Ivanka Trump en haar rol in het Witte Huis

Ivanka Trump en haar rol in het Witte Huis Ivanka Trump, geboren op 30 oktober 1981, is de dochter van Donald John Trump (de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten) en Ivana Marie Zelníčková (Ivana). Ivanka is een ondernemer, moeder, schrijfster, een televisiepersoonlijkheid en een voormalig Amerikaans fashionmodel. Ivanka was als Executive Vice President werkzaam bij Development & Acquisitions binnen de miljardenonderneming 'The Trump Organization'. Bij de verkiezingscampagne van haar vader was ze actief betrokken. Ook bij de 'Trump administration' (regering van Trump) is Ivanka zichtbaar aanwezig. Los van haar rol als presidentsdochter, is onduidelijk wat haar rol precies is binnen het Witte Huis. Volgens het nepotisme-statuut­ mag Ivanka namelijk als familielid geen officiële functie vervullen binnen de 'Trump administration'.

Familie Trump

Als dochter van Donald John Trump kwam Ivanka op jonge leeftijd al regelmatig in de spotlights. Onder andere toen haar ouders in 1991 gingen scheiden. Ivanka heeft in totaal twee broers, Donald John Trump Jr. en Eric Trump. Daarnaast heeft Ivanka een halfzus genaamd Tiffany Trump. Tiffany is de dochter van Marla Maples, de tweede vrouw van Donald Trump. Ook heeft Ivanka een halfbroer genaamd Barron Trump. Barron is de zoon van Melania Trump, de huidige vrouw van haar vader. Ivanka is getrouwd met de zakenman, investeerder en politiek adviseur Jared Kushner. Samen hebben zij een dochter en twee zoons.

Modellencarrière Ivanka Trump

De eerste cover van Ivanka was een 1997 issue van Seventeen. Vanaf dat moment heeft zij model gestaan voor onder meer Versace, Marc Bouwer, Thierry Mugler, Tommy Hilfiger en Sassoon Jeans. Ze heeft op de covers gestaan van Forbes, Golf Magazine, Avenue, Elle Mexico en Top Choice Magazine. In 2007 stond ze op de cover van de oktoberissue van Harper's Bazaar. Ook was ze meerdere keren te zien in Love FMD magazine.

Televisiepersoonlijkheid

Ivanka is van 2006 tot 2015 te zien als jurylid in de realityserie 'The Apprentice'. Ze is gast geweest in diverse televisieprogramma's, zoals Saturday Night Live, Project Runway (All Stars) en de Oprah Winfrey Show. Ook zien we haar terug in diverse documentaires zoals A Dangerous Game, E! True Hollywood Story en One Nation Under Trump.

Studie & awards

Ivanka heeft gestudeerd aan de Georgetown Universiteit en de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania, waar ze in 2004 cum laude is afgestudeerd in economie. Ivanka heeft meerdere awards in ontvangst mogen nemen voor haar zakelijk succes. Van de Wharton Club van New York (alumniclub van the Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania) heeft zij de 2012 Joseph Wharton Young Leadership Award gekregen. 'For being a Wharton alumnus who, early in her career, has demonstrated great potential for leadership and lasting impact'.

Ondernemer

Ivanka ging met haar passie voor onroerend goed werken voor de miljardenonderneming van haar vader. Zij was daar Executive Vice President van Development & Acquisitions. Ivanka heeft een eigen fashionmerk, bestaande uit kleding, handtassen, schoenen en accessoires. Daarnaast heeft zij een eigen sieradenmerk gelanceerd (Ivanka Trump Fine Jewelry). Haar merk wordt bekritiseerd, omdat Ivanka andere ontwerpers zou kopiëren. Dierenrechtenactivisten zoals PETA hebben kritiek op haar merk, omdat Ivanka bont van konijnen zou gebruiken bij haar collecties. Warenhuisketens, zoals Neiman Marcus en Nordstrom, hebben besloten om het modemerk van Ivanka vanaf februari 2017 uit de winkels te halen, in verband met slechte verkoopcijfers. Daarentegen zijn de verkoopcijfers van haar kledinglijn in maart 2017 juist heel hoog (aldus verschillende media) en is de parfum van Ivanka Trump in 2017 een bestseller in Amerika.

Boeken Ivanka Trump

Ivanka heeft een aantal boeken geschreven: 'The Trump Card: Playing to Win in Work and Life', gepubliceerd in oktober 2009. In mei 2017 is het boek 'Women Who Work: Rewriting the Rules for Success' uitgekomen in Nederland.

Politiek

Nadat haar vader is verkozen tot de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten, is Ivanka met haar gezin naar Washington D.C. verhuisd.

Zakelijke belangen

De verhuizing naar Washington D.C. was ook het moment voor haar om een stap terug te zetten in haar zakelijke belangen bij haar eigen modemerk en The Trump Organisation. Haar vermogen van het modemerk is in een trustfonds geplaatst. Ivanka heeft meerdere keren kritiek gehad, omdat haar modemerk zou profiteren van het feit dat haar vader president is. Ivanka zou namelijk volgens critici tijdens de verkiezingen van haar vader reclame maken door onder meer een armband en een jurk van haar eigen merk te dragen. Haar broers Donald Jr. en Eric Trump leiden het familie-imperium 'The Trump Organisation' en daarbij beheren zij een trustfonds met daarin het belang van hun vader.

Nepotisme statuut­

In verband met het zogenoemde nepotisme-statuut­ (ondertekend in 1967 door president Johnson), mag Ivanka geen officiële functie krijgen binnen het kabinet van haar vader. (1) Nepotisme houdt in het begunstigen van eigen familieleden of vrienden door (bijvoorbeeld) een autoriteit. De man van Ivanka (Jared) is door haar vader als senior adviseur benoemd van de 'Trump administration', maar hij zou voor deze 'machtige' positie geen salaris ontvangen.

Dubieuze rol in het Witte Huis?

Ivanka is (zakelijk) close met haar vader. (2) In een verklaring heeft Ivanka aangegeven dat zij haar vader zal blijven bijstaan met advies en raad, zoals zij haar hele leven gedaan heeft. (3) Bij de verkiezingscampagne van haar vader was ze actief betrokken. Bij ontmoetingen van het Witte Huis met wereldleiders is ze zichtbaar aanwezig. Via social media heeft Ivanka bijvoorbeeld laten weten dat ze vereerd is om samen met haar vader en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een stevige politieke discussie te voeren.

Van Ivanka wordt gezegd dat zij de eerste presidentsdochter is met de meeste invloed in het Witte Huis. In de media en op social media wordt druk gespeculeerd en geklaagd over haar 'dubieuze' rol in het Witte Huis. Eind maart 2017 is bekend geworden dat Ivanka een 'officiële rol' heeft als assistent van de president binnen het Witte Huis. Net als haar man Jared ontvangt zij geen salaris voor haar werkzaamheden.
© 2017 - 2024 Sarahzeilstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat eten fotomodellen als ontbijt?Heb je je ooit afgevraagd wat fotomodellen als ontbijt eten? Houden ze het bij fruit en yoghurt? Of nuttigen ze ook calo…
Tiffany Trump: dochter van Donald Trump en Marla MaplesTiffany Trump: dochter van Donald Trump en Marla MaplesTiffany Trump wordt in 1993 geboren als liefdesbaby van Donald Trump en actrice Marla Maples. Dit huwelijk is echter van…
Donald Trump: zijn vrouwen, kinderen en kleinkinderenDonald Trump: zijn vrouwen, kinderen en kleinkinderenDe op 14 juni 1946 in Queens, New York geboren Donald John Trump is vastgoedmagnaat en een bekende mediapersoonlijkheid…
Barron Trump: de zoon van Donald Trump en Melania KnaussBarron Trump: de zoon van Donald Trump en Melania KnaussOp 20 maart 2006 kwam Barron William Trump ter wereld in Florida. Barron is de jongste zoon van Donald Trump en het enig…

Esperanto: de internationale taal?Esperanto: de internationale taal?Veel Nederlanders onder ons kennen diverse verschillende talen. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld met vakantie gaat…
Zweedse feestdagen, feesten en schoolvakantiesZweedse feestdagen, feesten en schoolvakantiesZweden heeft net als Nederland en België een aantal officiële feestdagen. Van Kerstmis tot Midsommar: dertien keer per j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: David Shankbone, Flickr (CC BY-2.0/bewerkt)
  • 1. https://fd.nl/fd-persoonlijk/1182508/ivanka-de-troef-van-trump, geraadpleegd op 20 maart 2017.
  • 2. https://www.youtube.com/watch?v=BGh73BQcCV4, geraadpleegd op 20 maart 2017.
  • 3. https://www.businessinsider.nl/ivanka-trump-kantoor-witte-huis-president-adviseur/, geraadpleegd op 21 maart 2017
Sarahzeilstra (11 artikelen)
Laatste update: 23-07-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.