Waarom blijven arme landen arm?

Waarom blijven arme landen arm? Het is bekend dat er een heleboel ontwikkelingslanden zijn die al generaties lang erg arm zijn. Veel mensen hebben snel een oordeel over arme landen, ze zeggen bijvoorbeeld dat het hun eigen schuld is. Maar wat zijn nu de echte redenen waarom onze wereld te maken heeft met zo veel arme landen? Er worden een aantal belangrijke oorzaken toegelicht die de armoede in deze ontwikkelingslanden handhaven.

Handelsbarrières

Het probleem

Er wordt gesproken van een handelsbarrière wanneer de handel met een bepaald land wordt bemoeilijkt. Europa heeft een heleboel handelsbarrières die de handel met veel ontwikkelingslanden bemoeilijken, dit is nadelig voor deze toch al arme landen.
Voorbeelden van handelsbarrières die de handel met ontwikkelingslanden bemoeilijken zijn:
 • Het heffen van invoerrechten waardoor er extra belasting komt te liggen op buitenlandse goederen.
 • Het verstrekken van invoervergunningen, hierdoor kunnen bepaalde producten alleen uit vooraf bepaalde landen worden ingevoerd.
 • Het verstrekken van uitvoervergunningen, hierdoor kunnen bepaalde producten alleen naar vooraf bepaalde landen worden verstuurd.
 • Het vaststellen van quota, hiermee wordt er een maximum aantal in te voeren producten voor een bepaalde periode vastgesteld.
Europa staat bekend om zijn vele handelsbarrières waardoor Europese landen het voor ontwikkelingslanden erg moeilijk maken om zich te ontwikkelen. Handelsbarrières worden gehanteerd om de eigen markt af te scheiden van hun concurrenten, er wordt ook wel gesproken van protectionisme.

Oplossing van dit probleem

De enige denkbare oplossing voor dit probleem is het wegnemen van enkele handelsbarrières. Tot nu toe komen er vrijwel elk jaar nieuwe handelsbarrières bij waardoor het voor ontwikkelingslanden dus alsmaar lastiger wordt om economisch te groeien. Om ontwikkelingslanden te helpen groeien is het dus nodig om minder handelsbarrières te hanteren.

Invloed van grondstoffen

Het probleem

Veel ontwikkelingslanden bezitten over een heleboel waardevolle grondstoffen. Als deze grondstoffen allemaal benut zouden worden door het land waar deze zich bevinden dan zouden een heleboel ontwikkelingslanden vele malen rijker kunnen zijn. Toch blijkt het dat veel westerse en overige rijke landen azen op deze grondstoffen waardoor de arme landen alsnog arm blijven. Voorbeelden van waardevolle grondstoffen in ontwikkelingslanden zijn goud en olie. Hieronder een lijstje met de landen met de grootste aardolievoorraad.
LandGeschatte olievoorraad ( In miljarden vaten)
1. Saoedi-Arabie300.000 tot 400.000
2. Venezuela200.000 tot 280.000
3. Canada170.000 tot 175.000
4. Iran150.000 tot 155.000
5. Irak143.000 tot 147.000
6. Koeweit103.000 tot 111.000
7. Verenigde Arabische Emiraten98.000
8. Rusland60.000 tot 117.000
9. Libië48.000
10. Kazachstan30.000 tot 38.000
Opmerkelijk aan deze tabel is dat veel landen een enorme kloof tussen arm en rijk kennen of vaak betrokken zijn bij oorlogen.

Oplossing van dit probleem

De oplossing van dit probleem ligt bij de rijke landen, er moet gerespecteerd worden dat grondstoffen die zich in een land bevinden ook behoren tot dat land. Rijke landen zoals de Verenigde staten hebben geen recht op deze grondstoffen en zouden hier dus ook vanaf moeten blijven.

Scheve inkomensverdeling

Het probleem

Er wordt vaak gezegd dat de kloof tussen arme en rijke landen steeds kleiner wordt. In feite is het inderdaad waar dat de meeste ontwikkelingslanden een groeiend BBP (Bruto binnenlands product) hebben, echter blijkt ook dat de inkomensverdeling in de meeste ontwikkelingslanden niet verbeterd of zelfs achteruitgaat. We spreken ook wel van een scheve inkomensverdeling.

Oplossing van dit probleem

De inkomensverdeling zou beter worden in ontwikkelingslanden wanneer er meer educatie mogelijk zou zijn en iedereen dus gelijke kansen heeft op een goede baan. In de arme landen is het momenteel vaak zo dat er weinig sociale mobiliteit is, hiermee wordt bedoelt dat als je arm geboren wordt je vaak ook arm zult blijven, en wanneer je rijk geboren wordt je vaak ook rijk zult blijven.

Effectiviteit van de hulp

De problemen

De samenwerking van ontwikkelingshulp staat al jarenlang onder hevige kritiek, vooral de effectiviteit van deze hulp. Voorbeelden waarop veel kritiek is geweest:
 • Er worden niet de juiste middelen gestuurd
 • Er wordt niet voldoende of geen effectieve voorlichting gegeven
 • Veel geld lijkt niet aan te komen
 • Corruptie binnen ontwikkelingsorganisaties

Oplossingen voor deze problemen

Het is erg belangrijk dat de ontwikkelingshulp goed aankomt. Dit zou gemaximaliseerd kunnen worden door meer voorlichting te geven of door meer gespecialiseerde hulpverleners op te leiden. Ook is het belangrijk dat er beter zicht komt op de financiën waardoor het geld beter terecht kan komen.

Corruptie

Het probleem

In vrijwel alle ontwikkelingslanden is nog altijd veel sprake van corruptie, ook dit is een erg belangrijke reden voor het arm blijven van een land. Zo komt het vaak voor dat de overheid in ontwikkelingslanden erg corrupt is en ervoor zorgt dat het volk arm blijft terwijl de 'elite' rijk blijft. Hieronder een overzicht van de corruptste landen ter wereld, dit zijn vrijwel allemaal ontwikkelingslanden:
 1. Somalië
 2. Myanmar
 3. Afghanistan
 4. Irak
 5. Oezbekistan
 6. Turkmenistan
 7. Soedan
 8. Tsjaad
 9. Burundi
 10. Equatoriaal-Guinea

Mogelijke oplossing

Uit veel gegevens blijkt dat hoe rijker een land wordt hoe minder corrupt een land wordt. Het is daarom van groot belang dat ontwikkelingslanden zich economisch ontwikkelen waardoor de corruptie in het land af zal nemen. Ook is het belangrijk dat de overheden van ontwikkelingslanden meer inzicht krijgen in het nadelig effect van corruptie, ze zouden binnen het land strenger op kunnen treden tegen corruptie.
© 2014 - 2022 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liefdadigheidsorganisatie Soles4SoulsKleine stapjes zijn nodig om de wereld een betere plaats te maken voor ons allemaal. Mensen in nood hebben alles nodig,…
Ontwikkelingshulp; problemen met fraude en corruptieOntwikkelingshulp; problemen met fraude en corruptieBij de besteding van ontwikkelingsgelden en ontwikkelingshulp speelt fraude en corruptie vaak een grote rol; grote bedra…
Economische problemen in ontwikkelingslandenDe economische problemen in ontwikkelingslanden hebben verschillende oorzaken. De grootste oorzaken zijn de verslechteri…

Wat is ISIS? (IS/ISIL)Wat is ISIS? (IS/ISIL)In rap tempo verspreid ISIS zich door Irak en Syrië. De organisatie komt erg vaak in het nieuws, maar wat is ISIS nou ei…
Bronnen en referenties
 • http://www.coop-africa.org/nl/ontwikkelingssamenwerking/kritiek-op-ontwikkelingssamenwerking
 • http://www.europa-nu.nl/id/viezf058bpp8/handelsbarriere
 • http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-landen-met-de-grootste-oliereserves/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_inkomensverschillen
 • http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2008/5/Ontwikkelingshulp-leidt-tot-corruptie-ELSEVIER193476W/
 • http://www.alletop10lijstjes.nl/minst-en-meest-corrupte-landen-in-de-wereld/
Writerkas (43 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.