De filosoof Karl Popper

De filosoof Karl Popper Karl Raimund Popper wordt gezien als één van de grootste wetenschapsfilosofen van de 20e eeuw. Om u een beetje een beeld te geven van deze filosoof heb ik dit artikel gemaakt.

Levensloop

Karl Raimund Popper is geboren op 28 juli 1902 en hij is gestorven op 17 september 1994. Popper werd geboren in een joods gezin en ging naar de universiteit van Wenen, daar heeft hij filosofie gestudeerd. Hierna is hij les gaan geven op een middelbare school, maar door het opkomende beleid van Hitler is Popper in 1937 geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland. Na de oorlog in 1946 kwam Popper terug naar Europa en werd professor op het London School of Economics.

Relativiteitsleer

Het grote voorbeeld van Popper was Einstein. En dan vooral door Einsteins Relativiteitsleer. Tijd en ruimte zijn slecht relatief.

Verificatie/Falsificatie

Popper is bekend geworden doordat hij vond dat je waarnemingen niet zo maar voor juist kon nemen. Als je het maar genoeg tijd zou geven zou je elke theorie kunnen weerleggen. Je kan bijvoorbeeld niet zeggen alle zwanen zijn wit, als je ze niet allemaal gezien hebt. Dus kwam Popper met falsifieerbaarheid als criterium. Popper vond dat we ons in plaats van met verificatie maar bezig moesten houden met falsificatie. Je moet proberen een theorie te weer leggen, en lukt dat niet dan kun je voorlopig aan nemen dat de theorie klopt. Maar popper denkt dat je alles uiteindelijk kunt ontkrachten.

Open Society

Het falsificatieprincipe geldt niet alleen voor theorieën maar ook voor de samenleving. Popper wilde een open society. Een samenleving waarin kritiek haar weg mocht gaan, net zo als afwijkende ideeën. Door het toetsen van deze dingen zou je een betere wereld kunnen maken. Popper denkt alleen niet dat dit ooit een einde heeft, maar als er iets verandert is dat een verbetering. En als er stilstand is dan spreek je van verslechtering.

Objective Knowledge

Maar buiten het falsificatieprincipe en de open society is er nog iets waar Popper zich in had verdiept: de menselijke ideeën in het algemeen. In 1972 presenteert hij hierover het boek: Objective Knowledge. Hierin gaat hij uit van 3 werelden: de wereld van fysische objecten; de mentale wereld van bewustzijnstoestanden; en de wereld van ideeën in objectieve zin. Deze werelden moeten niet door elkaar gehaald worden. De eerste wereld (de wereld van fysische objecten) deze wereld is de echte wereld, de buitenwereld. De tweede wereld (de mentale wereld van bewustzijnstoestanden) is ook een echte wereld maar dan de binnen wereld, dus de wereld van voelen en ervaren. De laatste wereld (de wereld van ideeën in objectieve zin) is een wereld de concepten.

Doordat Popper een andere manier had gevonden voor het testen van theorieën, wordt hij gezien als een grote filosoof en dat zal altijd zo blijven totdat iemand het tegendeel bewijst.
© 2008 - 2024 Njlvs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Falsificationisme en PopperFalsificationisme en PopperHoe verkrijg je ware kennis? Over deze vraag verschillen de meningen, vooral die van wetenschappers en filosofen. Popper…
De plichtethiek van KantDe plichtethiek van KantDe Duitse filosoof Immanuel Kant (1724-1804) heeft een normatieve ethiek. Zijn filosofie heet de plichtethiek. Hij wil n…
Comedonendrukker: het instrument van Dr. Pimple PopperComedonendrukker: het instrument van Dr. Pimple PopperPuisten en mee-eters uitknijpen en abcessen verwijderen: het is de dagelijkse praktijk van Sandra Lee, beter bekend onde…
De redeneervormen: Deductie, Inductie & AbductieDe redeneervormen: Deductie, Inductie & AbductieWe trekken dagelijks conclusies. Wat we eigenlijk niet in de gaten hebben is dat we hierbij gebruik maken van verschille…

De relatie tussen taal, denken en werkelijkheidDe relatie tussen taal, denken en werkelijkheidTaal, het verwerven van taal en deze te gebruiken voor onderlinge communicatie is dat wat de mens onderscheidt van de di…
Wie was Madame BlavatskyWie was Madame BlavatskyMadame Blavatsky wordt gezien als de grondlegster van de New Age. Ondanks haar korte leven heeft zij vele boeken gepubli…
Bronnen en referenties
Njlvs (16 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.