Volgende stap op het levenspad

Volgende stap op het levenspad Voor sommige mensen ligt het leven vast, althans in het hoofd is het helemaal gevormd. Maar de praktijk is bijna altijd weerbarstiger en onze zorgvuldig geplande activiteiten, kunnen zomaar het putje in gaan of je moet ze minimaal een stukje bijstellen. Daar staan mensen tegenover die niets plannen en die het leven op zich af laten komen. Met of zonder studie en goede achtergrond, kan het of helemaal fout lopen of de puzzelstukken vallen toch op zijn plaats. Kortom, het leven is niet voorspelbaar, maar je kunt wel “werken” aan je stappen op het levenspad.

Een volgende stap

Voor de een gaat het vanzelf en voor de ander is het een “struggle of life”, maar wil je je persoonlijk pad invulling geven, dan moet je er iets voor doen. Dat weten we allemaal, alleen is het niet altijd even gemakkelijk.

Hoe lopen levenspaden zoal? Enkele voorbeelden:
  • Mensen rollen soms ergens in, dit kan zowel werk als privé gerelateerd zijn, en denken op dat moment niet verder na of het is wat ze willen. Het gaat als het ware vanzelf en als ze verder hun “ding” kunnen doen, dan zal het wel goed zijn.
  • Andere plannen het zorgvuldig en stappen ergens in om er vervolgens achter te komen, dat dit het ook niet helemaal is. Ergens kost-wat-kost aan vasthouden, is niet goed. Dat is bekend … en toch doen we het, want we hebben het immers zo gepland.
  • Verder is er nog een groep mensen die ergens vroeg of later tijdens het leven besluit de passie te gaan volgen. Het gaat er dan alleen om dat je de vertaalslag kunt maken naar een model waar je ook je geld mee kunt verdienen (tenminste als je het niet als hobby wilt vormgeven).

Zo heeft iedereen een eigen verhaal en hoewel de mens ook een kuddedier is, zijn ze wel uniek in hun soort. Dus ieder mens vult iets anders in. Dat maakt de mens interessant, maar vaak ook moeilijk te doorgronden en desgewenst te helpen.

Stel jezelf de vraag…

De vraag over je levenspad is niet eenduidig, maar wat wel eenduidig is is de vraag wat je hier op aarde komt doen en hoe dicht je bij jezelf komt/bent. Tenminste als je niet in toeval geloofd. Degene die niet in toeval geloofd, geloofd dat je er – al dan niet vaker – met een reden komt c.q. bent geweest en je een leerproces doorloopt. Uitgaande van die theorie, kan je jezelf verder brengen door enkele levensvragen over jezelf te beantwoorden.

Vragen in de trend van…
  • Wat is écht je huidige rol in het leven? Ofwel … waarom ben je hier?
  • Doe je dat ook of ben je met andere dingen bezig?
  • Doe je wat je het liefste doet? En zo ja, kan je in je eigen levensonderhoud voorzien?
  • Doe je wel eens zaken tegen je zin/tegen je principe? (waarbij het niet over kleine dingen gaat, maar zaken die het leven aan gaan)
  • Doe je wat je hart je ingeeft of leef je volgens je hoofd?

Het kan je een beter beeld geven over hoe dicht je bij jezelf staat (of niet), maar ook of je jezelf wellicht iets hebt wijs gemaakt c.q. aangepraat of is het door derde (bijvoorbeeld vrienden of opvoeders) ingegeven? Daarmee overigens geen oordeel vellend, want het zal ongetwijfeld met de beste bedoelingen zijn gedaan. Toch kan het je, als je dus niet dicht bij jezelf blijft, op het verkeerde been zetten. Voldoe je aan andermans beeld, maar niet aan dat van jezelf. Althans wat diep van binnen zit, misschien te diep om het je te realiseren.

Klankborden

Klankborden met mensen die je goed kennen kan je nieuwe inzichten geven of andere invalshoeken. Maar waar het om gaat is dat je jezelf senang voelt bij de gedachten die opkomen als je in gesprek gaat. Als het dicht bij je staat en het voelt goed, dan komt dat wel binnen. Daarmee niet gezegd dat je er direct iets mee moet of kunt, maar het kan wel dat begin maken voor een volgende stap op je levenspad.

Tot slot

Ieder loopt zijn/haar eigen levenspad en sommige mensen leren continue en andere eigenlijk nooit. Ook dat verscheelt enorm van persoon tot persoon, maar als je verder wil komen in het leven – en dan hebben we het over meer dan een andere baan of een nieuwe relatie – moet je daar wat voor doen. Soms is het pijnlijk, soms is het stoer en soms gaat je hart er van open, maar essentieel om op je échte levenspad te komen en een volgende stap te zetten.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is numerologie?Voor veel mensen zijn cijfers harde en noodzakelijke ingrediënten om iets duidelijk te krijgen. Cijfers zijn zeker noodz…
Indiaans MedicijnwielIndiaanse astrologie is al eeuwenoud en toch niet zo bekend als bijvoorbeeld de Chinese astrologie. Toch zitten er in de…
Boekrecensie: “Engelen”recensieBoekrecensie: “Engelen”Annelies Hoornik schreef dit leuke, aardse boek in 2009 en kent inmiddels al meerdere drukken. Het boek met de subtitel…
De Medicijnkaarten‘Zo sluw als een vos’ , ‘Zo sterk als een beer’, ‘Zo wijs als een uil’. Deze uitspraken zijn voor ons slechts een uitdru…

Crisis als initiatie, een nieuw pad, een nieuwe startCrisis als initiatie, een nieuw pad, een nieuwe startIn de zeer oude Indiaanse traditie van de Southern Seers, zoals die bestaat in Mexico en in delen van de Zuidelijke Stat…
"Bestaat God?" Een goede vraag of ondertussen achterhaald?"Bestaat God?" Een goede vraag of ondertussen achterhaald?De vraag of er een God bestaat houdt de mens al lang bezig. Begrijpelijk, want het antwoord heeft mogelijk gevolgen voor…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.