Before they pass away - foto's van Jimmy Nelson

Before they pass away - foto's van Jimmy Nelson De Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson reisde drie jaar lang over de wereld op zoek naar inheemse stammen. Hij wilde culturen die op het punt staan van verdwijnen vastleggen. Met zijn chauffeur, gids, cameraman, assistente en analoge camera reisde hij door de werelddelen. Nelson is een gedreven man die begint met het maken van contact met de mensen die hij later fotografeert. Het resultaat is een fantastisch boek met de titel: 'Before they pass away.'

Visueel document van Jimmy Nelson

Jimmy Nelson, de Nederlandse fotograaf, wilde een visueel document maken over stammen die dreigen te verdwijnen. Hij verwoordt het aldus:
"I didn't start this project anticipating that I could stop the world from changing. I purely wanted to create a visual document that reminds us and generations to come of how beautiful the human world once was."
Drie jaar lang reisde hij met zijn analoge camera, geflankeerd door een chauffeur, gids, cameraman en assistente volkeren achterna in de uithoeken van de wereld. Het project is een uitvloeisel van een plan dat Nelson sinds zijn jeugd had. Als achttienjarige jongen reisde hij alleen door Tibet en sindsdien heeft het plan om volken die dreigen te verdwijnen vast te leggen op foto bij hem postgevat. Nelson zat in het reclamevak en toen de crisis om zich heen greep en de orderportefeuille van het reclamebureau leger en leger raakte, besloot hij het plan daadwerkelijk uit te voeren. De cameraman ging mee om bewegende beelden te schieten voor een documentaire over de expeditie.

Chukchi in Siberië

De stammen die hij zocht zijn klein en wonen in gebieden die niet gemakkelijk te vinden zijn. Van de Chukchi in Siberië bijvoorbeeld, zijn er nog maar zestig mensen over. Ze leven als nomaden in noordoost Rusland. Het is een desolaat en besneeuwd gebied, waar het in de winter extreem koud is. Het is een gebied waar behalve de Chukchi bijna geen mens komt. Ze reizen rond en je moet maar zien of je ze treft. Nelson zocht ze bij een temperatuur van 40 graden onder nul. Hij ging het liefst met extreem weer op pad om de mooiste foto’s te maken. Onder extreme omstandigheden presteert hij het beste, zegt hij daarover. Met zijn team volgde hij vijf weken lang de keutels van de rendieren, de dieren die de stam bij zich heeft. Nelson had een speciale tank op rupsbanden tot zijn beschikking.

Bron: Cover boekBron: Cover boek
Bron: Before they pass awayBron: Before they pass away
Bron: Cover boekBron: Cover boek

Dertig stammen in full color

Nelson fotografeerde 30 stammen, waarvan 500 foto’s gebundeld werden in een XXL luxe editie. De platen van de XXL editie zijn gedrukt op het formaat van 42 x 59 cm. Daarvan zijn 464 pagina’s full color gedrukt in hoge kwaliteit, die nauwelijks onderdoet voor de originele foto’s.
In de volgende landen vond Nelson de stammen:
De volken / Bron: Jimmy NelsonDe volken / Bron: Jimmy Nelson
  • Ethiopië
  • Indonesië + Papua New Guinea
  • Kenia + Tanzania
  • Nieuw Zeeland
  • Mongolië
  • Siberië- Yamal
  • Nepal
  • China
  • Vanuatu
  • Argentinë + Ecuador
  • Namibië
  • India
  • Siberië - Chukotka

Wildvreemde die een foto wil maken

Als Nelson de stam eenmaal ontdekt had moest hij nog contact maken en duidelijk maken dat hij ze graag op de foto wilde zetten. Het was een hele toer om een stam voor een wildvreemde te laten poseren. De fotograaf is een perfectionist zodat er veel werd gevraagd van de modellen. Hij wilde ze op hun allermooist vastleggen, bij het mooiste licht en tegen de mooiste achtergrond. Dat vergde veel geduld en uren werk, wachten, poseren en overdoen en vaak onder de meest extreme omstandigheden. Het is Nelson gelukt door veel passie voor zijn werk te hebben en door onderdanig tegenover de stammen te zijn. Af en toe was hij vasthoudend en moest hij wat doordrammen. Hoofdzaak was dat hij iets positiefs kwam doen en de mensen in al hun trots vast wilde leggen.

Indianen

Aan het einde van de negentiende eeuw had de fotograaf Edward Sheriff Curtis hetzelfde gedaan in Amerika. Hij begon in 1895 de laatste indianen te fotograferen. Aanvankelijk werd hij verguisd maar in de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd de onschatbare waarde van de foto’s ontdekt. De indianen waren inmiddels verdwenen maar door de foto’s van Curtis zijn er beelden van de stammen in volle tooi. Het is een tastbaar bewijs van een verdwenen cultuur.

Rijkdom

Nelson wil met zijn foto’s van de stammen de rijkdom van de wereld laten zien. Ooit leefde de westerse mens ook op die wijze, dicht bij de natuur. De fotograaf weet bijna zeker dat over niet al te lange tijd de door hem gefotografeerde volken mobiel gaan telefoneren en hun paard omruilen voor een auto. Het is een ontwikkeling die niet tegen te houden is. Het boek met de foto’s is ook een boodschap aan de stammen, dat ze niet net als de indianen alles los moeten laten. De fotograaf reist nogmaals naar naar alle stammen. Ze krijgen allemaal een boek cadeau en tien procent van de opbrengst. Dat is het ultieme cadeau van Jimmy Nelson aan de volken die hij op de foto mocht zetten.

Before they pass away

€ 136,95
XXL Limited Edtion € 6.500,--
© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Indianen in het AmazonegebiedHet Amazonegebied is een plek waar nog veel inheemse stammen leven. Weliswaar worden de meeste inmiddels door de buitenw…
Het leven van Edward KennedyEdward Kennedy wordt ook wel de leeuw van de Senaat genoemd. De op 22 februari 1932 geboren laatste broer van de familie…
De geschiedenis van de indianen in Noord-AmerikaDe geschiedenis van de indianen in Noord-AmerikaIndianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij hadden een unieke levenswijze en leefden zeer dicht bij de na…
Gratis foto-apps voor op je smartphoneVandaag de dag kan je met een smartphone ongelooflijk leuke foto’s trekken. Met behulp van foto-apps kun je deze foto’s…

In Flanders Fields – klaprozen voor gevallenen bij IeperIn Flanders Fields – klaprozen voor gevallenen bij IeperDe Britten herdenken elk jaar in november de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, the Great War. Ze noemen het Remembr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover Boek
  • Leeuwarder Courant
  • www.beforethey.com
  • Afbeelding bron 1: Cover boek
  • Afbeelding bron 2: Before they pass away
  • Afbeelding bron 3: Cover boek
  • Afbeelding bron 4: Jimmy Nelson
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.