Dictator Pol Pot

Zonder twijfel is Pol Pot een van de gruwelijkste dictators ooit. Hij veranderde zijn land Cambodja in korte tijd in een filiaal van de hel, waarbij mensen gedwongen werden op het land te werken, alle intellectuele activiteiten en zelfs spel en liefde verboden werden. Pol Pot was verantwoordelijk voor de Killing Fields, waarbij anderhalf tot drie miljoen Cambodjanen het leven lieten. Met Amerikaanse hulp bleef Pol Pot langer aan de macht dan in normale omstandigheden nodig was geweest, vanwege hun afkeer van de Vietnamese communisten, die Pol Pot uiteindelijk wisten te verdrijven.

Jonge Jaren

Pol Pot werd geboren als Saloth Sar in het kleine vissersdorp Prek Sbay op 19 mei 1925 in het toenmalige Frans Indo-China. De familie van Pol Pot was middenklasse en van gemengde Chinese en Khmer afkomst. De vader van Pol Pot was in het bezit van zo'n vijftig aren rijstvelden, in vergelijking met zijn buren een flink stuk land. Het gezin had connecties met de koninklijke Cambodjaanse familie en mensen van het hof kwamen regelmatig over de vloer bij de ouders van Pol Pot. Zelfs de koning zou hen regelmatig met een bezoek vereerd hebben. Toen Pol Pot tien jaar oud was werd hij naar de Franse katholieke Ecole Miche gestuurd in Phnom Penh. Maar hij was een zwakke leerling en ging snel daarna naar een technische school. Hij ging zich toeleggen op elektronica en radio-technologie. De periode van 1949 tot 1953 bracht Pol Pot door in Frankrijk, hij was daar in verband met zijn studie naar toe gegaan, hij had een beurs in de wacht weten te slepen, waarschijnlijk meer vanwege de connecties van zijn familie, dan vanwege zijn prestaties, maar al snel was hij vooral in de weer met het communisme, waartoe hij zich aangetrokken voelde.

Frankrijk

Pol Pot werd geïnspireerd door Ho Chi Minh, die Vietnam onafhankelijk had verklaard en hij sloot zich aan bij de Marxistische groepering, die deel uitmaakte van de Khmer Studenten Associatie in Parijs. Ook werd Pol Pot lid van de Franse Communistische Partij (FCP), die zich met name op kleine boeren richtte, in tegenstelling tot Karl Marx, die met name arbeiders als het proletariaat beschouwde. In 1953 keerde hij terug naar Cambodja, waar hij voor de FCP rondkeek welke van de diverse groepen rebellen het meest geschikt was en hij koos uiteindelijk voor de Khmer Viet Minh.

Opmars

In 1954 werd Cambodja onafhankelijk, samen met Laos en Vietnam. De Cambodjaanse prins Sihanouk speelde de diverse politieke partijen handig tegen elkaar uit en kondigde verkiezingen aan. De linkse oppositie was op dat moment echter erg zwak in Cambodja en maakte geen kans tijdens verkiezingen. Pol Pot werd een tussenpersoon tussen de linkse partijen en de ondergrondse communistische beweging. In 1956 trouwde Pol Pot en kreeg een baan als leraar Franse taal en cultuur, zijn leerlingen waren erg dol op hun zachtaardige onderwijzer.

De Linkse Beweging

De nieuwe Cambodjaanse regering was inmiddels druk bezig met het arresteren van linkse activisten. Op deze manier werd Pol Pot een rijzende ster in linkse kringen. In 1963 werd hij gekozen tot secretaris van het Communistische Centrale Comité van Cambodja. Al snel moest hij vluchten omdat hij gezocht werd en kwam in Noord-Vietnam terecht. De goed georganiseerde communisten in Vietnam besloten hun Cambodjaanse broeders te helpen en in 1964 riep het Centraal Comité op voor zelfstandigheid en voor nadruk tijdens de revolutie op de kleine boeren in plaats van de arbeiders tijdens de strijd. Prins Sihanouk ging door met zijn strijd tegen alles wat links was en veel onderwijzers en intellectuelen vluchtten naar het platteland, waar ze zich aansloten bij de linkse beweging. Ze werden gedwongen om afstand te doen van hun boeken en dit werden de eerste leden van de Rode Khmer.

De Rode Khmer

In 1966 keerde Pol Pot terug in Cambodja en hernoemde daar de Communistische Partij van Kampuchea (CPK) op. Maar pas op 18 januari 1968 begon de opstand van de CPK echt, met een aanslag op een kazerne in de buurt van Battambang. Hierbij werden wapens in beslag genomen, waarmee ze het de politie in de omringende dorpen moeilijk maakten. Prins Sihanouk had zichzelf inmiddels in moeilijkheden gebracht en de Nationale Assemblée had ervoor gezorgd dat hij uit de macht was ontzet. Sihanouk kreeg het advies van Vietnamese en Chinese communisten om zich aan de kant van de Rode Khmer te scharen, al hadden die fel tegen hem geageerd. En daarom riep Sihanouk vervolgens het volk op om zich tegen de zittende regering te keren en voor de Rode Khmer te vechten. Inmiddels was ook het Noord-Vietnamese leger Cambodja binnengedrongen. Op 17 april 1975 nam de Rode Khmer Phnom Penh in en Pol Pot werd de nieuwe leider van het land, dit was ook het moment dat hij zijn naam in Pol Pot omzette. Op 5 januari 1976 werd een nieuwe grondwet aangenomen en werd de naam van het land veranderd in 'Democratisch Kampuchea'. Pol Pot werd de nieuwe eerste minister en Khieu Samphan werd staatshoofd.

The Killing Fields

De Rode Khmer begon in razend tempo veranderingen in de Cambodjaanse samenleving door te voeren, om zo snel mogelijk de communistische heilstaat, zoals die hen voor ogen stond in het leven te roepen. Dit betekende dat het land één grote agrarische samenleving (The Killing Fields) moest worden, zonder buitenlandse en moderne invloeden. Stedelingen werden naar het platteland gedeporteerd (meer dan 3 miljoen mensen), privé-eigendom werd verboden. Het regime maakte genadeloos jacht op 'intellectuelen' en op mensen uit de midden-en hogere klassen. Artsen, monniken, onderwijzers, iedereen met enige opleiding werd vermoord, vaak na vreselijke martelingen. Huwelijken waren toegestaan, met toestemming van de staat, maar op openbare liefkozingen stonden straffen (vaak de dood) en kinderen kregen geen onderwijs en werden ook tewerkgesteld in de landbouw. Vreemd genoeg hadden de meeste Cambodjanen geen idee wie hun machthebbers waren, die al deze zaken bestuurden. Pol Pot was onbekend en zelfs de Rode Khmer was niet bekend bij het grootste deel van de bevolking. Een groep van 14.000 mensen hield een bevolking bestaande uit 8 miljoen in hun totale macht. Uiteindelijk werden in deze periode 1,5 tot 3 miljoen mensen om het leven gebracht. Het was een genocide op ongekende schaal.

Vietnam

In mei 1978 kwamen rebellen in actie in het oosten van het land, en dit was reden voor Pol Pot om op te roepen tot de dood van alle Vietnamezen en iedereen in de oostelijke provincies. Voor Vietnam was dit een mooie aanleiding om zich in het conflict te mengen en het Vietnamese leger drong Cambodja binnen en wierp het bewind van Pol Pot omver. Pol Pot vluchtte naar het grensgebied met Thailand en de Vietnamezen installeerden een gematigde communistische regering in Phnom Penh. Pol Pot bleef actief in het westen van het land en deed zijn best om de nieuwe regering omver te werpen. Voor de Verenigde Naties bleef de Rode Khmer de officiële vertegenwoordiger van Cambodja, dit vanwege de Amerikaanse antipathie tegen de Vietnamese communisten. En ondanks de gruwelen die Pol Pot en zijn partijgenoten tegen hun eigen bevolking hadden ondernomen. De Vietnamezen verdreven hem uiteindelijk naar Thailand, waar hij jarenlang in Trat woonde. In 1989 trokken de Vietnamezen zich terug uit Cambodja en opnieuw stond de Rode Khmer op, maar ze weigerden om een coalitie met andere partijen aan te gaan. Ze vochten een guerrilla-oorlog in het westen van het land, dat ze terroriseerden.

Arrestatie en Dood

In juni 1997 werd Pol Pot eindelijk gearresteerd voor de moord op een vriend Son Sen en hij kreeg huisarrest voor de rest van zijn leven. Op 15 april 1998 hoorde Pol Pot tijdens het radioprogramma Voice of America dat hij zou worden overgedragen aan een internationaal gerechtshof om terecht te staan voor zijn misdaden. Dezelfde nacht overleed hij, naar verluidt aan een hartaanval, maar zijn snelle crematie duidde op een gecamoufleerde zelfmoord.
© 2013 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Genocide: CambodjaDe heerschappij van de Rode Khmer (of Khmer Rouge) in Cambodja is een van de meest veelsprekende vormen van genocide. Ze…
Een bezoek aan Phnom Penh, de hoofdstad van CambodjaEen bezoek aan Phnom Penh, de hoofdstad van CambodjaPhnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Phnom Penh heeft een aantal bezienswaardigheden die absoluut een bezoek waard z…
Zelfstandig rondreizen en Backpacken in CambodjaCambodja is een geweldig en veilig land om te backpacken en op jezelf rond te reizen. Cambodja heeft prachtige tempels,…
De Oscarwinnaars 1984De Oscarwinnaars 1984De Academy Awards van het jaar 1984. De beste films van dit jaar waren Amadeus, The killing fields, A passage to india,…

Presidenten van Amerika: George Washington tot Donald TrumpPresidenten van Amerika: George Washington tot Donald TrumpDe presidenten van Amerika, het zijn er inmiddels al heel wat. De één had een betere reputatie dan de ander, sommigen kr…
Dictator Idi AminIdi Amin is misschien wel een van de meeste bizarre dictators die de wereld heeft gekend. Hij klom op via het Britse Kol…
Bronnen en referenties
  • En.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot‎
  • www.notablebiographies.com
  • Asianhistory.about.com
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.