nieuws uitgelichtTurkse dienstplicht afkopen eenvoudiger geworden
Turken, waar ook ter wereld moeten hun dienstplicht van 15 maanden vervullen. Deden ze dat eerder niet dan verviel daarmee hun Turkse nationaliteit of ze moesten dat recht afkopen. Hun Turkse nationaliteit verliezen ze inmiddels niet meer, maar als ze de dienstplicht niet afkopen én niet in dienst willen, dan betekent dit wel wat voor hun verblijf in Turkije. Die is dan niet meer ongelimiteerd namelijk. Het afkopen van de dienstplicht was eerst erg duur, maar dat bedrag is inmiddels behoorlijk naar beneden gebracht. En het afkopen van de Turkse dienstplicht is eenvoudiger geworden.
Turken kopen hun dienstplicht af
De dienstplicht is in Turkije van groot belang. Jonge mannen worden vooral opgeleid om te vechten tegen de PKK, de extremistische koerden. Turken moeten 15 maanden in dienst en vechten in dat geval ook vaak tegen de PKK. Daarbij vallen vaak slachtoffers, dus in het Turkse leger gaan is vaak niet alleen een beetje oefenen.
Turkse nationaliteit en in Turkije wonen
Gezonde mannen in Turkije moeten in dienst en dat duurt 15 maanden. Wie de Turkse nationaliteit heeft en in Turkije woont, wordt op zijn 19e jaar opgeroepen om te gaan dienen op zijn twintigste. Bij iemand die studeert wordt de dienstplicht uitgesteld tot na het afronden van de studie. Wie als Turk in het buitenland verblijft in de periode dat hij de dienstplicht zou moeten vervullen kan dit uitstellen tot hij uiterlijk 38 jaar is geworden. Wie helemaal niet in Turkse dienst wil, kan deze plicht afkopen.
Turkse nationaliteit niet meer verliezen, maar wel beperkt reizen
Turken in Nederland kunnen zowel een Nederlandse als Turkse nationaliteit hebben. Maar voor het behoud van de Turkse nationaliteit moesten ze die Turkse dienstplicht wel vervullen. Deden ze dat niet, dan verloren ze hun Turkse nationaliteit en de daarbij behorende rechten. Maar omdat de meeste Nederlandse Turken geen tijd hadden of hebben om 15 maanden naar Turkije te gaan om daar in dienst te gaan, mochten ook zij de dienst ook afkopen. Inmiddels is de regel afgeschaft dat zij hun Turkse nationaliteit verliezen als ze niet in dienst zijn geweest en ook niet de dienst hebben afgekocht. Wat daarvoor in de plaats is gekomen is een verblijfsregel. Wie de Turkse dienstplicht niet heeft afgekocht en hem ook niet heeft afgerond, mag maar maximaal 6 maanden per jaar in Turkije verblijven. Wie langer in Turkije wil zijn, moet alsnog de dienstplicht doorlopen of de plicht afkopen.
Voorwaarden voor het afkopen van de Turkse dienstplicht
Voor het afkopen van de Turkse dienstplicht zijn een aantal regels gesteld:
- De aanvrager woont op het moment van de aanvraag in het buitenland
- De persoon in kwestie heeft tenminste 3 jaar gewerkt in het buitenland. Dit was eerder een verblijf van 15 jaar. In Nederland is dat aan te tonen met gegevens van het UWV
- De aanvrager moet een geldig verblijfsdocument hebben in het land van de aanvraag.
- Burgers die ouder zijn dan 39 en hun dienstplicht nog niet hebben gedaan of afgekocht, kunnen ook profiteren van de regeling door € 1000 te betalen.
De angst: Turkse dienstplicht afkopen wordt twee keer zo duur
Tot eind november 2011 moesten Turken een aardig centje neerleggen voor het afkopen van hun dienstplicht, namelijk 5112 euro. De Turkse regering liet in dat jaar ook weten dat dit bedrag verdubbeld werd. Veel Turken wilden niet in dienst en grepen daarom de kans aan om nog voor die dikke 5000 euro hun dienstplicht af te kopen. Maar dat betekende wel dat ze soms meer dan 20 uur in de rij moesten staan voor het consulaat in Rotterdam of Deventer om dat te regelen. Inmiddels is het tegendeel bewezen. Turkse Nederlanders betalen anno 2017 nog maar 1000 euro voor het afkopen van de dienstplicht. Wie een veel hoger bedrag heeft betaald, heeft wel pech en krijgt dat bedrag niet terug.
Geen verkorte militaire training in Turkije meer bij afkoop dienstplicht
Wie overigens die 5000 euro betaalde, moest eerder ook nog een verkorte militaire training volgen van 21 dagen in Turkije om alsnog zijn Turkse nationaliteit te kunnen behouden. Die verplichting is er inmiddels ook niet meer.