Amerikaanse feestdagen, feesten en schoolvakanties

Amerikaanse feestdagen, feesten en schoolvakanties Net als België en Nederland hebben de Verenigde Staten officiële, nationale feestdagen. Van Martin Luther King's Day tot Thanksgiving: elf maal per jaar vieren de VS sowieso feest! Maar dat zijn niet de enige gelegenheden om te vieren. Er zijn ook nog heel wat lokale feesten en evenementen. Denk maar aan Valentine's Day of Halloween: entertainment en fun voor jong en oud. Wanneer je binnenkort een reis naar de VS plant is het goed om te weten wanneer dergelijke events plaatsvinden. Op die manier kan je immers vaak een dure overnachting vermijden. Weten wanneer de Amerikaanse schoolvakanties vallen is ook handig, vooral voor wie de grootste drukte bij attractieparken en trekpleisters in het toeristisch hoogseizoen wil ontlopen.

Wanneer vallen Amerikaanse feestdagen?

Officiële feestdagen

De Verenigde Staten hebben elf officiële feestdagen. Van de westkust tot het oosten: in elke staat worden ze gevierd. Niemand hoeft op die dagen te werken en dus trekken de Amerikanen er massaal op uit. Verwacht je aan gesloten winkels en volledig volgeboekte hotels op veel plaatsen, want de meesten maken er een binnenlandse citytrip, familiebezoek of uitstapje naar een nationaal park van.

MaandWanneer?FeestdagBetekenis
januari1 januariNew Year’s DayMen viert het begin van het nieuwe jaar
januarimaandag dichtst bij 15 januariMartin Luther King’s DayHerdenking van de geboortedag (15 januari) van Martin Luther King
februariderde maandagPresident’s DayHerdenking van president Washington. Hij werd op 22 februari 1732 geboren. Is nu een feestdag ter ere van alle Amerikaanse presidenten uit het verleden
maart of aprilPaaszondagEaster (Pasen)Verrijzenis van Jezus Christus, Paasfeest
meilaatste maandagMemorial DayHerdenking van alle gesneuvelden. Ook begin van het toeristisch seizoen in de VS
juli4 juliIndependence DayNationale feestdag van de Verenigde Staten, herdenking van de onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776
septembereerste maandagLabor DayFeest van de arbeid. Ook het einde van het toeristisch seizoen in de VS
oktobertweede maandagColumbus DayHerdenking van de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus
november11 novemberVeterans DayEerbetoon aan veteranen van oorlogen waarin de VS was betrokken
novembervierde donderdagThanksgiving DayHerdenking van de eerste maaltijd van de eerste immigranten (de 'pilgrim fathers') als dank aan God en de indianen die hen hielpen om de eerste winter in de Nieuwe Wereld te overleven
december25 decemberChristmas DayHerdenking van de geboorte van Jezus Christus

Er zijn elf officiële Amerikaanse feestdagen / Bron: Maialisa, PixabayEr zijn elf officiële Amerikaanse feestdagen / Bron: Maialisa, Pixabay
Verschillen met België en Nederland
Paasmaandag, Pinkstermaandag, Allerheiligen of tweede Kerstdag zijn in de VS geen officiële feestdagen. Iedereen moet dus op die dagen aan de slag, winkels en restaurants zijn open en ook bankkantoren en postkantoren werken normaal.

Opvallend is dat de Amerikanen Labor Day in september vieren. In de hele wereld viert men het feest van de arbeid op 1 mei. Dat is ook logisch, want het feest stamt oorspronkelijk uit de herdenking van een bloedig neergeslagen massastaking van Amerikaanse werkkrachten in Chicago op 1 mei 1886. Toch herdenkt men deze gebeurtenis in de VS vreemd genoeg niet op 1 mei maar in september. De Verenigde Staten zijn zo samen met Canada het enige land ter wereld waar 1 mei geen officiële feestdag is.

Hemelvaartsdag en Pinksteren zijn in Amerika geen feestdagen. Amerikanen kennen ook Sinterklaas niet: de goedheilige man komt bij ons elk jaar langs op 5 december maar steekt de grote plas niet over.

Niet-officiële feestdagen in de VS

Een aantal feesten behoren niet tot het rijtje officiële feestdagen maar zijn toch bekende evenementen in de VS, omdat sommige bevolkingsgroepen of staten er een feestdag van maken. Sommigen beschouwen dit verkeerdelijk ook als officiële feestdagen.

Patriot's Day

Patriot's Day is alleen in Maine, Wisconsin en Massachusetts een officiële feestdag. Hij valt jaarlijks op de derde maandag van april. Deze dag herdenkt het begin van de Amerikaanse onafhankelijksoorlog op 19 april 1775.

St Patrick’s Day

Saint Patrick is de patroonheilige van Ierland en met de vele Ierse immigranten in de VS kwam ook de feestdag mee naar de overkant van de oceaan. St Patrick's Day wordt elk jaar gevierd op 17 maart. Vooral door de nakomelingen van Ierse Amerikanen natuurlijk, maar ook steeds meer door andere bevolkingsgroepen zonder Ierse voorouders.

Cinco de Mayo

Zoals de naam doet vermoeden vindt dit feest plaats op 5 mei. Het komt oorspronkelijk uit Mexico en herinnert aan 5 mei 1862 toen de slag bij Puebla plaatsvond en Mexico een Frans leger versloeg. Door de toenemende immigratie van Mexicanen viert men deze feestdag ook in de VS steeds vaker, vooral in staten als Texas, Arizona en New Mexico waar veel Mexicanen zijn ingeweken.

Thanksgiving

Thanksgiving is in de VS misschien wel de belangrijkste feestdag van allemaal. In België en Nederland is vooral Kerstmis de dag bij uitstek waarop we allemaal samenkomen in familieverband en uitgebreid tafelen, maar in de VS neemt Thanksgiving die rol in. De hele familie komt dan samen: studenten keren terug naar huis voor het 'Thanksgiving'-weekend dat op donderdag begint en ook oma en opa schuiven mee aan tafel.

Het traditionele gerecht op het menu is kalkoen, met daarbij vaak aardappelpuree, cranberries, bonen of aardappelen. Als dessert komt vaak pompoentaart of pecannotentaart op tafel. De traditie wil dat één kalkoen elk jaar gratie krijgt van de president.

Vaak kijkt men op Thanksgiving naar American football op tv, of men gaat zelfs naar een wedstrijd in het stadion kijken. De dag nadien, op vrijdag, zijn winkels terug open maar hebben veel Amerikanen nog vrijaf op het werk. Ze gebruiken die dag dan ook massaal om te gaan shoppen of zelfs om al op zoek te gaan naar kerstcadeautjes. De eerste kerstversiering duikt vaak al in de straten op kort na Thanksgiving.

Halloween, al eeuwen een van de belangrijkste feesten / Bron: J851217, PixabayHalloween, al eeuwen een van de belangrijkste feesten / Bron: J851217, Pixabay

Halloween en Valentine's Day

Oorsprong

Het feest van Halloween is in de Verenigde Staten al eeuwen een traditie. Schotse en Ierse immigranten brachten het van oorsprong Keltisch feest mee naar de overkant van de oceaan. Intussen vindt Halloween ook in België en Nederland steeds meer bijval. Het is nu eenmaal leuk voor kinderen en, geef toe, toch ook een beetje voor volwassenen.

Wanneer valt Halloween?

Halloween vindt plaats op de avond en nacht van 31 oktober op 1 november. In de Verenigde Staten is dit een van de populairste feesten. Overal versieren mensen hun huizen en zie je heksen en zombies op straat. De sfeer van Halloween is onovertroffen.

Kinderen verkleden zich om daarna van deur tot deur te gaan en het zinnetje ‘Trick or treat’ ('snoep of ik schiet') te zeggen, waarop ze overal wel een snoepje toegestopt krijgen.

Valentine's Day

Net als Halloween is ook Valentijn vieren op 14 februari in België en Nederland steeds meer 'in'. In Amerika viert men het al jaren uitbundig. Je ziet op 14 februari dan ook vlaggen aan huizen of zelfs grote opblaasbare harten in tuinen verschijnen.

Lokale feesten

Parades en evenementen

Denk nu niet dat Amerikanen alleen feesten tijdens hun elf officiële feestdagen. Er zijn in de VS ook heel wat regionale feesten die in de loop der jaren een traditie zijn geworden. In het westen van Amerika heeft elke stad wel haar eigen parade.

Vermijd een dure overnachting

Plan je binnenkort een reis naar de VS? Kijk dan goed uit voor je overnachting boekt in een stad langs je route, vooral voor accommodatie tijdens weekends. Wanneer er een jaarlijks event of feest doorgaat kan je je verwachten aan veel hogere prijzen voor hotels dan anders. Een kamer van 80 dollar kan op dat moment makkelijk 180 dollar kosten. Een aanzienlijk verschil dus! Je kan in dat geval je overnachting beter twintig of dertig mijl verderop in de volgende stad boeken en zo flink wat besparen. Maak er dus een gewoonte van om eerst even te checken in Google of er geen evenementen plaatsvinden op de plek van je overnachting.

Een typisch Amerikaanse 'school bus' / Bron: Rabsbenja, PixabayEen typisch Amerikaanse 'school bus' / Bron: Rabsbenja, Pixabay

Wanneer vallen schoolvakanties in Amerika?

Zomervakantie

De zomervakantie begint in de Verenigde Staten rond half juni en duurt tot half augustus. In vergelijking met België begint de ‘grote’ vakantie dus iets vroeger, maar gaat men ook twee weken eerder terug naar school. Let wel: dit is geen vaste regel. Er zijn verschillen per staat en zelfs per schooldistrict.

Reis je in het hoogseizoen (juli-augustus, de drukste maanden) naar de VS? Probeer dan eerder de laatste twee weken van augustus te reizen (of onderdeel van je trip te maken).

In vergelijking met juli en begin augustus is de drukte in erg toeristische plaatsen zoals attractieparken of nationale parken iets minder en de prijzen van hotelkamers hier en daar reeds wat lager. Verwacht echter niet dat er ‘weinig’ volk is: in juli en augustus bezoeken sowieso ook de meeste toeristen de VS.

'Spring break'

Amerikaanse ‘colleges’, kleine universiteiten met Bachelorgraden maar zonder Masteropleidingen, hebben vaak de gewoonte om rond Pasen in maart of april een ‘spring break’ van één tot twee weken in te lassen. Sommige hotels en resorts, vooral langs de kusten, verhogen hun kamerprijzen fors tijdens ‘spring break’. Je kan deze periode dan ook beter proberen vermijden of goed opletten en de duurste verblijfplaatsen ontlopen.
© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagen vliegen steeds vaker over naar Nederland en dat is natuurlijk erg leuk. Ste…
Welke feestdagen zijn er in Amerika?Welke feestdagen zijn er in Amerika?De Verenigde Staten kennen twaalf officiële feestdagen waarbij veel werknemers vrij zijn. Winkels, banken en kantoren zi…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…
Wat en waarom is Halloween?Wat en waarom is Halloween?Halloween is een gezellig familie-griezelfeest. Maar voor de Kelten vroeger was het een serieuze zaak. Halloween is een…
Vrijwilligerswerk in het buitenland: WWOOF, HelpX, WorkawayVrijwilligerswerk in het buitenland: WWOOF, HelpX, WorkawayEr was een tijd dat je voor vrijwilligerswerk in het buitenland bijna alleen maar terecht kon bij bemiddelingsorganisati…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tevyaw, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Independence_Day_(Verenigde_Staten)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cinco_de_mayo
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Memorial_Day
 • http://www.ditisamerika.nl/amerikaanse-cultuur/amerikaanse-feestdagen/
 • http://www.usfoodz.be/feestdagen
 • http://usa365.nl/amerikaanse-feestdagen/
 • Lonely Planet, USA
 • Afbeelding bron 1: Maialisa, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: J851217, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Rabsbenja, Pixabay
Karldelauw (142 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.