Wat is metafysica?

Wat is metafysica? In woordenboeken vinden we vaak een vreemde omschrijving van het begrip metafysica. Het wordt beschreven als het deel van de wijsbegeerte dat zich bezig houdt met de diepste gronden der dingen of hetgeen dat de werkelijkheid probeert te beschrijven. Wat is metafysica nu precies? In dit artikel wil ik daar een simpel antwoord op geven.

Wat betekent metafysica?

Onder fysica verstaan we zoiets als “natuurkunde”. Met behulp van experimenten stelt zij wetten op die ons inzicht verschaffen in het gedrag van het waarneembare om ons heen. De fysica gaat enkel over materie en energie. Het Griekse woord “meta” wordt gebruikt als voorzetsel. Het is lastig om met woorden te beschrijven wat het voorvoegsel meta is, maar met voorbeelden is het duidelijk te maken. Metadata is data over data, meta-emotie is iemands emotie over zijn of haar emoties. Meta gaat dus een stapje hoger en heeft een brengt een zekere mate van reflectie met zich mee. Wat is dan metafysica? Metafysica is eigenlijk zoiets als de fysica achter de fysica.

Wat is metafysica?

Metafysica heeft geen wetenschappelijk karakter, het is een filosofische stroming. Het is het gedachtenspel achter het “zijn” van iets en het is dus niet waarneembaar met onze zintuigen. Metafysica probeert informatie te geven over de werkelijkheid in zijn totaliteit. Vaak wordt er dus gespeculeerd over non-materie.

Aristoteles

Aristoteles heeft een grote invloed gehad op de metafysica. In zijn boek metafysica heeft hij enkele dingen behandeld te weten de ontologie, ofwel het “zijn”, de natuurlijke theologie, ofwel het bestaan van een god, en de “first philosophy”, ofwel de beginselen. Het volgende voorbeeld is een metafysische gedachtegang over het “zijn” van dingen.

Aristoteles heeft gezegd dat afzonderlijke dingen, die hij substantie noemde, bestaan uit materie en een vorm. De vorm zou de substantie maken tot wat zij is, deze is daarom de essentie van de substantie. Zo is een bijl op zo’n manier vorm gegeven dat het zijn functie kan uitoefenen. Als de bijl deze vorm verliest, dan is de essentie van de bijl verloren gegaan. Dit voorbeeld gaat dus in op waarom iets “is” zoals het is.

Meer metafysische vraagstukken..

Tot nu toe ben ik misschien nog niet duidelijk genoeg geweest daarom wil ik nog enkele voorbeelden naar voren brengen die aangeven waar metafysici zoal over kunnen filosoferen. Stel je voor dat we een zwart gat hebben. De interactie van dit zwarte gat met zijn omgeving is iets dat onderzocht kan worden door natuurkundigen. Dit valt dus onder de fysica. Maar gedachten over wat er precies kan “zijn” in het zwarte gat valt onder de metafysica. Wij kunnen immers geen informatie uit een zwart gat waarnemen!
De metafysica bevat ook vragen zoals: Wat is ruimte?, Wat is tijd? Wat voor manieren van “zijn” bestaan er?

Meer weten?

Metafysica is lastig. Het schrijven van dit artikel was mijn eerst poging om inzicht te krijgen in wat metafysica precies is. Om echt te begrijpen wat metafysica is dient men bijvoorbeeld Aristoteles Metafysica te lezen. Ook Heidegger heeft een boek geschreven genaamd Wat is metafysica? Ik hoop toch dat ik het begrip metafysica heb kunnen verhelderen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Griffioen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Averroës oftewel Ibn RuschdAverroës oftewel Ibn RuschdIbn Ruschd, die in het Westen bekendheid kreeg als Averroës, was een eminent geleerde in zijn tijd. Hij was op veel gebi…
Filosoof uitgelicht; Thales van MileteThales van Milete wordt beschouwd als de eerste natuurwetenschapper en analytische filosoof in de geschiedenis van het w…
ExistentialismeExistentialismeDe mens is niets anders dan wat hij van zichzelf maakt. Dit is het belangrijkste principe van het existentialisme. Het e…
Westerse filosofie: de klassieke oudheidDe klassieke oudheid legt de basis voor de westerse filosofie. Ooit is het daar allemaal begonnen, in de Griekse steden.…

Aristoteles, biografieAristoteles. De bekende filosoof. Iedereen heeft ooit wel eens van hem gehoord. Maar wie was hij nou eigenlijk? En wat h…
Wat waren de provo'sWat waren de provo'sProvo is een beweging die in de jaren ’60 in ontstaan. De provo werd in 1965 opgericht door onder meer Roel van Duijn (f…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Metafysica
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Metaphysics
  • Filosofie - David Papineau
Reactie

Tronic (infoteur), 09-07-2011 #1
Erg interessant! Ik denk dat er geen fysica achter de fysica is, maar toch leuk om te lezen :-D. Enrico Reactie infoteur, 09-07-2011
Bedankt voor je reactie. Ik ben zelf (nog) een leek in de filosofie. Ik heb aan de universiteit een cursus gevolgd waarin enkele onderdelen van de filosofie werden behandeld. Dit heeft mij gemotiveerd om meer onderdelen van de filosofie te verkennen. Het kost dus enorm veel inlees werk om zo'n artikel te schrijven. Daarom waardeer ik je reactie enorm!

Lees ook eens mijn artikel over redeneervormen en over esthetica!

ps. De fysica achter de fysica.nee daar geloof ik zelf ook niet in, het is enkel wat het woord betekent! Ik studeer zelf biologie dus ben wat dat betreft vrij rationeel ingesteld. Een bovennatuurlijk mechanisme dat de fysica"bestuurt" of een gedachtengang van dergelijke strekking gaat er bij mij ook niet echt in. Natuurlijk is het altijd interessant om de over zulke dingen te denken. Mocht je van extreme abstractheid houden, in mijn artikel over esthetica heb ik het over de ideeenwereld van Plato, dat vind ik het lastigste wat ik tot nu toe heb geschreven, misschien ga ik er een apart artikel over schrijven om het beter te begrijpen.

Oef. mijn ps werd wat lang…
Fijne dag!

Griffioen (12 artikelen)
Laatste update: 09-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.