De bijnamen van de Nederlanders
Nederlanders hebben een aantal bijnamen in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld kaaskoppen. Sinds wanneer en waarom worden Nederlanders kaaskoppen genoemd? Hoe staat het met de spreekwoordelijke Nederlandse gierigheid? Going Dutch is niet voor niets de Amerikaanse uitdrukking voor het delen van de rekening. Dankzij de sport weten ze wereldwijd dat Nederlanders iets hebben met de kleur oranje, maar waarom?
Kaaskoppen
De naam kaaskoppen voor de Nederlanders is verzonnen door de Belgen in 1830. De Belgen wilden zich afscheiden van Nederland en de Belgische Opstand brak uit. De Nederlanders staan al eeuwenlang bekend als goede kaasmakers en vooral kaas eters, vandaar dat de Belgen toen deze scheldnaam voor de Nederlanders bedachten. De boterham met kaas was in de middeleeuwen al een gebruikelijke maaltijd, vooral voor het ontbijt.
Gierige Nederlanders
Nederlanders staan in het buitenland bekend als gierige, bekrompen mensen die weinig de deur uit komen. Dutch treat (iedereen moet voor zichzelf betalen), going Dutch (we delen de rekening), Dutch generosity (gierigheid), Dutch Party (een feest waarbij de gasten zelf eten en drinken meenemen) zijn wereldwijd bekende uitdrukkingen. Wij Nederlanders noemen een Dutch Party gek genoeg een American Party. Ook de moppen van onze zuiderburen over Nederlanders gaan vaak over onze gierigheid. „Wie hebben het koperdraad uitgevonden? Twee Nederlanders die samen aan een cent trokken.”
Deze Engelse uitdrukkingen met het woord Dutch erin zijn de hele wereld overgegaan, zonder dat ze daadwerkelijk iets over de Nederlanders zeggen. Ze stammen uit de tijd dat Engeland en Nederland beiden zeevarende naties waren en deze landen elkaar fel beconcurreerden. De Engelsen kennen nog veel meer denigrerende uitdrukkingen over de Nederlanders, denk aan:
- Dutch Widow - prostitué
- Dutch Wife - opblaaspop
- Double Dutch - zowel de pil als het condoom gebruiken
- Dutch Courage - moedig tijdens dronkenschap
- Dutch Feast - feest waarbij de gastheer als eerst dronken wordt
- Dutch Blue - zo dronken dat je een dag later niet meer weet wat er gebeurd is
- Dutch Concert - het lawaai wat geproduceerd wordt door dronken mensen
- Dutch headache - een kater
Vooral in Amerika worden dergelijke uitdrukkingen veel gebruikt, overgenomen van de Engelsen. In Amerika bestaat veel verwarring over het verschil tussen Nederlanders en Duitsers, zodat deze uitdrukkingen net zo makkelijk met Duitsers als met Nederlanders worden geassocieerd.
Nederlanders en oranje
Dankzij de sport wordt ook de kleur oranje in het buitenland geassocieerd met Nederland. Wat die Nederlanders hebben met de kleur oranje is hun niet duidelijk en sommige Nederlanders komen ook niet verder dan het verband met Willem van Oranje. Hoe zit het nu precies met Nederlanders en de kleur oranje? Willem van Oranje erfde in 1544 van zijn neef Rene van Chalon het franse prinsdom Orange. Dit werd hierdoor de oorlogskleur tijdens de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje (1568 - 1648) en sindsdien is de kleur oranje altijd onverbrekelijk verbonden gebleven met de Nederlanders. Ten tijde van de tachtigjarige oorlog was onze vlag ook oranje-wit-blauw. De kleur oranje stond voor verzet en vrijheid. De huidige vlag met de kleuren rood-wit en blauw stamt uit 1937.