National Geographic Society

National Geographic Society Iedereen kent de naam National Geographic wel. De National Geographic Society is een Amerikaans genootschap dat zich inzet voor de wereldwijde bevordering van de geografie. En niet zo maar een: National Geographic Society behoort tot de top van grootste non-profitorganisaties ter wereld. Het behouden van en onderzoeken naar geografie, archeologie en natuurwetenschap zijn de kerndoelen van de organisatie.

Ontstaan

Het genootschap werd opgericht nadat 33 geïnteresseerden in de geografie op 27 januari 1888 bijeenkwamen. Zij overlegden over een genootschap die de kennis van geografie moest overbrengen, behouden en vergroten. Het genootschap was geboren met als eerste voorzitter Gardiner Greene Hubbard.

Tegenwoordig is National Geographic Society de grootste educatieve en vooral wetenschappelijke non-profitorganisatie ter wereld. Maandelijks verschijnt er een magazine, het financiert wetenschappelijke expedities en ondersteunt bij wetenschappelijk onderzoeken.

National Geographic

De National Geographic Society kreeg vooral bekendheid door het tijdschrift National Geographic Magazine. Daarnaast heeft het nog een aantal variaties daarvan, zoals de Adventure en Traveler. Ook bestaat er al een enige tijd een televisiezender.

National Geographic Magazine

Negen maanden na de oprichting van de genootschap verscheen de eerste editie van het tijdschrift. Sindsdien is er tot nu toe nog iedere maand een editie verschenen van het blad. Het blad staat bekend om de interessante onderwerpen en het in beeld brengen van de meest onbekende plekjes op aarde. De bijbehorende foto’s worden vaak gezien als voorbeeld van topfotografie.

De eerste foto die op omslag verscheen was in 1960. De meest bekende is die waarschijnlijk van juni 2002 (foto). Hierop werd een Afghaanse vluchteling getoond die met zeer indringende felgroene ogen naar de camera keek. Zij werd het wereldwijde symbool voor de ellende en oorlog in Afghanistan.

Sinds 1970 is het blad officieel geen wetenschappelijk blad meer. Reisverhalen van onbekende plekken of actuele onderwerpen op het gebied van natuur en cultuur staan centraal in het blad.

Ook worden veel onderzoeken waaraan National Geographic heeft (samen)gewerkt beschreven in het blad. Enkele voorbeelden zijn het in beeld brengen van het wrak van Titanic en het duiken naar het diepste punt van de oceaan.

Andere bladen

Naast National Geographic Magazine zijn er ook de volgende bladen:
  • National Geographic junior. Deze is opgestart in 1975 en legt op kinderlijke wijze uit hoe de wereld in elkaar steekt op het gebied van natuur en wetenschap.
  • National Geographic Traveler. Opgestart in 1984. Het blad komt vier keer per jaar uit en kent uitsluitend reisverslagen. Deze verslagen gaan vaak over bestemmingen die niet bekend zijn bij toeristen. Andere verslagen zetten weer een gevoelig punt centraal, zoals uitsterven van diersoorten of vernietiging van natuurgebieden. Naast de persoonlijk en interessant uitgewerkte verslagen staat fotografie ook centraal. De foto’s worden gezien als fotografie van de bovenste plank.
  • National Geographic Adventure. Deze is opgestart in 1999. Verhalen over extreme sporten, onbewoonde gebieden en overleven in de wildernis staan centraal.
  • National Geographic Explorer. Dit blad is uitgekomen in 2001 en is een schooltijdschrift.

National Geographic Channel

24 uur per dag, zeven dagen per week laat National Geographic Channel je kennis maken met de meest onbekende zaken, plekken of mysteries van de wereld. Tot aan het onderzoeken van de oorzaak van een vliegtuigramp, tot de bouw van het grootste cruiseschip tot aan het maken van filet american. Op de zender worden de volgende programma’s uitgezonden:
  • Air Crash Investigation. Hierin worden vliegtuigrampen geanalyseerd vanaf het moment van opstijgen tot het moment van crashen.
  • Alaska State Troopers. Documentaire over de politie die de onherbergzame gebieden van Alaska overmeesteren.
  • America’s Hardest Prisons. Een kijkje binnen de muren van gevangenissen waar de gevaarlijkste criminelen opgesloten zitten.
  • Big, Bigger, Biggest. Programma waarbij de bouw van een gigantisch gebouw, fabriek, monument of wat dan ook wordt gevolgd van begin tot eind.
  • Doomsday Preppers. Hierin worden een aantal Amerikanen gevolgd die maatregelen hebben genomen tegen een eventuele allesvernietigende ramp.
  • Earth Investigated. Programma dat een random onderwerp bespreekt. Dit kan variëren van hoe een vulkaan ontstaat en werkt tot aan hoe zeeslakken zich in de loop der tijd hebben geëvolueerd.
  • Great Migrations. Met dit programma worden een aantal dieren uit een gigantische kudde gevolgd. Hun gedrag tijdens een migratie (bijvoorbeeld vogels die van noord naar zuid vliegen) worden geanalyseerd.
  • Is it real? Onbekende objecten, de grootste mysteries zoals het monster van Loch Ness en andere ongeloofwaardige verhalen worden bekeken en uitgelegd hoe het werkt.
  • Known Universe. In dit programma wordt er een kijkje genomen in ons universum.
  • Locked Up Abroad. Dit programma vertelt het verhaal over Amerikanen die in het buitenland gearresteerd worden en in het buitenland in de gevangenis terecht komen.
  • Classified. Dit programma laat zien welke vertrouwelijke missies en strategische operaties worden uitgevoerd om wereldleiders te beschermen, financiële criminaliteit een halt toe te roepen en terrorisme te bestrijden.
  • Megafactories. Hierin wordt een kijkje genomen in fabrieken waar de meest gewone producten of materialen zoals spijkers of plastic worden gemaakt
  • Nazi Hunters. Er wordt gezocht naar mensen die in de Tweede Wereldoorlog aan de ‘verkeerde’ kant stonden. Deze nazi’s worden opgespoord, bespioneerd en gearresteerd.
  • Seconds from Disaster. Vanaf 00:00 tot aan het einde van het ‘disaster’ wordt in beeld gebracht. Oorzaak en gevolg worden bekeken en geanalyseerd.
  • The Dog Whisperer. Onbehandelbare honden worden door de hondenfluisteraar in dit programma zo mak als een lammetje.
  • The Border. Aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico woedt al jarenlang een hevige strijd. Agenten en officieren van de Amerikaanse Customs Border Protection (CBP) werken in een ruig en afgelegen gebied de klok rond om drugssmokkel, illegale immigratie en terrorisme te voorkomen.
  • Mistery Files. In elke aflevering wordt een antwoord gegeven op de belangrijkste vragen over legendes: Was Lawrence van Arabië een oorlogsheld of een onweerstaanbare charmeur? Waarom is Hitler in een tiran getransformeerd en was er ooit een vrouwelijke Paus? Mystery Files doet onderzoek naar deze onopgeloste mysteries.
  • A Traveller's Guide to the Planets. Planeten worden onderzocht, bekeken en beoordeeld of er leven mogelijk is geweest of er nog steeds kan zijn.
  • Breakout. Waargebeurde ontsnappingspogingen worden nagedaan
  • Hard Time. Een kijkje in de wereld van het Clark County Detention Center, de grootste gevangenis van Las Vegas. Hier komen criminelen aan de lopende band binnen. Niet alleen veelplegers en zware jongens, maar ook normale toeristen die net even wat te ver zijn gegaan tijdens het feesten.

De zender kent naast deze programma’s nog een tiental kleinere programma’s. De hierboven genoemde zijn de bekendste en grootste.
© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Locked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad is een Brits documentaireprogramma. De afleveringen bestaan uit interviews en door acteurs gespeelde re…
2012: het jaar waarin de wereld zou vergaan2012: het jaar waarin de wereld zou vergaanReeds lang gingen er geruchten dat de wereld in december 2012 zou vergaan. Sommige mensen deden dit af als flauwe zever,…
Biografie Cesar MillanCesar Millan is wereldberoemd geworden als “The Dogwhisperer” (de hondenfluisteraar). Zijn manier van werken is uniek te…

Apostilleverdrag: vereenvoudigd legaliseren van documentenApostilleverdrag: vereenvoudigd legaliseren van documentenKom je in het verre buitenland te werken, dan heb je bijna altijd gelegaliseerde documenten, akten en diploma’s nodig. V…
Alcatraz: Gevangenis in San FranciscoAlcatraz: Gevangenis in San FranciscoGelegen in de baai van San Francisco met de Golden Gate Bridge op de achtergrond, ligt een rotsachtig eiland genaamd Alc…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.