Waarom blijven arme landen arm?
Het is bekend dat er een heleboel ontwikkelingslanden zijn die al generaties lang erg arm zijn. Veel mensen hebben snel een oordeel over arme landen, ze zeggen bijvoorbeeld dat het hun eigen schuld is. Maar wat zijn nu de echte redenen waarom onze wereld te maken heeft met zo veel arme landen? Er worden een aantal belangrijke oorzaken toegelicht die de armoede in deze ontwikkelingslanden handhaven.
Handelsbarrières
Het probleem
Er wordt gesproken van een handelsbarrière wanneer de handel met een bepaald land wordt bemoeilijkt. Europa heeft een heleboel handelsbarrières die de handel met veel ontwikkelingslanden bemoeilijken, dit is nadelig voor deze toch al arme landen.
Voorbeelden van handelsbarrières die de handel met ontwikkelingslanden bemoeilijken zijn:
- Het heffen van invoerrechten waardoor er extra belasting komt te liggen op buitenlandse goederen.
- Het verstrekken van invoervergunningen, hierdoor kunnen bepaalde producten alleen uit vooraf bepaalde landen worden ingevoerd.
- Het verstrekken van uitvoervergunningen, hierdoor kunnen bepaalde producten alleen naar vooraf bepaalde landen worden verstuurd.
- Het vaststellen van quota, hiermee wordt er een maximum aantal in te voeren producten voor een bepaalde periode vastgesteld.
Europa staat bekend om zijn vele handelsbarrières waardoor Europese landen het voor ontwikkelingslanden erg moeilijk maken om zich te ontwikkelen. Handelsbarrières worden gehanteerd om de eigen markt af te scheiden van hun concurrenten, er wordt ook wel gesproken van protectionisme.
Oplossing van dit probleem
De enige denkbare oplossing voor dit probleem is het wegnemen van enkele handelsbarrières. Tot nu toe komen er vrijwel elk jaar nieuwe handelsbarrières bij waardoor het voor ontwikkelingslanden dus alsmaar lastiger wordt om economisch te groeien. Om ontwikkelingslanden te helpen groeien is het dus nodig om minder handelsbarrières te hanteren.
Invloed van grondstoffen
Het probleem
Veel ontwikkelingslanden bezitten over een heleboel waardevolle grondstoffen. Als deze grondstoffen allemaal benut zouden worden door het land waar deze zich bevinden dan zouden een heleboel ontwikkelingslanden vele malen rijker kunnen zijn. Toch blijkt het dat veel westerse en overige rijke landen azen op deze grondstoffen waardoor de arme landen alsnog arm blijven. Voorbeelden van waardevolle grondstoffen in ontwikkelingslanden zijn goud en olie. Hieronder een lijstje met de landen met de grootste aardolievoorraad.
Land | Geschatte olievoorraad ( In miljarden vaten) |
1. Saoedi-Arabie | 300.000 tot 400.000 |
2. Venezuela | 200.000 tot 280.000 |
3. Canada | 170.000 tot 175.000 |
4. Iran | 150.000 tot 155.000 |
5. Irak | 143.000 tot 147.000 |
6. Koeweit | 103.000 tot 111.000 |
7. Verenigde Arabische Emiraten | 98.000 |
8. Rusland | 60.000 tot 117.000 |
9. Libië | 48.000 |
10. Kazachstan | 30.000 tot 38.000 |
Opmerkelijk aan deze tabel is dat veel landen een enorme kloof tussen arm en rijk kennen of vaak betrokken zijn bij oorlogen.
Oplossing van dit probleem
De oplossing van dit probleem ligt bij de rijke landen, er moet gerespecteerd worden dat grondstoffen die zich in een land bevinden ook behoren tot dat land. Rijke landen zoals de Verenigde staten hebben geen recht op deze grondstoffen en zouden hier dus ook vanaf moeten blijven.
Scheve inkomensverdeling
Het probleem
Er wordt vaak gezegd dat de kloof tussen arme en rijke landen steeds kleiner wordt. In feite is het inderdaad waar dat de meeste ontwikkelingslanden een groeiend BBP (Bruto binnenlands product) hebben, echter blijkt ook dat de inkomensverdeling in de meeste ontwikkelingslanden niet verbeterd of zelfs achteruitgaat. We spreken ook wel van een scheve inkomensverdeling.
Oplossing van dit probleem
De inkomensverdeling zou beter worden in ontwikkelingslanden wanneer er meer educatie mogelijk zou zijn en iedereen dus gelijke kansen heeft op een goede baan. In de arme landen is het momenteel vaak zo dat er weinig sociale mobiliteit is, hiermee wordt bedoelt dat als je arm geboren wordt je vaak ook arm zult blijven, en wanneer je rijk geboren wordt je vaak ook rijk zult blijven.
Effectiviteit van de hulp
De problemen
De samenwerking van ontwikkelingshulp staat al jarenlang onder hevige kritiek, vooral de effectiviteit van deze hulp. Voorbeelden waarop veel kritiek is geweest:
- Er worden niet de juiste middelen gestuurd
- Er wordt niet voldoende of geen effectieve voorlichting gegeven
- Veel geld lijkt niet aan te komen
- Corruptie binnen ontwikkelingsorganisaties
Oplossingen voor deze problemen
Het is erg belangrijk dat de ontwikkelingshulp goed aankomt. Dit zou gemaximaliseerd kunnen worden door meer voorlichting te geven of door meer gespecialiseerde hulpverleners op te leiden. Ook is het belangrijk dat er beter zicht komt op de financiën waardoor het geld beter terecht kan komen.
Corruptie
Het probleem
In vrijwel alle ontwikkelingslanden is nog altijd veel sprake van corruptie, ook dit is een erg belangrijke reden voor het arm blijven van een land. Zo komt het vaak voor dat de overheid in ontwikkelingslanden erg corrupt is en ervoor zorgt dat het volk arm blijft terwijl de 'elite' rijk blijft. Hieronder een overzicht van de corruptste landen ter wereld, dit zijn vrijwel allemaal ontwikkelingslanden:
- Somalië
- Myanmar
- Afghanistan
- Irak
- Oezbekistan
- Turkmenistan
- Soedan
- Tsjaad
- Burundi
- Equatoriaal-Guinea
Mogelijke oplossing
Uit veel gegevens blijkt dat hoe rijker een land wordt hoe minder corrupt een land wordt. Het is daarom van groot belang dat ontwikkelingslanden zich economisch ontwikkelen waardoor de corruptie in het land af zal nemen. Ook is het belangrijk dat de overheden van ontwikkelingslanden meer inzicht krijgen in het nadelig effect van corruptie, ze zouden binnen het land strenger op kunnen treden tegen corruptie.