Wie is Warren Buffett?

Warren Buffett is een in 1930 geboren miljardair die op late leeftijd nog steeds actief is al belegger en investeerder. Hij heeft een groot deel van zijn vermogen weten te vergaren op de aandelenbeurs. Tot de kredietcrisis in 2008 was Warren Buffett de rijkste mens ter wereld met een vermogen van 62 miljard dollar. Met een vermogen van 50 miljard dollar is hij in 2011 de derde rijkste van de wereld en hoeft alleen Bill Gates en Carlos Slim voor te laten gaan.

Miljardair die zeer bescheiden leeft

Ondanks zijn vermogen, leeft de miljardair zeer bescheiden. Hij woont in een huis die hij veertig jaar geleden heeft gekocht voor ongeveer 32.000 dollar, en hij rijdt rond in een oudere auto. Ondanks de miljarden heeft hij niet de neiging om ook veel geld uit te geven voor zichzelf. In 2006 zou hij 37 miljard dollar geschonken hebben aan liefdadigheidsorganisaties.

Opleiding

Zoals voor de meeste miljardairs geldt, heeft ook Warren Buffett een hoge opleiding genoten. Eerst aan de universiteit van Nebraska, en daarna heeft hij economie gestudeerd aan de universiteit van Pennsylvania. Hier volgde hij ook college van Benjamin Graham waar hij na zijn opleiding voor ging werken. Uiteindelijk is hij teruggegaan naar Nebraska om daar voor zichzelf te beginnen.

Investeringen

Warren Buffett is rijk geworden door slim te investeren in bedrijven. Eén van zijn eerste grote investeringen was American Express. Hij investeerde onder andere ook in een textielbedrijf genaamd Berkshire Hathaway. Toen hij de macht kreeg over dit bedrijf, heeft hij de switch gemaakt van textiel naar een investeringsmaatschappij. De switch werd veroorzaakt doordat het slecht ging met de textielindustrie. Dit bedrijf was in eerste instantie een miskoop van Buffett.

Hij investeert uitsluitend in bedrijven die nog een groeipotentieel hebben, behalve technologiebedrijven. Doordat Buffett zich afzijdig hield van technologiefondsen heeft hij ook geen schade ondervonden door het uiteen springen van de internetzeepbel rond het jaar 2000.

In welke bedrijven investeert Warren Buffet?

In de loop der jaren zijn dat uiteraard veel verschillende bedrijven geweest. Om u een indruk te geven van de bedrijven van zijn voorkeur, treft u in onderstaand lijstje de bedrijven aan waarin hij in 2010 geïnvesteerd heeft:
  • American Express
  • Coca-Cola Company
  • Wells Fargo
  • Procter & Gamble
  • Kraft Foods

De rijkste man

Jaarlijks staat Warren Buffet in de top vijf van rijkste mensen ter wereld. Door de kredietcrisis is hij veel geld kwijt geraakt, maar met 50 miljard dollar aan vermogen blijft hij in het lijstje met rijkste mensen. Zijn vermogen is voornamelijk afhankelijk van het rendement dat hij maakt op zijn investeringen.

Buffett is een beleggingsgoeroe

Zijn gevoel voor juiste beslissingen heeft hij waarschijnlijk van zijn vader meegekregen. Hij was namelijk beursmakelaar. Warren deelde zijn kennis over aandelen door in een beursblaadje aandelen te bespreken. Vervolgens begon hij een beleggingsfonds, waar veel interesse voor bestond door zijn goede kennis van zaken.

Werkwijze van Buffett

Hij heeft in het verleden bewezen dat hij een neusje heeft voor de juiste aandelen. Hij kiest niet de aandelen waar op dat moment de massa voor gaat, maar stippelt zijn eigen weg uit. Hij investeert fors in bedrijven op het moment dat de prijs naar zijn mening juist is. Door zijn aanzien bij beleggers wordt dit effect nog versterkt. Door zijn volgelingen ontstaat er een grote vraag naar bepaalde aandelen op het moment dat hij ze gekocht heeft.
© 2011 - 2022 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvol beleggen zoals Warren BuffettSuccesvol beleggen zoals Warren BuffettWarren Buffett is de absolute top voor beleggers. Hij is de meest succesvolle belegger uit de hedendaagse geschiedenis m…
Beleggen volgens de strategie van Warren BuffettBeleggen volgens de strategie van Warren BuffettWarren Buffett wordt gezien als ís werelds meest succesvolle belegger. Hij is op dit moment de rijkste man van de wereld…
Wie is Carlos Slim?Carlos Slim is de rijkste man ter wereld (2011). Hij heeft zijn vermogen weten op te bouwen met zijn telecommunicatiecon…
Indexbeleggen uitgelegdIndexbeleggen uitgelegdWat is indexbeleggen? Indexbeleggen of in ETF's beleggen is het nieuwe beleggen in de trend op de effectenbeurs. Het is…

Wie is Bill Gates?Eén van de rijkste mensen ter wereld is rijk geworden door het opzetten en verder uitbouwen van het bedrijf Microsoft. B…
Wie is Roman Abramovitsj?Deze miljardair is bij het grote publiek bekend als eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea en mede-eigenaar van CSK…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Warren_Buffett
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 06-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.