Wie is Carlos Slim?

Carlos Slim is de rijkste man ter wereld (2011). Hij heeft zijn vermogen weten op te bouwen met zijn telecommunicatieconcern Telmax. Dit is het grootste telecommunicatiebedrijf in Mexico. De volledige naam van deze miljardair luidt, Carlos Slim Helú. Deze Mexicaanse zakenman is geboren op 28 januari 1940 en bezit een vermogen van 74 miljard dollars (2011). Hiermee heeft hij 18 miljard dollar meer dan de nummer twee van de wereld, Bill Gates.

Jonge jaren van Carlos Slim

Zijn ouders zijn aan het begin van de twintigste eeuw gevlucht van Libanon naar Mexico. Bij binnenkomst in Mexico heeft zijn vader zijn achternaam laten veranderen van Yousouf Salim naar Slim. Carlos Slim is opgegroeid in een redelijk vermogend gezin. Carlos is afgestudeerd als ingenieur aan de UNAM (universiteit in Mexico). In 1967 trouwde hij met Soumaya Domit, waarmee hij zes kinderen kreeg. Zijn vrouw is in 1999 overleden.

Carlos Slim heeft al vroeg ingezien dat er veel geld verdiend kon worden in telecommunicatie. In 1990 heeft hij het telecombedrijf Telmex gekocht van de Mexicaanse overheid na privatisering van het bedrijf. Hij heeft goede zaken kunnen doen door zijn connecties met president Salinas, maar volgens Carlos Slim heeft dit geen invloed gehad op de prijs die hij voor het bedrijf moest betalen. Op dit moment loopt 90 procent van de telecommunicatie in Mexico via zijn bedrijf.

Liefdadigheid

Carlos Slim gebruikt zijn geld ook gedeeltelijk voor liefdadigheid. Hij is betrokken bij meerdere liefdadigheidsprojecten, zoals het Latijns-Amerikaans ontwikkelingsfonds en het op laten knappen van het Historisch Centrum van Mexico-Stad.

Armoede en rijkdom

Zoals te verwacht is, wordt Carlos Slim ook veel bekritiseerd. Hij zou met zijn telecombedrijf een matige service en kwaliteit bieden, en de prijzen blijven onredelijk omhoog gaan. Ook het feit dat hij een zeer groot vermogen bezit in een land waar bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft, roept veel kritiek op. Om dit te compenseren doet hij veel aan liefdadigheid.

Rijkste man van de wereld

Volgens het zakenblad Forbes verdient Carlos Slim gemiddeld 27 miljoen dollar per dag. De waarde van zijn bedrijf, omvat een derde deel van de gehele Mexicaanse beurs. In 2007 stond hij in de lijst met rijkste mensen nog op nummer drie achter Bill Gates en Warren Buffett.

Rijkste mensen van 2011

In onderstaand overzicht treft u de tien rijkste mensen ter wereld aan

1) Carlos Slim Helu bezit een vermogen van: 74 miljard dollar

Kapitaal opgebouwd met: telecommunicatie

2) Bill Gates bezit een vermogen van 56 miljard dollar

Kapitaal opgebouwd met: Microsoft

3) Warren Buffet bezit een vermogen van 50 miljard dollar

Kapitaal opgebouwd met: investeren en beleggen

4) Bernard Arnault bezit een vermogen van 41 miljard dollar (Europeaan)

Kapitaal opgebouwd met: bedrijven in luxe artikelen, zoals Louis Vuitton

5) Larry Ellison bezit een vermogen van 39.5 miljard dollar

Kapitaal opgebouwd met: bedrijf Oracle

6) Lakshmi Mittal bezit een vermogen van 31.1 miljard dollar

Kapitaal opgebouwd met: bedrijf ArcelorMittal.

7) Amancio Ortega bezit een vermogen van 31 miljard dollar

Kapitaal opgebouwd met: mode

8) Eike Batista bezit een vermogen van 30 miljard dollar

Kapitaal opgebouwd met: olie, mijnen, schepen enz.

9) Mukesh Ambani bezit een vermogen van 27 miljard dollar

Kapitaal opgebouwd met: olie en gas

10) Christy Walton bezit een vermogen van 26.5 miljard dollar

Kapitaal opgebouwd met: erfenis van de in 2005 overleden John Walton (Walt-Mart)
© 2011 - 2022 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is Bill Gates?Eén van de rijkste mensen ter wereld is rijk geworden door het opzetten en verder uitbouwen van het bedrijf Microsoft. B…
Meer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsMeer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsIn 2011 waren er voor het eerst meer Aziatische miljonairs dan Amerikaanse. In de regio Azië-Pacific leefden maar liefst…
Waar wonen de meeste miljonairs?Jaarlijks publiceert de Quote een overzicht van de rijkste Nederlanders. Op basis hiervan hebben ze een lijst samengeste…

De mishandeling, uitbuiting en isolatie van jonge vrouwenIn veel landen is de emancipatie van de vrouw ver te zoeken. Vrouwen worden mishandeld en verhandeld. Voeding en onderwi…
Wie is Warren Buffett?Warren Buffett is een in 1930 geboren miljardair die op late leeftijd nog steeds actief is al belegger en investeerder.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Carlos_Slim
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 06-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.