Turkse mensen in Turkije en Nederland

In Nederland hebben bijna alle Nederlands dezelfde cultuur en leeft iedereen over het algemeen hetzelfde. Het valt op dat de Turkse mensen in Nederland een andere cultuur hebben dan ons Nederlanders. Maar wat nog opvallender is dat er vaak wordt gesproken over de verschillen van de Turkse cultuur in Nederland en de Turkse cultuur in Turkije, dit terwijl ze uit hetzelfde land afstammen. Ik heb onderzoek gedaan naar die verschillen maar ook naar overeenkomsten en ik heb deze verklaard.

Het onderzoek

Ik heb in dit artikel de resultaten van mijn onderzoek gezet en daarbij de conclusie.

Ik heb het onderzoek gedaan vanuit 4 dimensies:
  • De Culturele dimensie
  • De Geografisch dimensie
  • De Politieke dimensie
  • De Economsiche dimensie

Cultuur

De oudere generatie Turkse mensen in Nederland ,voor de culturele revolutie in Turkije, hebben de culturele revolutie niet meegemaakt. Daardoor zijn ze conservatiever dan de Turken in Turkije en dan de Turkse jongeren in Nederland. De Turkse mensen in Turkije zijn moderner aan het worden en hun opvattingen en ideeën worden gelijk aan de opvattingen en ideeën van west Europa. De Turkse mensen kunnen de cultuur elementen taal, godsdienst, gastronomie en ontspanning in Nederland nog goed voorzetten. Aan het onderwijs in Nederland moeten ze zich aanpassen en ook de feestdagen van Turkse mensen worden door Nederlanders niet gezien als nationale feestdagen en dit betekend dat hier geen vrije dagen zijn voor de Turkse mensen.

Conclusie: overeenkomsten en verschillen

Er zijn veel overeenkomsten tussen de cultuur van Turkse mensen. Deze overeenkomsten tussen Turkse mensen in Turkije en Nederland komt doordat de Turkse migranten hun cultuur mee hebben genomen naar Nederland. De verschillen in cultuur tussen de Turken in Nederland en in Turkije is vooral te danken aan het feit dat onderwijs en de feestdagen in Nederland anders zijn dan in Turkije. Deze 2 culturele aspecten kunnen niet vanuit Turkije naar Nederland worden meegenomen.
Een andere reden voor de verschillen tussen de 2 groepen is dat de eerste generatie migranten in Nederland de culture revolutie in Turkije niet heeft meegemaakt. Daardoor is deze groep conservatiever dan de Turken die deze revolutie wel hebben meegemaakt.

Geografie

Door urbanisatie worden steeds meer mensen in Turkije moderner. Op het platteland zijn de bewoners namelijk conservatiever dan in de stad. Door samenklontering van mensen uit dezelfde dorpen in steden zal modernisatie daar niet zo toe treden. Omdat zo het dorpsgevoel blijft van mensen die hetzelfde denken als zij. Wel staan ze in de stad meer onder de invloed van de media. Mensen worden door elkaar beïnvloedt in hun gedachtes en handelingen. Dit blijkt uit dat hele streken hetzelfde over bepaalde zaken denken. In Nederland wonen veel Turkse bewoners bij elkaar in ‘’zwarte’’ wijken. Door deze concentraties van Turkse bewoners is integratie in Nederland moeilijk te volbrengen. Ze leven in hun eigen samenleving en hebben nauwelijks contact met autochtone bewoners. Mensen die niet integreren in Nederland kunnen slachtoffer worden van discriminatie. In de ‘’zwarte’’ wijken voelen mensen zich onveilig. Hierdoor verminderen de sociale banden in wijken tussen de mensen.

Conclusie: overeenkomsten en verschillen

De sociale omgeving waar Turkse mensen wonen heeft ook grote invloed op Turkse mensen. Bewoners van het platteland in Turkije zijn conservatiever dan bewoners van de stad. Deze zijn namelijk meer afgesloten van de buitenwereld. Zo treden verschillen op tussen mensen in Turkije.

In Nederland vinden er ook verschillen plaats tussen de Turkse mensen. De mensen die in een gemengde wijk wonen hebben meer contact met autochtone bewoners, hierdoor hebben ze meer mogelijkheden in de samenleving. De Turkse bewoners die in concentraties leven hebben minder mogelijkheden doordat ze nauwelijks contact hebben met autochtone bewoners. Een verschil tussen Turkse mensen in Nederland is dus de ontwikkeling in integratie. Ook het zich veilig voelen heeft hiermee te maken. Mensen in ‘’zwarte’’ wijken hebben minder sociale banden met mensen in de wijk omdat zij zich onveilig voelen.

Politiek

Atatürk is de persoon die de grootste invloed heeft gehad op de modernisering van Turkije. In Nederland zijn veel Turkse mensen die veel conservatiever zijn dan in Turkije. Dit is dus deels door de politiek te verklaren. In Turkije zijn in veel openbare gebouwen hoofddoeken verboden in Nederland is dit niet het geval. Dit komt doordat Turkije op het westen van Europa wil lijken. Nederland heeft geen verbod omdat zij niet willen discrimineren en iedereen vrij wil laten. Zo kunnen de Turken in Nederland dus hun eigen cultuur houden terwijl in Turkije veel Turkse mensen zich door de wetten moeten aanpassen aan de cultuur in west Europa. Omdat Turkije op landen als Nederland wil lijken wordt er nu wel nagedacht over de afschaffing van het verbod op hoofddoeken. Omdat dit in het vrije Nederland ook gewoon is toegestaan. In Nederland is een nieuw integratiebeleid daardoor zullen toekomstige Turkse migranten die naar Nederland komen beter geïntegreerd zijn dan de oude generaties. Door negatieve uitspraken van politici in Nederland over de islam voelen Turkse mensen zich minder thuis en voelen zich gediscrimineerd.

Conclusie: overeenkomsten en verschillen

Door de politiek zijn er in Turkije grote verschillen tussen mensen. Dit komt doordat er mensen zijn die openstaan voor veranderingen en er mensen zijn die hier niet voor openstaan. Atatürk heeft deze verschillen vergroot door vele en grote hervormingen in Turkije. Een groot deel deed mee met deze veranderingen maar een groep was het hier niet mee eens en bleef zich gedragen naar hun eigen gedachtes over het leven.

In Nederland is er een verschil tussen groepen Turkse mensen omdat het integratiebeleid door de politiek is veranderd. De nieuwere Turkse migranten die de inburgeringcursus moeten doen zijn veel meer in Nederland geïntegreerd dan de oudere generaties Turkse migranten.

Economie

In Turkije hebben arme mensen veel minder kansen dan arme Turkse mensen in Nederland. Dit heeft onder andere te maken dat het sociale stelsel in Nederland vele malen beter geregeld is dan in Turkije. De werkloosheid in Turkije is 11,9%. In Nederland is de werkloosheid onder de Turken 18%. Deze percentages zijn beide erg hoog, maar in vergelijking tot Turkije is de werkloosheid onder Turken in Nederland nog een stuk hoger. Over het algemeen is Turkije niet arm maar er zijn grote regionale verschillen. Door de economische groei wordt vooral de stad economisch beter. Hierdoor worden de regionale verschillen vergroot. De tweede generatie Turkse mensen zal in Nederland economisch succesvoller worden dan de eerste generatie. Dit komt doordat ze beter zijn opgeleid en beter de Nederlandse taal beheersen.

Conclusie: overeenkomsten en verschillen

Verschillen tussen Turkse mensen ontstaan ook door hun economische situatie. In Turkije hebben arme mensen minder kansen zich economisch te ontwikkelen dan arme Turkse mensen in Nederland. Dit komt doordat het verschil tussen armen en rijken mensen veel kleiner is in Nederland door het sociale stelsel. In Turkije is er een groot economisch verschil tussen regio’s. De economische groei in steden verbetert maar op het platteland vaak niet. Dit zorgt voor verschillen tussen deze mensen.

In Nederland is er dan nog een verschil tussen de eerste en tweede generatie Turkse mensen. De tweede generatie is jonger en dus beter geïntegreerd. Daardoor hebben zij beter opleidingen en beheersen beter de taal. En dus zullen ze economisch succesvoller worden.
© 2010 - 2023 Pab24, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…
Turkse banken in NederlandTurkse banken in NederlandEr zijn een groot aantal Turkse banken actief in Nederland. Dat komt omdat er in Nederland veel Turken wonen. Dit is een…
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Turkse dienstplicht afkopen eenvoudiger gewordennieuws uitgelichtTurkse dienstplicht afkopen eenvoudiger gewordenTurken, waar ook ter wereld moeten hun dienstplicht van 15 maanden vervullen. Deden ze dat eerder niet dan verviel daarm…

Symbolische betekenis van getallen in ChinaSymbolische betekenis van getallen in ChinaWij hebben vrijdag de 13e en 666 is het getal van de duivel: in westerse samenlevingen hebben bepaalde getallen een nega…
Het einde van de Nederlandse AntillenOp 10 oktober 2010 komt er een einde aan de Nederlandse Antillen. Het Nederlands Koninkrijk wordt dan opeens zomaar een…
Pab24 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.