Vrijwilligerswerk in het buitenland: WWOOF, HelpX, Workaway

Vrijwilligerswerk in het buitenland: WWOOF, HelpX, Workaway Er was een tijd dat je voor vrijwilligerswerk in het buitenland bijna alleen maar terecht kon bij bemiddelingsorganisaties tussen vrijwilligers en aanbieders van vrijwilligerswerk. Dat kan behoorlijk duur en beperkend zijn. Maar wist je dat er voor het vinden van vrijwilligerswerk een aantal handige platforms op internet zijn, waarbij je rechtstreeks contact kunt opnemen met mensen die vrijwilligers zoeken? En dat je op deze manier flexibel bent in je plannen en niet meer kwijt bent dan je reiskosten en wat persoonlijke uitgaven?

Vrijwilligerswerk duur?

Vrijwilligerswerk in het buitenland kan veel geld kosten. Je betaalt de organisatie die het vrijwilligerswerk voor je regelt, je betaalt voor kost en inwoning en daar komen dan nog de kosten voor een vliegticket en andere uitgaven bij. Als je olifanten, apen of tijgers wilt verzorgen in een tropisch land is vrijwilligerswerk inderdaad duur. Het geld dat je betaalt is voor de betreffende organisatie meestal belangrijker dan het werk dat je doet. Dat zijn simpele klussen, zoals het bereiden van voedsel en het schoonmaken van dierenverblijven, die lokale krachten eigenlijk veel efficiënter en goedkoper kunnen doen. Bij dit soort vrijwilligerswerk betaal je in feite voor je eigen unieke ervaring. Ook vrijwilligerswerk in bijvoorbeeld een weeshuis in Afrika kan prijzig zijn.

Digitale platforms: WWOOF, HelpX en Workaway

Het kan ook anders. Simpeler, goedkoper en door rechtstreeks contact tussen vrijwilligers en aanbieders van vrijwilligerswerk. Er zijn verschillende platforms op internet waar je zelf kunt zoeken naar je ideale vrijwilligerswerk. De mensen en organisaties die op deze websites oproepen plaatsen, hebben ook echt behoefte aan hulp. Daarom kost het je dus ook geen geld, maar werk je tegen kost en inwoning. Een week, een maand of misschien wel een halfjaar. Net waar jij naar op zoek bent. Dit zijn drie voorbeelden van dit soort platforms:

WWOOF

Dit is de oudste van de drie, opgericht in 1971. WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Dit platform heeft zich gespecialiseerd in vrijwilligerswerk op biologische boerderijen en bij ecologische projecten. Bij WWOOF kies je eerst het land waar je naartoe wilt. Vervolgens word je lid van de lokale WWOOF-organisatie. Dit lidmaatschap kost (afhankelijk van het land) tussen 0 en 56 euro. Vervolgens kun je zoeken in een lijst met aanbieders en rechtstreeks contact zoeken met de boerderij of het project dat je aanspreekt.

HelpX

Deze organisatie heet voluit Help Exchange en bestaat sinds 2001. HelpX biedt een breder aanbod van vrijwilligerswerk in het buitenland: bijvoorbeeld op boerderijen, bij mensen thuis en in hostels of B&B's. Met een gratis lidmaatschap kun je rustig zoeken naar projecten die je aanspreken. Om contact op te nemen met een aanbieder van vrijwilligerswerk, kun je voor 20 euro lid worden. Het lidmaatschap is twee jaar geldig.

Workaway

In 2002 werd Workaway opgericht, volgens hetzelfde concept als de andere twee organisaties. Workaway biedt ook een platform voor vrijwilligerswerk in het buitenland bij families en kleine organisaties. Inschrijven kost 23 euro per jaar voor een persoon en 30 euro per jaar voor een koppel. Het werkt verder hetzelfde: je kunt zoeken tussen alle aanbieders en hen rechtstreeks aanschrijven.

Hoe werkt vrijwilligerswerk in het buitenland via deze organisaties?

Meestal kun je al vanaf een week terecht, maar vaak vinden aanbieders (hosts) het fijn als je langer blijft. Veel informatie vind je in het profiel van de host. Wordt er bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch gekookt, waar kunnen vrijwilligers slapen, ligt de plek ver van de bewoonde wereld, voor hoeveel vrijwilligers is er plek. Als je met elkaar overeen bent gekomen wanneer je komt en hoe lang je blijft (soms is dit laatste flexibel), regel je zelf je reis en eventuele verzekeringen. Vervolgens ga je aan het werk tegen kost en inwoning. Je werkt tussen vier en zes uur per dag, vijf tot zes dagen per week. Ook dit staat in het profiel van de host aangegeven.

Waaruit bestaat het werk?

Dat is heel divers. Denk aan moestuinieren, helpen bij de oogst, allerlei klussen zoals het repareren van hekken of schilderwerk, de verzorging van dieren, het schoonmaken van kamers, oppassen op kinderen of hen helpen bij het leren van een taal. Meestal is het een combinatie van verschillende werkzaamheden. Net wat er op dat moment het hardste nodig is. Soms worden specifieke vaardigheden gevraagd.

Waarom kiezen voor WWOOF, HelpX of Workaway?

Sommige mensen kiezen het als alternatieve vakantie. Anderen trekken een jaar of langer van project naar project en van land naar land. Doordat je alleen reiskosten, verzekeringen en persoonlijke uitgaven zoals drankjes kwijt bent, kun je dit met weinig geld lang volhouden. Andere redenen en voordelen:
  • Het is een mooie vorm van culturele uitwisseling. Doordat je bij lokale mensen verblijft, leer je de gewoontes en gebruiken van dat land van heel dichtbij kennen. De vrijwilligers komen bovendien uit verschillende landen.
  • Je leert nieuwe vaardigheden. Bijvoorbeeld over moestuinieren of specifieke dieren. Of je leert de taal van het land veel beter spreken.
  • Het biedt je veel vrijheid omdat je alles zelf uitzoekt en regelt. Natuurlijk maak je met je host afspraken over wanneer je aankomt en meestal ook hoe lang je blijft. Maar je kunt helemaal zelf kiezen hoe lang je van huis weg wilt blijven en op hoeveel verschillende plekken je in die periode wilt werken.
  • De systemen werken allemaal met een vorm van referenties. Zo houden vrijwilligers en hosts samen de betrouwbaarheid in stand. Bij Workaway en HelpX kun je reviews van andere vrijwilligers lezen op de site.
  • De leeftijd van de vrijwilligers is over het algemeen gevarieerder dan bij projecten via professionele bemiddelingsbureaus, die zich vaak alleen op jongeren richten.
  • Het is heel eenvoudig van opzet en laag bij de grond, van mens tot mens. Er is geen bureaucratie, er zijn geen verborgen kosten en vaak is er ter plekke veel mogelijk als je initiatiefrijk bent.
  • Je doet werk waar mensen op zitten te wachten. Je maakt je dus echt nuttig!

Vrijwilligerswerk in het buitenland, regel het zelf en hou het goedkoop

Het kan dus gewoon, een mooie ervaring opdoen als vrijwilliger zonder dat het je veel geld kost. Je kunt gratis grasduinen in het aanbod op de verschillende sites, dus je hoeft je pas aan te melden als je echt enthousiast en nieuwsgierig bent geworden!
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op 'vakantie' met culturele uitwisseling van WWOOFWil je eens iets anders doen tijdens je vakantie, misschien een keer vrijwilligerswerk proberen met een leuke groep inte…
Budgettips voor een verre reisBudgettips voor een verre reisReizen is duur. Naast kosten voor vliegtickets en verblijf moet je ook rekening houden met de kosten van dagelijks leven…
Vrijwilligerswerk, een dankbare hobbyMeer dan een miljoen mensen in Nederland doen vrijwilligerswerk, de meeste zijn boven de 45 maar vrijwilligerswerk kan e…
Te weinig werkervaring: werkervaring opdoenWerkgevers vinden werkervaring belangrijk. Als je als starter op de arbeidsmarkt steeds afwijzingen krijgt wegens “te we…

Amerikaanse feestdagen, feesten en schoolvakantiesAmerikaanse feestdagen, feesten en schoolvakantiesNet als België en Nederland hebben de Verenigde Staten officiële, nationale feestdagen. Van Martin Luther King's Day tot…
Stolpersteine of Struikelstenen - gedenkstenen in de straatStolpersteine of Struikelstenen - gedenkstenen in de straatIn steeds meer steden en dorpen worden Stolpersteine in het trottoir geplaatst, in navolging van de Stolperstiene die in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GLady, Pixabay
  • http://www.wwoof.net/faq/ (geraadpleegd op 22/08/2016)
  • http://www.helpx.net/faq.asp (geraadpleegd op 22/08/2016)
  • https://www.workaway.info/faq-en.html (geraadpleegd op 22/08/2016)
Lonica (40 artikelen)
Laatste update: 01-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.