Wie is Roman Abramovitsj?

Deze miljardair is bij het grote publiek bekend als eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea en mede-eigenaar van CSKA Moscou. Hij vergaarde zijn vermogen met olie, en geeft het weer aan voetbal uit. De miljardair heeft een geschat vermogen van 8,5 miljard dollar. In 2008 was hij nog de rijkste man van Rusland met een vermogen van 23,5 miljard dollar. Met dat bedrag stond hij op nummer 15 van de rijkste mensen ter wereld. Door de kredietcrisis is Abramovitsj maar liefst 15 miljard aan vermogen kwijt geraakt. Hij is op dit moment de tweede rijkste man van Rusland, achter Michail Prochorov.

Roman Abramovitsj is een selfmade miljardair

Het vermogen dat hij bezit heeft hij zelf opgebouwd. Op zeer jonge leeftijd is hij wees geworden. Zijn moeder overleed toen hij slechts 1,5 jaar was. Op vier jarige leeftijd is ook zijn vader overleden ten gevolge van een ongeval in de bouw. Hij is opgevoed door een oom in het Noordwesten van Rusland. Hij is gaan studeren aan het industrieel instituut van Oechta. Na zijn studie heeft hij in de Rode Leger gezeten.

Hoe heeft Roman Abramovitsj zijn vermogen opgebouwd?

In 1995 kreeg hij de mogelijkheid om een meerderheid te krijgen in een voormalige Russisch staatsbedrijf genaamd Sibneft. In die tijd was dit bedrijf de derde grootste oliemaatschappij van Rusland. Samen met zijn zakelijke partner, Boris Berezovski, kreeg hij het meerderheidsbelang in dit bedrijf. De geruchten gaan dat het geen eerlijke transactie is geweest. Zij hebben een veel te laag bedrag betaald om de aandelen in handen te krijgen. Ze hebben 200 miljoen dollar moeten betalen, terwijl de waarde vele malen hoger was.

In het jaar 2000 heeft Roman Abramovitsj zijn zakenpartner kunnen uitkopen. Berezovski voelde zich genoodzaakt om Rusland te verlaten in verband met aanklachten van de Russische staat. Vermoedelijk heeft Roman hierdoor de aandelen tegen een schappelijke prijs in handen kunnen krijgen.

Tijd om te cashen

In 2005 heeft Roman Abramovitsj zijn aandelen Sibneft voor een bedrag van 13 miljard dollar kunnen verkopen aan Gazprom. Dit is niet zijn enige lucratieve verkoop geweest. Hij had zijn aandelen in Aeroflot (luchtvaartmaatschappij) en Rusal (aluminiumproducent) al eerder verkocht.

Investeren in Chelsea

Bekendheid bij het grote publiek is gekomen door de aankoop en investeringen in één van beste Engelse voetbalclubs. Voor een bedrag van één pond kocht hij Chelsea in 2003. Het aankoopbedrag was klein, maar de investeringen waren groot. Hij heeft de club kunnen kopen met als voorwaarde dat hij Chelsea weer financieel gezond zou maken en dat hij in de club ging investeren. Hij moest van deze voetbalclub weer een club maken die mee kon draaien in de top van het Engelse voetbal.

Investering of liefdadigheid

Abramovitsj beschouwd zijn voetbalclubs niet als investering, maar meer als een uit de hand gelopen hobby. Het is niet waarschijnlijk dat hij het vermogen dat hij in de voetbalclubs heeft gestoken ooit terug zal zien. Het is een dure vorm van liefdadigheid. In zijn tijd is Chelsea inderdaad weer mee gaan draaien voor de titels. Hij heeft meerdere keren de Premier League met zijn club gewonnen, maar de felbegeerde Champions League is nog nooit gelukt.

Met geld is niet alles te koop, maar het gaat hem vast nog een keer lukken om de Champions League te winnen.
© 2011 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De alter ego's van celebrities: Roman ZolanskiHij is misschien wel net zo beroemd als de rapdiva zelf: hij is anders, hij is homo en hij duikt op in meerdere raptekst…
Recensie: Mijn haar is lang - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. Deze roman verscheen in 2009 bij uitg…
Boeken: het genre de romanBoeken: het genre de romanBij romans denken we al snel aan liefdesproblematiek, maar er zijn heel veel verschillende soorten romans. Ze variëren v…

Wie is Warren Buffett?Warren Buffett is een in 1930 geboren miljardair die op late leeftijd nog steeds actief is al belegger en investeerder.…
Wat doet de alarmcentrale?Wat doet de alarmcentrale?Wie met narigheid geconfronteerd wordt tijdens reis of vakantie, kan in de alarmcentrale een ware hulp in nood vinden. M…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Roman_Abramovitsj

Reageer op het artikel "Wie is Roman Abramovitsj?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 04-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!