Symbolische betekenis van getallen in China

Symbolische betekenis van getallen in China Wij hebben vrijdag de 13e en 666 is het getal van de duivel: in westerse samenlevingen hebben bepaalde getallen een negatieve of positieve betekenis. Ze brengen geluk of juist ongeluk. In China kent men dit soort bijgeloven ook, gebaseerd op Chinese numerologie en de Chinese taal, maar uit het zich met andere getallen. Er zijn ook meer getallen bij betrokken en onverwachte combinaties als 168 of 250 hebben een betekenis die je niet kan raden als westerling. In het algemeen zijn even getallen beter dan oneven nummers, met vier en negen als uitzondering.

Twee 2 二

Het dubbel-geluk karakter voor een huwelijk / Bron: Algotruneman, OpenclipartHet dubbel-geluk karakter voor een huwelijk / Bron: Algotruneman, Openclipart
Soort Geluksgetal
Reden Al het goede hoort dubbel te komen.
Uiting Bij huwelijken hangt achter het bruidspaar het "dubbel geluk" karakter. Het is simpelweg twee maal het karakter voor geluk. Als je mensen geld geeft, hoor je dat in tweeën te doen: twintig, tweehonderd, maar ook veertig, zestig, tachtig, etc. Een Chinees sigarettenmerk heet "Double Happiness". De beelden van tempelwachters staan in twee paren aan beide zijden van de ingang. Tijdens het Chinese Nieuwjaar hangen mensen dubbele wensen op rode stroken papier aan beide zijden van de ingang naar hun huis.

Drie 3 三

Soort Geluksgetal
Reden Het getal drie "saan" klinkt vergelijkbaar als het woord voor geboorte. Het is ook gelinkt aan dat andere geluksnummer (3x3) negen.
Uiting Drie rozen voor je geliefde staan voor drie krachtige woorden: I love you.

Vier 4 四

Soort Ongeluksgetal
Reden In het Chinees wordt het getal vier als "si" uitgesproken met een dalende toon. Dit lijkt veel op het woord dood, ook "si"
Hotellift zonder verdieping 4Hotellift zonder verdieping 4
maar met een dalende en dan stijgende toon. Vooral in informele gesprekken kunnen deze woorden hetzelfde klinken.
Uiting Het getal 4 wordt zoveel mogelijk vermeden. Telefoonnummers hebben zelden een vier. Sommige gebouwen vermijden ook de vierde verdieping, bijvoorbeeld door deze 3b te noemen of direct van 3 over te gaan op 5. In hotels zie je geregeld dat kamernummers allemaal met een 8 of 9 beginnen, dan gevolgd door het etage- en kamernummer: kamer 401 wordt dan 8401 of 9401 en kamer 603 wordt 8603 of 9603. Buitenlanders komen dan ook vaker op de vierde verdieping terecht van hotels of appartementencomplexen. Ik heb zelf drie westerse vrienden in China die in appartement 404 wonen, waarschijnlijk omdat de Chinezen dat liever niet huren. Het komt ook voor dat dingen die wij in sets van vier kopen, bijvoorbeeld borden, hier juist per vijf worden verkocht. Het paarprincipe is echter sterker dan de vier. Je kunt dus iemand gerust 400 yuan geven.

Vreemd is echter dat vier in een Zuid-Chinees spel het geluksgetal is. Het spel "bobing" wordt gespeeld met zes dobbelstenen en des te meer vieren je gooit, des te beter je prijs. In China zijn de vier ogen op een dobbelsteen altijd in rood, de gelukskleur. Misschien is dit om de slechte invloed van het getal tegen te gaan.

Vijf 5 五

Soort Geluks- en ongeluksgetal
Reden Volgens de Chinese filosofie zijn er vijf elementen: water, aarde, vuur, metaal en hout.
Uiting De poort naar de Verboden Stad heeft vijf doorgangen. Omdat vijf "wu" klinkt als het woord voor ik "wo", wordt 5 soms gebruikt op internet voor "ik". Deng Xiaoping moedigde Chinezen aan om zich te houden aan de "Vijf Gesprekken": beleefdheid, goed gedrag, moraliteit, sociale betrokkenheid en goede hygiëne. Er zijn vijf fundamentele Chinese zegeningen: rijkdom, blijdschap, lang leven, geluk en voorspoed.

Wu klinkt als "ik", maar ook als "wu" wat "niet" betekent. in combinatie met een negatief getal wordt het wel weer iets positiefs. Bijvoorbeeld 54 betekent dan niet dood.

Zes 6 六

Soort Geluksgetal
Reden Het getal zes "liu" wordt uitgesproken met een dalende toon en klinkt daarmee vergelijkbaar met het woord voor "vloeibaar" (liu met stijgende toon) wat goed is voor zaken doen. Zes symboliseert geluk.
Uiting Zessen zijn populair voor telefoonnummers, etages, nummerplaten, bankrekeningen, etc. vooral in combinaties met drieën en negens.

Zeven 7 七

Soort Geluk- en ongeluksgetal
Reden Zeven staat symbool voor saamhorigheid en "qi" klinkt als "oprijzen" of "levenskracht" (de "chi" uit tai chi). Maar zeven houdt ook verband met geesten; de zevende maand in de Chinese kalender is de geestenmaand waarin net als tijdens Halloween de poorten van de hel open zijn en het kwade naar boven kan komen. Qi kan ook doen denken aan het woord voor "zekere dood".
Uiting De zevende dag van de zevende maand in de Chinese kalender is de Chinese Valentijnsdag, ook wel het Qixi festival en het Dubbele Zeven Festival genoemd. Volgens de romantische legende ziet een jonge herder Niulang zeven feeënzussen baden in een meer en steelt hij onder aanmoediging van zijn os hun kleren om te zien wat ze zouden doen.
De jongste en mooiste fee Zhinü, de weefster van de wolken, wordt gekozen om het water uit te komen, maar nu hij haar naakt heeft gezien, moeten ze trouwen. Ze krijgen twee kinderen en leven lange tijd gelukkig totdat de Godin van de Hemel erachter komt dat Zhinü met een sterveling is getrouwd en haar terug haalt. Niulang is ten einde raad, maar zijn os vertelt hem dat hij naar de hemel kan gaan als hij hem doodt en zijn huid omdoet. Niulang doet dit en zoekt samen met zijn kinderen naar Zhinü. Maar als de Godin hier achter komt, wordt ze nog kwader, neemt ze een haarspeld en krast ze een wijde rivier (de Melkweg) in de hemel die de geliefden moet scheiden. Zhinü zit aan de ene kant (de star Altair) met haar weefgetouw en Niulang met zijn kinderen aan de andere kant (de ster Vega en β en γ Aquilae). Eens per jaar, uit medelijden voor hen, vormen alle eksters in de wereld een brug over de rivier (de Eksterbrug) en mogen de geliefden op de zevende dag van de zevende maand voor één nacht bij elkaar zijn.

Chinezen steken extra veel vuurwerk af in de geestenmaand om de boze invloeden af te weren. Het Geestenfestival op de vijftiende dag van de zevende maand in de Chinese kalender (meestal in augustus) is verder een moment om de geesten van de voorouders te eren met wierook, het verbranden van nep papieren geld en het offeren van voedsel op het huisaltaar of voor een lege stoel aan tafel alsof de voorouders erbij zijn.

Acht 8 八

Soort Geluksgetal
Reden Acht is "ba" en klinkt vergelijkbaar als het woord voor voorspoed en rijkdom "fa". Een acht lijkt op het symbool voor oneindigheid ∞ en op een knoop wat een succesvolle unie symboliseert. Twee achten naast elkaar lijkt enigszins op het "dubbel geluk" karakter. Bovendien zijn er acht Taoïstische symbolen, acht boeddhistische schatten, acht bloemblaadjes aan de lotus (belangrijk in boeddhisme) en acht Onsterfelijken. 88 wordt ook gebruikt online als "tot ziens" want "baba" klinkt als "byebye".
Uiting De Olympische Spelen van 2008 in Beijing begonnen op 8 augustus om acht minuten en acht seconden over 8, oftewel 8:08:08 op 08-08-08. Telefoonnummers met een acht erin kosten meer dan nummers zonder acht en hoe meer achten, hoe duurder. Mao Zedong had een campagne waarin de acht Antis gevonden en vernietigd moesten worden.
Kleren voor 58, 68 of 78 yuan / Bron: Screenshot Everyday OnlineKleren voor 58, 68 of 78 yuan / Bron: Screenshot Everyday Online
Prijzen eindigen vaker niet op een 9, maar op 8. Iets kost dus geen 39 yuan, maar 38. Uiteraard komt het vaak voor dat een bedrag op 9 eindigt, maar het is opvallend dat kortingsaanbiedingen of combinatiemenu's in restaurants soms juist op een 8 eindigen. Kortingen in winkels worden niet aangegeven als X% korting, maar als X% moet je nog betalen. Een gangbare korting is dan 8.8, oftewel 12%.

Negen 9 九

Soort Geluksgetal
Reden Oneven getallen zijn mannelijk en omdat 9 het hoogste oneven getal is met slechts een cijfer, symboliseert het ultieme mannelijkheid. Negen is daarmee het getal van de keizer. Het wordt ook als iets hemels gezien, omdat de keizer aangesteld is door de hemel en de hemel negen lagen heeft. Ook klinkt het vergelijkbaar als het woord voor "lang" in "lang leven" en is daarmee populair voor huwelijken. Vermenigvuldigingen met negen, dus 18, 27, 81 en 243 (9x9x9) zijn positief.
Uiting Een geliefde toont zijn/haar eeuwige liefde met negen rozen. Telefoonnummers, nummerplaten, bankrekeningen met veel negens zijn gewild en kosten meestal meer. De negende dag van de negende maand in de Chinese kalender is het Chongyangfestival, ofwel het Dubbele Negen Festival. Deze dag valt midden of eind oktober. Dubbel negen klinkt bovendien als het woord voor "voor altijd". Het komt waarschijnlijk van festiviteiten tijdens de Han Dynastie op deze dag waarbij de keizer een bepaalde kornoelje plant droeg, rijstcakes at en chrysanthemumwijn dronk. Hiermee hoopte hij het kwade weg te jagen en bad hij voor een lang leven. In China wordt de dag tegenwoordig gevierd met diezelfde rijstcakejes, wandelingen door de bergen en het drinken van chrysanthemumthee. De chrysanthemum bloeit namelijk ten tijde van dit festival. Het bergbeklimmen komt van het gebruik om op die manier epidemieën te vermijden. De rijstcakejes heten "gao", wat met een iets andere uitspraak "lengte" betekent. Het biedt dus hoop op vooruitgang in alle handelingen. De ultieme versies van deze rijstcake hebben negen lagen en lijken op een toren. In Taiwan, en in mindere mate in China, is deze dag een Seniorendag waarbij speciale aandacht wordt geschonken aan ouderen.

De meeste uitingen van negen hebben direct te maken met de keizers van China. De deuren naar keizerlijke paleizen zijn versierd met negen rijen van negen knoppen. De keizer droeg kleding met negen draken erop (draken staan voor het mannelijke en de keizer) en oude paleizen hadden negen binnenplaatsen. Van de Verboden Stad wordt gezegd dat de 980 gebouwen samen een vloeroppervlakte hebben van 9900 bays (maar in werkelijkheid is het 8707 bays). De torens op de hoeken hebben negen balken en achttien kolommen.
De drie terrassen van het Ronde AltaarDe drie terrassen van het Ronde Altaar
Verschillende gebouwen in de Verboden Stad hebben ook geluksgetallen in hun afmetingen. Zo is de Hal van Opperste Harmonie negen bij vijf bays en het Paleis van Aardse Rust negen bij drie bays. Verschillende drakenschermen in China, o.a. in Beijing, tonen negen draken op een rij. Het nieuwjaarsdiner van de keizer hoorde uit 99 gerechten te bestaan en de theatervoorstelling die op zijn verjaardag voor hem werd opgevoerd bestond uit 99 delen.

Het meest uitgebreide voorbeeld van de kracht van 9 is het Ronde Altaar in de Temple of Heaven in Beijing. Deze bestaat uit drie terrassen: de mens, aarde en de hemel.
Negen tegels rondom de centrale steenNegen tegels rondom de centrale steen
Elk terras is bereikbaar met een van de vier trappen met negen treden, symbolisch voor de negen lagen van de hemel. Alle balustrades zijn ook in negenen. Op het bovenste terras (hemel) liggen tegels in rondjes liggen om een centrale steen. De eerste ronde wordt gemaakt door negen tegels, de tweede door achttien, etc. tot de negende met 81 (9x9) tegels. Op het aarde terras liggen rondes 10-18 en op het mensheid terras vind je rondes 19-27. Die laatste ronde heeft dus 9x9x9=243 tegels. Het totaal van alle tegels opgeteld is 3402.

Twaalf 12 十二

Soort Geluksgetal
Reden Er zijn twaalf dieren in de Chinese horoscoop.
Uiting Het jaar waarin je 12, 24, 36, etc. wordt is je geluksjaar. Ieder jaar wordt op de Chinese kalender geassocieerd met een dier en elke twaalf jaar herhaalt deze cyclus zich. Als je dus weer bent aangekomen bij een jaar waarin jouw dier centraal staat, dan brengt dat geluk.

Dertien 13 十三

Soort Ongeluksgetal
Reden Een en drie tel je op tot het grote ongeluksgetal vier.
Uiting Gebouwen slaan soms de 13e verdieping over. 13 is in de westerse wereld een groter ongeluksgetal dan in China, maar met het opengaan van het land is er meer invloed en weten Chinezen vaak wel dat westerlingen 13 als ongelukkig beschouwen.

Veertien 14 十四

Soort Ongeluksgetal
Reden Veertien wordt uitgesproken als "shi-si" waarbij beiden dus best veel lijken op het woord voor dood. Maar het kan ook gezegd worden als "yao-si" (een-vier) en dan klinkt het als "dood willen gaan".
Uiting De veertiende verdieping ontbreekt soms in gebouwen. Ondanks het ongeluk van veertien is, onder westerse invloed, 14 februari ook in China Valentijnsdag geworden.

De combinatie van 13 en 14 tot 1314 ontdoet beide getallen van hun negatieve betekenis, want dan is het "yao-saan-yao-si" wat zoveel betekent als van geboorte tot dood en dus altijd.

Honderachtenzestig 168 一六八

Soort Geluksgetal
Reden Het klinkt als "het pad naar voorspoed".
Uiting Telefoonnummers met deze combinatie zijn erg populair. Je ziet ook biljetten met deze combinatie in hun code verkocht worden voor veel geld.

Tweehonderdvijftig 250 二百五

Soort Scheldwoord
Reden Geen, eigenlijk
Uiting 250 is in het Chinees er-bai-wu-shi, oftewel twee-honderd-vijf-tien. Vaak wordt in spreektaal die laatste "shi" weggelaten en zeg je dus erbaiwu. Geen probleem als het gaat om het gebruik als eenvoudig getal, maar als je iemand beschuldigd een "erbaiwu" te zijn, noem je diegene een idioot, een onbenul.

Vijfhonderdtwintig 520 五二零

Soort Liefdesgetal
Reden Als je de getallen afzonderlijk zegt, wordt het wu-er-ling. Dat klinkt dan weer als wo-ai-ni, oftwel ik houd van jou.
Uiting Je ziet het in online chatgesprekken, maar ook in bedragen voor bijvoorbeeld de kosten van een fotoshoot voor een bruidspaar. Een sigarettenmerk heeft de naam 520.

Lees verder

© 2010 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten getallenIn de wiskunde zijn verschillende soort getallen bekend. Deze soorten getallen hebben allen hun eigen eigenschappen. Zo…
De winkansen bij de Lotto en Lucky DayDe Lotto en Lucky Day zijn twee van weinige in Nederland toegestane loterijen. De kans om een grote prijs te winnen is e…
De getallenverzameling der natuurlijke getallenDe getallenverzameling der natuurlijke getallenDeze verzameling getallen mag beschouwd worden als opgebouwd uit de eenvoudigste getallen die we kennen. Het zijn de get…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…

Geredde Mijnwerkers Chili, het leven na de MijnrampDe bevrijding van de 33 Chileense ingesloten mijnwerkers in Copiapó werd op 13 oktober 2010 gedurende één etmaal over de…
Turkse mensen in Turkije en NederlandIn Nederland hebben bijna alle Nederlands dezelfde cultuur en leeft iedereen over het algemeen hetzelfde. Het valt op da…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Numbers_in_Chinese_culture
 • http://www.handresearch.com/numerology/chinese-numerology.htm
 • http://factsanddetails.com/china.php?itemid=99
 • http://traditions.cultural-china.com/en/14Traditions4811.html
 • http://hubpages.com/hub/Lucky-and-Unlucky-Numbers-in-Chinese-Culture
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Forbidden_city
 • http://www.huangshantour.com/english/SmallClass.asp?typeid=28&BigClassID=71&SmallClassID=172
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Double_Seventh_Festival
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Double_Ninth_Festival
 • http://www.whatsonxiamen.com/event1724.html
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_Festival
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Circular_Mound_Altar
 • http://www.my-new-chinese-love.com/chinese-lucky-numbers.html
 • Afbeelding bron 1: Algotruneman, Openclipart
 • Afbeelding bron 2: Screenshot Everyday Online (http://Everydayonline.net)
Reactie

Deschepper Andre, 26-06-2013
Chinese geluktekens op porselein, waar vind ik dat? Reactie infoteur, 26-06-2013
Andre,

Ik weet niet wat je met deze vraag bedoelt.

Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.