Positief leren denken

Is een glas half vol of half leeg. Als je vindt dat die half vol is dan ben je een positief ingesteld mens. Ben je negatief ingesteld dan vind je dat het glas half leeg is. Dat laatste heeft niet alleen een negatieve uitwerking op je geest maar ook op je gezondheid. De uitspraak luidt niet voor niets: je bent wat je denkt. Het is medisch bewezen dat gedachten grote invloed hebben op onze lichamelijk en emotioneel welzijn. In dat geval moet het roer om. Het valt te leren. Leer positief denken.

Gelukkiger met positief denken

Mensen die positief denken zijn niet alleen gezonder maar leven ook langer. Bovendien bereiken zij makkelijker hun doelen omdat zij minder snel opgeven. Ze voelen zich gelukkiger bovendien. Is het makkelijk om positief te leren denken? Nee, je moet er moeite voor doen. Het is makkelijker om in een negatieve gedachte mee te glijden dan in een positieve. Probeer elke dag te denken aan die dingen waar je dankbaar voor bent.

Glimlachen

Probeer als je wakker wordt 's morgens niet te denken aan al die dingen die je die dag moet doen. Dat geeft alleen maar stress en een gevoel van onbehagen. Probeer juist te denken aan de heerlijke douche die je gaat nemen of het kopje thee dat je gaat zetten. Probeer te glimlachen want dat kost minder energie dan wanneer je je gezicht fronst. Onderzoek heeft dat uitgewezen. Een positieve gedachte leidt tot een goed gevoel en motiveert opbouwend gedrag.

Lijden
Als je ontspannen van je ontbijt zit te genieten dan ga je sterker de deur uit dan wanneer je dwangmatig eten naar binnen zit te werken terwijl je aan de vervelende dingen denkt die je die dag moet doen. Dat je die dingen moet doen is al erg genoeg dus waarom zou je twee keer lijden: tijdens het ontbijt eraan denken en later die dag tijdens het uitvoeren ook nog een keer. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar het proberen zeker waard.

Manier

Je hebt je eigen manier van leven zelf in de hand. Veel mensen zitten in een slachtofferrol. Ze zijn gefrustreerd en klagen maar over de situatie waarin ze vastzitten. Als dat bij jou ook het geval is zul je een manier moeten vinden om je omstandigheden te verbeteren want die is er altijd. Kies voor verandering, ook al is dat niet gemakkelijk.

Waarnemen

Het zijn vaak de mensen om je heen waar je negatieve gedachten over hebt. Vergeet niet dat iedereen ook positieve kanten heeft, ook al zie je ze niet. Niemand is perfect. Jij dus ook niet. Mensen zijn nu eenmaal geneigd om denkfouten te maken en iets anders waar te nemen dan de werkelijkheid. Probeer dingen anders, dus positiever, te bekijken. Je zult merken dat je je beter gaat voelen en dat de meeste mensen toch ook leuke dingen hebben. Als jij je positief opstelt zullen mensen zeker daarop reageren. Probeer zoveel mogelijk positieve mensen om je heen te verzamelen.

Wederzijds

Doe iets voor een ander. Je maakt de persoon er niet alleen blij mee maar je zult merken dat je er een goed gevoel bij krijgt. Bovendien werkt het wederzijds. De ander is ook eerder bereid iets voor jou te doen.

Probeer gesprekken een positieve wending te geven wanneer men alleen maar klaagt of zeurt. Doe dat zelf in ieder geval niet. Je zult merken dat je makkelijker contact maakt wanneer je de dingen positief benadert.

Tips

Je kunt een aantal dingen doen om je beter te voelen ook al lukt het niet onmiddellijk om zo positief mogelijk te denken.
 • Zorg dat je gezond leeft. Eet gevarieerd en drink niet teveel alcohol.
 • Probeer minimaal één keer per week te sporten. Laat de auto vaker staan want fietsen en lopen zijn gezond. Geniet van de omgeving en de natuur.
 • Doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen, bij GGZ Drenthe kun je deze downloaden als MP3-bestand.
 • Word lid van een club. Bezig zijn met een hobby werkt ontspannen.
 • Onderhoud je sociale contacten. Het is meestal prettiger met mensen om je heen dan in je eentje in een hoekje te zitten kniezen.
 • Schrijf gedachten op. Zijn ze negatief probeer dan de positieve elementen eruit te halen.
 • Luister naar muziek.
 • Lees een boek.

Veel succes!
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positiviteit geeft energiePositiviteit geeft energieNiet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor vee…
Negatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatief denken is voor veel mensen een gewoonte. We zijn ons er vaak niet van bewust dat de meeste gedachten die wij he…
Negatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingNegatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingEen negatief zelfbeeld of een laag zelfbeeld komt vaak voor. Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld? Wat zijn de oorzaken?…
Het recht op nuttige werkloosheid, van Ivan IllichHet recht op nuttige werkloosheid, van Ivan IllichIn 1978 schreef Ivan Illich het boek “The Right of Useful Unemployment and its professional enemies”, met als Nederlands…
Bronnen en referenties
 • Spiritueel Magazine
 • Agile Coaching Blog
 • Van Burnout naar burnin
 • Foto's: DeviantArt
Reacties

Hadia, 10-08-2015
Ik vind dit een hele leuke artikel! Ik ben erg geinspireerd! ik vind ook de manier van schrijven en overbrengen van jullie erg mooi! Zelf ben ik ook blogger en ik waardeer jullie werk! Reactie infoteur, 11-08-2015
Vind ik mooi om te weten. Dankjewel! Maar vooral omdat je het inspireert en dat maakt mij weer een gelukkig mens. Zo werkt het.

Sterretje999 (infoteur), 25-10-2010 #2
Wat een leuk en interessant artikel, ik word er helemaal warm van! Reactie infoteur, 25-10-2010
Dank je Sterretje999! Ik voel me vereerd!

Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.