nieuws uitgelicht

Turkse dienstplicht afkopen eenvoudiger geworden

Turkse dienstplicht afkopen eenvoudiger geworden Turken, waar ook ter wereld moeten hun dienstplicht van 15 maanden vervullen. Deden ze dat eerder niet dan verviel daarmee hun Turkse nationaliteit of ze moesten dat recht afkopen. Hun Turkse nationaliteit verliezen ze inmiddels niet meer, maar als ze de dienstplicht niet afkopen én niet in dienst willen, dan betekent dit wel wat voor hun verblijf in Turkije. Die is dan niet meer ongelimiteerd namelijk. Het afkopen van de dienstplicht was eerst erg duur, maar dat bedrag is inmiddels behoorlijk naar beneden gebracht. En het afkopen van de Turkse dienstplicht is eenvoudiger geworden.

Turken kopen hun dienstplicht af

De dienstplicht is in Turkije van groot belang. Jonge mannen worden vooral opgeleid om te vechten tegen de PKK, de extremistische koerden. Turken moeten 15 maanden in dienst en vechten in dat geval ook vaak tegen de PKK. Daarbij vallen vaak slachtoffers, dus in het Turkse leger gaan is vaak niet alleen een beetje oefenen.

Turkse nationaliteit en in Turkije wonen

Gezonde mannen in Turkije moeten in dienst en dat duurt 15 maanden. Wie de Turkse nationaliteit heeft en in Turkije woont, wordt op zijn 19e jaar opgeroepen om te gaan dienen op zijn twintigste. Bij iemand die studeert wordt de dienstplicht uitgesteld tot na het afronden van de studie. Wie als Turk in het buitenland verblijft in de periode dat hij de dienstplicht zou moeten vervullen kan dit uitstellen tot hij uiterlijk 38 jaar is geworden. Wie helemaal niet in Turkse dienst wil, kan deze plicht afkopen.

Turkse nationaliteit niet meer verliezen, maar wel beperkt reizen

Turken in Nederland kunnen zowel een Nederlandse als Turkse nationaliteit hebben. Maar voor het behoud van de Turkse nationaliteit moesten ze die Turkse dienstplicht wel vervullen. Deden ze dat niet, dan verloren ze hun Turkse nationaliteit en de daarbij behorende rechten. Maar omdat de meeste Nederlandse Turken geen tijd hadden of hebben om 15 maanden naar Turkije te gaan om daar in dienst te gaan, mochten ook zij de dienst ook afkopen. Inmiddels is de regel afgeschaft dat zij hun Turkse nationaliteit verliezen als ze niet in dienst zijn geweest en ook niet de dienst hebben afgekocht. Wat daarvoor in de plaats is gekomen is een verblijfsregel. Wie de Turkse dienstplicht niet heeft afgekocht en hem ook niet heeft afgerond, mag maar maximaal 6 maanden per jaar in Turkije verblijven. Wie langer in Turkije wil zijn, moet alsnog de dienstplicht doorlopen of de plicht afkopen.

Voorwaarden voor het afkopen van de Turkse dienstplicht

Voor het afkopen van de Turkse dienstplicht zijn een aantal regels gesteld:
  • De aanvrager woont op het moment van de aanvraag in het buitenland
  • De persoon in kwestie heeft tenminste 3 jaar gewerkt in het buitenland. Dit was eerder een verblijf van 15 jaar. In Nederland is dat aan te tonen met gegevens van het UWV
  • De aanvrager moet een geldig verblijfsdocument hebben in het land van de aanvraag.
  • Burgers die ouder zijn dan 39 en hun dienstplicht nog niet hebben gedaan of afgekocht, kunnen ook profiteren van de regeling door 1000 te betalen.

De angst: Turkse dienstplicht afkopen wordt twee keer zo duur

Tot eind november 2011 moesten Turken een aardig centje neerleggen voor het afkopen van hun dienstplicht, namelijk 5112 euro. De Turkse regering liet in dat jaar ook weten dat dit bedrag verdubbeld werd. Veel Turken wilden niet in dienst en grepen daarom de kans aan om nog voor die dikke 5000 euro hun dienstplicht af te kopen. Maar dat betekende wel dat ze soms meer dan 20 uur in de rij moesten staan voor het consulaat in Rotterdam of Deventer om dat te regelen. Inmiddels is het tegendeel bewezen. Turkse Nederlanders betalen anno 2017 nog maar 1000 euro voor het afkopen van de dienstplicht. Wie een veel hoger bedrag heeft betaald, heeft wel pech en krijgt dat bedrag niet terug.

Geen verkorte militaire training in Turkije meer bij afkoop dienstplicht

Wie overigens die 5000 euro betaalde, moest eerder ook nog een verkorte militaire training volgen van 21 dagen in Turkije om alsnog zijn Turkse nationaliteit te kunnen behouden. Die verplichting is er inmiddels ook niet meer.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dienstplicht Marokko: ook voor Marokkaanse Nederlanders?nieuws uitgelichtDienstplicht Marokko: ook voor Marokkaanse Nederlanders?In Marokko geldt sinds 1 oktober 2018 weer een militaire dienstplicht. De dienstplicht heeft in Marokko vanaf 1966 besta…
Op wat moet je letten bij het kiezen van Turkse tapijten?Ben je op zoek naar een kwaliteitsvol Oosters tapijt. Hou dan zéker rekening met Turkse tapijten. Turken hebben immers n…
Turkse banken in NederlandTurkse banken in NederlandEr zijn een groot aantal Turkse banken actief in Nederland. Dat komt omdat er in Nederland veel Turken wonen. Dit is een…
Turkse achternamenTurkse achternamenWelke achternamen worden het meest gebruikt door de Turken? Wat is de betekenis van deze achternamen? Sinds wanneer is h…

Zoektocht naar een kerstcadeau!Zoektocht naar een kerstcadeau!Voor ieder wat wils ... de winkels liggen er weer vol mee. Allerlei cadeautjes van goedkoop tot peperduur en van de mees…
Naar kerst toeleven én belevenNaar kerst toeleven én belevenHoe moeilijk is dat, dat doen we toch allemaal? Maar niets blijkt minder waar, want we stressen ons door de decembermaan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Curioso, Unsplash
  • Friesch Dagblad
  • Turks tv programma
  • Turks Consulaat
  • www.conduentcallcenters.com/werken-in-turkije/arbeidsvoorwaarden/military-service (over het afschaffen van de 21 dagen)
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 29-12-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.