Geredde Mijnwerkers Chili, het leven na de Mijnramp

De bevrijding van de 33 Chileense ingesloten mijnwerkers in Copiapó werd op 13 oktober 2010 gedurende één etmaal over de hele wereld live gevolgd. Het leverde een voor de wereld ongekende live-registratie van een reddingsactie. Alles werd in beeld gebracht: de kompels, die beneden in de mijn in de reddingscapsule stapten en het bovengrondse wachten op elke kompel en de ontlading als weer iemand met zijn familie werd herenigd. Een relaas wat met hen gebeurde na de historische oktoberdag.

Los 33

Los 33, uit het Spaans vertaald "de 33", is de aanduiding die de groep inmiddels in de media heeft gekregen, vrij naar een brief vanuit de mijn van één van de mijnwerkers waarop ze in augustus lieten blijken nog in leven te zijn.
Het getal 33 blijkt magisch te zijn. Bijna alle mijnwerkers zijn diepgelovig en zo wordt ook een link gelegd met hun (katholieke) geloof: Jezus werd 33. De president merkte in zijn speech op dat 13-10-10 (de reddingsdatum) bij elkaar opgeteld ook weer 33 was.

Onderstaande chronologie gaat verder vanaf de dag na de reddingsactie

(Dit is het vervolg op de chronologie die de periode behandelt van instoring van de mijn tot de dag van redding: in het artikel de Chileense Mijnramp staat het relaas beschreven tot en met 13 oktober 2010.)

14 oktober 2010: Gezondheid mijnwerkers beter dan verwacht

Volgens Jorge Montes, lid van de directie van het ziekenhuis in Copiapó is de gezondheid van de 33 geredde mijnwerkers "veelbelovend". Dit meldde hij in een interview met de Chileense krant La Tercera. Een aantal mijnwerkers is aan de ogen, longen of tanden behandeld en bij enkele zijn wat lichtere psychologische complicaties.

Zoon van mijnwerker Omar Reygadas verklaarde dat er inmiddels een stichting is opgericht voor de geredde mijnwerkers. Deze moet er voor garant staan dat alle inkomsten die middels royalty's te verwachten zijn uit documentaires, boeken, interviewverzoeken en speelfilms gelijkmatig worden verdeeld over de 33 personen.

De zonnebrillen die de mijnwerkers droegen tijdens en na hun redding werden geschonken door de Amerikaanse firma Oakley, uit medeleven met de mijnwerkers. In de VS worden ze verkocht voor een bedrag vanaf € 135,--.

15 oktober 2010: Enkele kompels verlaten ziekenhuis

Drie van de geredde mijnwerkers konden vrij snel het ziekenhuis weer verlaten omdat ze nauwelijks gezondheidsproblemen hadden. Een van hen was Edison Pena, die bekendheid kreeg vanwege het feit dat hij dagelijks kilometers door de mijngangen rende en vroeg om muziek van Elvis Presley. Hij kreeg inmiddels al een uitnodiging om het landgoed Graceland van Elvis te bezoeken en mag hij meedoen aan de marathon van New York.

Journalisten beklagen zich erover dat het onmogelijk is om mijnwerkers of hun familie te interviewen, als er niet eerst geld op tafel komt. Japanse netwerken en Duitse boulevardkrant Bild schijnen vooral de boventoon te voeren met cheques die variëren tussen de € 4.000,-- en € 32.000,-- voor exclusieve vraaggesprekken.
De mijnwerkers worden momenteel overweldigd met uitnodigingen voor allerhande cadeaus en uitnodigingen.

16 oktober 2010: mijnwerkers willen (nog) niet praten

De mijnwerkers willen (nog) niets loslaten over hun belevenissen onder de grond. "Daar gaan we niet over praten'', zei Mario Gomez. ''Dat verhaal is gereserveerd'', verklaarde Ariel Ticona (29) na het verlaten van het ziekenhuis. Ariel werd vader van dochter Esperanza terwijl hij gevangen zat.

17 oktober 2010: Kerkdienst bij mijnschacht

Een aantal van de geredde Chileense mijnwerkers woonden een oecumenische dienst bij om hun redding te vieren. Velen van hun waren al gelovig, anderen zijn het gedurende hun insluiting geworden.
Andere mijnwerkers, die nu geen werk meer hebben nu de mijn gesloten is, hielden een protestdienst, omdat ze niet meer hebben kunnen werken en geen inkomsten meer hebben sinds de instorting van de mijn op 5 augustus 2010.

17 oktober 2010: Mijnsteen voor Britse premier

De Chileense president Pinera bracht een Europees bezoek aan de Britse premier David Cameron en had een bijzonder kado voor hem meegebracht: en kistje met een stuk mijnsteen, meegebracht door één van de mijnwerkers naar boven.

19 oktober 2010: Vijf kerkelijke huwelijken

In de Noord-Chileense plaats Caldera gingen vijf van de geredde mijnwerkers op de knieën voor hun vriendin/vrouw om hun te vragen voor de kerk te trouwen. Esteban Rojas vroeg zijn vrouw al vanuit de mijn ten huwelijk. Zijn vrouw zei op het feest: "Ik heb ja gezegd. Ik heb de brief nog steeds om hem aan de belofte te houden".
Ook Claudio Yanez gaat trouwen: "Na tien jaar samen, is het nu tijd om te trouwen" verklaarde hij.

23 oktober 2010: vier mijnwerkers eregast bij Real Madrid

Tijdens de wedstrijd Real Madrid-Racing Santander in het Santiago Bernabeu Stadion zaten er vier bijzondere gasten op het presidentiële balkon: Ariel Ticona, Victor Segovia en Esteban en Pablo Rojas. Cristiano Ronaldo voerde deze zaterdagavond een show op voor de 33 mijnwerkers. Op uitnodiging van algemeen manager Jorge Valdano van Real Madrid woonden ze de met 6-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Racing Santander bij.
De vier Chileense gasten hadden een ontmoeting met het gehele elftal in het Suites Hotel Mirassierra.

25 oktober 2010: Op bezoek bij president en een voetbalwedstrijd

Bron: Gobierno de Chile, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Gobierno de Chile, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Alle 33 geredde mijnwerkers werden vandaag ontvangen in het presidentiële paleis in Santiago, door president Sebastian Pinera. Voor de gelegenheid waren ze allen in driedelige pakken gestoken. Ze ontvingen een een medaille en een replica van de reddingscapsule. De 19-jarige Jimmy Sanchez zei over de ontvangst: „Ik krijg er kippenvel van”.
Ook de zes reddingswerkers die de mijn ingingen met de capsule werden door de president onderscheiden.

Na de bijeenkomst werd in het Nationale voetbalstadion van de Chileense hoofdstad een veertig minuten durende voetbalwedstrijd gehouden tussen mijnwerkers en een team van reddingswerkers, die eindigde in een 3-2 overwinning voor de redders. Aanvoerder van de mijnwerkers was oud profvoetballer Franklin Lobos, die ook de score opende.
President Piñera voetbalde ook mee (bij de redders) en maakte zelfs een doelpunt.
De president refereerde nog even aan de afspraak die hij met de kompels had gemaakt tijdens de reddingsactie: "De winnaar mag in het presidentiële paleis slapen, de verliezers moeten terug de mijn in, maar we komen jullie ook weer ophalen."

07 november 2010: Edison Pena loopt marathon New York

Edison Pena liep vandaag de marathon van New York, waar hij voor uitgenodigd was. De 34-jarige mijnwerker, die dagelijks al hardliep toen hij nog ingesloten zat, finishte in een tijd van 5 uur, 40 minuten en 51 seconden, ruim 3,5 uur trager dan de Ethiopische winnaar Gebre Gebremariam. Regelmatig heeft hij stukken noodgedwongen moeten lopen ivm zijn knieklachten. Edison was in New York de publiekslieveling. Hij verklaarde na afloop: "Het was het waard hier helemaal naartoe te komen om een marathon te lopen. Ik wil andere mensen motiveren. Hen overtuigen dat ze erg veel kunnen in het leven als ze dat maar echt willen. Ik heb vandaag geleden, gevochten met mezelf, gevochten tegen de pijn, maar ik heb de eindstreep gehaald.”

11 november 2010: aandacht voor de 33 verslapt

Een krappe maand na hun bevrijding toen ze wereldwijd als helden werden onthaald na hun bevrijding uit de mijn werd het rustig rond de 33 kompels. Ze zijn officieel met ziekteverlof en ontvangen hun vaste loon, zo'n € 1000,-- per maand. Het is niet duidelijk hoe lang dit zal voortduren, omdat de koper- en goudmijn definitief gesloten is en de eigenaar bijna failliet is.
De mijnwerkers weigerden hun ervaringen voor heel veel geld te verkopen aan de media. Ook sloegen ze een uitnodiging af van Israël om daar Kerstmis te komen vieren.

Het blijkt voor hun moeilijk het dagelijkse familieleven voort te zetten. Hun levens zijn voorgoed ingrijpend veranderd. Ze geen werk meer hebben, hebben een zware beproeving achter de rug en weten niet welke kant hun leven nu op zal gaan.
Maria Segovia, zus van mijnwerker Dario en veelvuldig woordvoerder van de getroffen gezinnen, zei dat haar broer afstand heeft genomen van haar en zich heeft zich geïsoleerd met zijn vrouw.
Voor Yonni Barrios lijken de problemen het grootst. Al tijdens de insluiting bleek dat hij behalve zijn vrouw er ook nog een maîtresse op na hield.
Voor de enige Boliviaanse mijnwerker is er helderheid wat betreft zijn toekomst. Hij aanvaardde het aanbod van president Evo Morales om naar zijn thuisland terug te keren en te gaan werken bij het olie- en gasbedrijf YPFB.

16 november 2010: filmplannen Brad Pitt over mijnramp

De Chileense krant El Mercurio meldde dat acteur Brad Pitt met zijn productiehuis Plan B een film wil gaan maken over de mijnramp. Plan B zou daarover al in onderhandeling zijn met de advocaat van de kompels. Brad Pitt is van plan om enkele van de mijnwerkers mee te laten spelen in de film. Naar verluid zou hij enkele miljoenen dollars hebben geboden voor de filmrechten.

13 december 2010: Mijnwerkers bezoeken Old Trafford in Manchester

Exact twee maanden na hun redding, waren de meeste van de 33 mijnwerkers te gast in Manchester. Ze woonden daar de wedstrijd bij tussen Manchester United en Arsenal in het Old Trafford stadion, die eindigde in 1-0 voor de thuisclub. Vlak voor de aftrap werden de Chilenen aan het publiek voorgesteld.
Sir Bobby Charlton stuurde de 33 mijnwerkers al op 11 oktober, toen ze nog opgesloten zaten, een uitnodiging om een wedstrijd van Manchester United bij te wonen.
Bobby Charlton, ooit de sterspeler van Manchester United en zelf zoon van een mijnwerker gaf de voormalige kompels een rondleiding door het voetbalstadion.

Een aantal Chilenen zijn blijkbaar fan van de Engelse club want ze hadden eerder al een ontmoeting met de spelers van Manchester.

24 december 2010: Uitkering mijnwerkers in gevaar door reizen?

De Chileense instantie heeft de kompels gewaarschuwd dat hun uitkering wegens arbeidsongeschiktheid zal worden stopgezet als ze hun buitenlandse reizen blijven maken. Als de Chilenen kunnen reizen kunnen ze ook werken, zo wordt door de organisatie geredeneerd.
Omar Reygadas vertelde hierover in een interview met de Chileense krant El Mercurio. Hij zei daarin zich niks aan te zullen trekken van het dreigement en verklaarde "liever zijn uitkering te verliezen dan deze kans te missen om andere landen te leren kennen." In januari 2011 stond er al weer een reis op het programma, ditmaal op uitnodiging van Disney World Florida.

Lees verder

© 2010 - 2022 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1962Chili was in 1962 het gastland voor de 7e versie van het WK. Aan de voorronden deden 51 landen mee, waarvan er uiteindel…
Vijf simpele sausjes voor bij het avondetenVijf simpele sausjes voor bij het avondetenIn Nederland zijn we niet gewend zelf sausjes te maken bij het eten. Vroeger werd voornamelijk jus gebruikt om het avond…
Chili, een langwerpig land aan de westkust van Zuid-AmerikaChili, een langwerpig land aan de westkust van Zuid-AmerikaChili ligt in Zuid-Amerika en grenst aan Bolivia, Peru en Argentinië. Ook grenst Chili aan de Grote Oceaan en het Andesg…
Thaise Penang Curry Pasta en Thaise rundvleescurryDe Thaise keuken kent verschillende pasta’s voor curry. De Penang curry paste wordt gedeeltelijk gemaakt van gedroogde i…
Symbolische betekenis van getallen in ChinaSymbolische betekenis van getallen in ChinaWij hebben vrijdag de 13e en 666 is het getal van de duivel: in westerse samenlevingen hebben bepaalde getallen een nega…
Bronnen en referenties
  • DeTelegraaf.nl
  • www.nos.nl
  • www.nu.nl
  • De Volkskrant
  • www.voetbalkrant.com
  • Sport.be.msn.com
  • Afbeelding bron 1: Gobierno de Chile, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 05-01-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.