ervoor. Niets is zo frustrerend (en kostbaar) als in een studie te blijven hangen. Haal dat papiertje en ga aan het werk. Met werken ontwikkel je ook en als je geluk hebt worden de volgende scholingsmogelijkheden gefinancierd door je werkgever. Ervaring wijst ook uit dat de werkgever gerichte scholing erg kan waarderen. Je dient gewoon een optimale mix van werkervaring en scholing op je conto te hebben om een volgende carriërestap te kunnen maken.

Privé

Wat wil je? Wacht niet tot de ware langs komt maar sta gewoon open voor gezellige, leuke dingen. Je hoeft niet meteen een diepgaande relatie met iedere leuke man of vrouw die langskomt. Bezoek gewoon veel feestjes (ook van familie en vrienden) en wie weet kom je daar toevallig de ware tegen. Met name hoogopgeleide vrouwen hebben de naam erg kieskeurig te zijn.

Zeg ook eens nee

Houd je eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid in de gaten. Feestjes en vrienden bezoeken is ontspannend, maar je kunt het ook overdrijven. Zorg dat je door de week ook wat avonden vrijhoudt om bij te kunnen tanken. Het is niet voor niets dat burn-out momenteel meer onder jonge mensen voorkomt dan onder ouderen. Ga regelmatig sporten, lees eens een boek en zet je telefoon uit. Je kunt niet alles volgen wat er op de wereld gebeurt.

Hobby's

Sommige mensen hebben oneindig veel passies. Dit zorgt er dan ook voor dat je nooit ergens echt in kunt uitblinken. Net zoals kinderen vroeger vaak op een enkele sport mochten en daarnaast een intellectuele hobby kozen is dit ook een verstandige keuze voor ouderen. Kies een sport en daarnaast bijvoorbeeld een muziekinstrument dat je wil bespelen of een andere manier om jezelf op een artistieke manier te uiten. Denk bijvoorbeeld aan een cursus portrettekenen. Dan is er ook een gerede kans dat je overal voldoende tijd voor hebt en dat je in ieder geval minder vlug het gevoel bekruipt dat je alles moet afraffelen.
© 2013 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
7 kenmerken van succes7 kenmerken van succesHet ondernemen van grote stappen die tot uitzonderlijke resultaten leiden, begint met specifieke mentale en fysieke acti…
Succesvol zijn: wat is het geheime ingrediënt?Succesvol zijn: wat is het geheime ingrediënt?Het geheim van succes is iets wat velen mensen bezig houdt. Hoe wordt je nu de beste op een bepaald gebied? En krijg je…
Werk omgaan met tegenslagWerk omgaan met tegenslagHoe ga jij om met de tegenslag op het werk? Zie jij de tegenslag als een leermoment? Raak je van de tegenslag in de stre…
Succes? Wat je nodig hebt om succesvol te zijnSucces? Wat je nodig hebt om succesvol te zijnVele mensen dromen van succes maar zullen nooit succesvol worden in hun leven. Wat hebben zij niet wat succesvolle mense…

Hoe verbeter je je stemming?Hoe verbeter je je stemming?Iedereen heeft wel eens zo een dag. Je bent chagrijnig en alles lijkt tegen te zitten. Maar wat zou je er aan kunnen doe…
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 26-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.