Wat is ISIS? (IS/ISIL)

Wat is ISIS? (IS/ISIL) In rap tempo verspreid ISIS zich door Irak en Syrië. De organisatie komt erg vaak in het nieuws, maar wat is ISIS nou eigenlijk? Letterlijk staat ISIS voor 'Islamitische Staat in Irak en Syrië'. ISIS, ook wel IS genoemd, is een zelfbenoemde islamitische staat en een jihadistische militie. De organisatie is actief in het Midden-Oosten en voornamelijk in Irak en Syrië.

Wat is het doel van ISIS?

Het doel van ISIS is het stichten van een islamitische kalifaat in Syrië, Irak en omgeving. Een kalifaat is een staat die wordt geregeerd door een opvolger van de Islamitische profeet Mohammed. ISIS is een extremistische groepering die een extreme interpretatie van de islam volgt, religieus geweld promoot en personen die het niet met hun interpretatie eens zijn zien als ongelovigen of afvalligen.

ISIS' filosofie is terug te zien in hun vlag, de vlag bestaat uit de zegel van Mohammed en de uitspraak "Er is geen God dan Allah". Dit symboliseert dat ISIS het originele kalifaat van de vroege islam wilt herstellen, inclusief de politieke en religieuze aspecten die het meebrengt. Volgens sommigen is ISIS ontstaan uit de ideologie van het moslimbroederschap, de eerste na-Ottomaanse islamitische groep zich eind 1920 in Egypte bevond.

Wat is de geschiedenis van ISIS?

In 2003 is ISIS (destijds ISI, Islamitische Staat van Irak) door aan al-Quada gerelateerde organisaties opgericht om islamitische Irakezen en de islam te verdedigen. Na de burgeroorlog in 2011 heeft ISIS zich ook verspreid naar Syrië, waarna de naam veranderde in ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië). In 2014 heeft de groepering zichzelf benoemd tot Islamitische Staat (IS). Hoewel ISIS oorspronkelijk is opgericht door aan al-Quada gerelateerde organisaties heeft de leider van al-Quada (Ayman al-Zawahiri) laten blijken dat hij niets met ISIS te maken wilt hebben. In 2014 heeft ISIS in grote mate militaire (jihad)strijders gerecruteerd om de weerstand te kunnen weerstaan. In juni 2014 was ISIS dermate goed georganiseerd dat ze de strijd tegen het Irakese leger konden opnemen. Sindsdien blijft ISIS strijders rekruteren en terrein winnen in het Midden-Oosten.

Hoe is ISIS georganiseerd?

De organisatie wordt geleid door Abu Bakr al-Baghdadi, welk wordt geholpen door een groep van adviseurs. Er zijn twee vice-leiders, Abu Muslim al-Turkmani voor Irak en Abu Ali al-Anbari voor Syrië. Onder deze leiders zitten de afdelingen voor financiën, leiderschap, militaire zaken, juridische zaken, buitenlandse strijders, beveiliging, informatie en media. Hier tussenin zit een afdeling die controleert of de keuzes van de afdelingen wel voldoen aan de islamitische religieuze wet. Het hoofdkwartier is gevestigd in de plaats Ar-Raqqah in Syrië. ISIS heeft in deze plaats een bestuur opgebouwd in minder dan één jaar. Gemeentewerkers die voor het vorige regime werkten kregen de optie hun trouw aan ISIS te beloven, waarna ook zij een baan in het bestuur aangeboden kregen. Civiele zaken als water en elektriciteit worden beheerd door buitenstaanders die de lokale Syrische macht-hebbenden ondersteunen.

Waarom heeft ISIS zo'n slechte reputatie?

Na de plotselinge groei van ISIS in 2014 is er ook een erg negatieve reputatie gekomen rond ISIS, hoe komt dit? Tijdens het strijden voor de doelen van ISIS zijn er veel oorlogsmisdaden gepleegd. Hierbij moet worden gedacht aan misdaden als massamoorden, onthoofdingen, geloofsvervolging, mishandeling van burgers, gebruik van kindersoldaten, seksueel geweld en slavernij en de vernietiging van cultureel en religieus erfgoed. ISIS heeft een erg gewelddadige aanpak en staat erom bekend om mensen die zich niet aan de islam onderwerpen te bedreigen of te martelen.

Massamoorden en onthoofdingen

ISIS is meerdere malen in het nieuws gekomen doordat er burgers publiekelijk werden onthoofd. In enkele gevallen werden er video's uitgebracht waarin te zien was dat gevangenen werden onthoofd. Doordat deze onthoofdingen erg veel media-aandacht kregen in korte tijd heeft ISIS erg snel een slechte reputatie opgebouwd.

Wat wordt er momenteel gedaan tegen ISIS?

Door de snelle groei van ISIS hebben veel landen op de situatie gereageerd. In augustus 2014 hebben de Verenigde Staten een coalitie gesloten met verschillende landen om in te grijpen op ISIS. Momenteel worden er door deze landen militaire vliegtuigen, grondtroepen, militaire adviseurs en trainings- en legerbasissen beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt er door vele landen opvang geboden voor minderheidsgroeperingen die worden onderdrukt door ISIS. Aangezien ISIS erg wijd verspreid is wordt er door Barack Obama, de president van de Verenigde Staten, ook gezegd dat dit een langdurig project wordt. Het zal dus nog even duren voordat het gevaar van ISIS volledig is verdwenen, maar er wordt door vele landen aan gewerkt.
© 2014 - 2024 Kerel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verhaal achter ISISVandaag de dag horen wij op het nieuws, of lezen wij in de kranten steeds meer over het Midden-Oosten. De laatste tijd i…
Jihad, radicalisme en terrorisme (IS)Jihad, radicalisme en terrorisme (IS)Jihad is een Arabische term die verwijst naar het 'streven naar een beter leven'. Beoefenaars van de jihad noemt men de…
IS, de Islamitische StaatIS, de Islamitische StaatBegin van 2014 lijkt de wereld in brand te staan met een geweldsexplosie in het Midden Oosten, geflankeerd door diverse…
Waarom blijven arme landen arm?Waarom blijven arme landen arm?Het is bekend dat er een heleboel ontwikkelingslanden zijn die al generaties lang erg arm zijn. Veel mensen hebben snel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jordy Meow, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.nu.nl/buitenland/3668772/vijf-vragen-isis.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Islamitische_Staat_(in_Irak_en_de_Levant)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_State_of_Iraq_and_the_Levant
Kerel (9 artikelen)
Laatste update: 18-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.