Crisis als initiatie, een nieuw pad, een nieuwe start

Crisis als initiatie, een nieuw pad, een nieuwe start In de zeer oude Indiaanse traditie van de Southern Seers, zoals die bestaat in Mexico en in delen van de Zuidelijke Staten van Amerika bestaan er zeven paden van initiatie. Corresponderend met de richtingen Oost, Zuid, West, Noord, Boven, Beneden en Binnenin of Nu. Het eerste pad, dat van het Oosten, was oorspronkelijk de initiatierite tot volwassenwording en het opgenomen worden in de wereld van de volwassenen. Het gaat gepaard met het besef een doel te hebben in het leven en het besluit om de gemeenschap waar je in leeft te dienen. Ook zonder deze cultuurbepaalde setting is initiatie deel van het leven van de Westerse mens. Een crisis blijkt vaak een soort initiatie te zijn, waar een mens sterker en helderder uit komt. Wellicht wordt een nieuwe start gemaakt, met frisse energie een nieuw pad ingeslagen.

Initiatie als onderdeel van het leven

Wat is initiatie? Het leven biedt steeds weer initiaties. Je herkent ze niet altijd als zodanig, maar als je terugkijkt dan zie je hoe er deuren geopend zijn. De initiatie vindt meestal plaats tijdens perioden van crisis, moeilijke levensfasen, gezondheidsproblematiek, problemen in je relatie(s), ontevreden zijn met je werk, innerlijke twijfels, angsten. Er gebeurt iets in je leven dat alles op zijn kop zet, niets is meer hetzelfde. Dit breekt je open en maakt dat je je jezelf kunt vernieuwen.

De crisis als initiatie

Wat in moeilijke tijden een ramp geleken kan hebben, kan later een zegen gebleken te zijn geweest. Een crisis kan het begin vormen van een nieuwe richting in je leven. Het kan zijn dat je al te lang door bent gegaan in een richting die schadelijk voor je is. Je groei is gestagneerd.
Een mens heeft soms een flinke dreun nodig om wakker te worden en negatieve situaties te veranderen. Het lijkt makkelijk om wat je diep van binnen weet, te negeren, want verandering is onzekerheid is eng. Ons innerlijk zet ons aan in een richting, maar we luisteren niet. Hoe ver moet het komen om tot verandering te komen? Sommigen moeten een levensbedreigende situatie beleven.

De initiatie als innerlijk vermogen

Het kan ook iets van binnen zijn waar je blij van wordt en waar je achteraan gaat, terwijl iedereen je voor gek verklaart. Het hoeft niet altijd moeilijk te gaan. Het kan een kwestie zijn van contact maken met je diepste innerlijk op een stil moment in de natuur, op vakantie. Je hebt overzicht over waar je nu staat en hoe je verder wil gaan. De initiatie kan een inzicht in eigen kunnen zijn, het besef dat wat je kunt bijzonder is en je besluit die weg te volgen. Je besluit misschien om heel anders te gaan leven.

De eerste Initiatie

Aan dit eerste pad, was oorspronkelijk de initiatierite tot volwassenwording en het opgenomen worden in de wereld van de volwassenen verbonden. De initiatie was voor een jongen rond de 13 jaar, hij werd vooral getest op moed. De jongen werd een moedige krijger. Voor het meisje viel de initiatie ten tijde van haar eerste menstruatie, zij werd ingewijd in de mysteriën en wijsheid van de vrouwen.

Een volwaardig lid van je clan worden

Het inzicht dat de jonge mens kreeg tijdens zijn inwijding was die van verantwoordelijkheid voor het welzijn van de clan. De persoonlijke talenten werden in het licht gesteld en aan de hand daarvan kon de jongere inzicht krijgen in wat zijn pad was. Een volwassene in de clan hielp hem tijdens zijn ontwikkeling. Zo werd kennis overgedragen. Ieder werd daar beter van.

Het pad van het Oosten, een nieuwe start

De zon komt op. In jou gaat een licht op. Je besluit tot een nieuwe start. Je ziet in dat je leven een doel heeft. Je ogen zijn open gegaan, dit is het aha moment, je prikt illusies door en je beseft dat er meer is en dat je dat belangrijker vindt dan de vertrouwde status quo. Je gaat leven vanuit jezelf, vanuit dat wat je voelt dat van wezenlijke waarde is. Je hebt de wens om te veranderen. Je oude zelf voldoet niet meer. Je bent een ander mens aan het worden.

Je leven in dienst van de ander en het grote geheel

Je besluit om je leven te wijden aan een betere wereld, je wil iets voor anderen betekenen. Als er een zin in je bestaan is, moet het wel zijn dat je anderen iets te bieden hebt. Met de keuze om er te zijn voor anderen, begint jouw pad. De eerste initiatie is het besef dat je niet voor jezelf leeft.

Je opent je op je nieuwe pad en gooit je ballast af

Op je nieuwe pad opent de wereld zich voor je. Je besluit er volledig open voor te staan. Het lijkt alsof de wereld om je heen meer kleur heeft gekregen en je bent bereid om deze nieuwe wereld te leren kennen zoals hij in werkelijkheid is. Je bent bereid om het oude dat niet (meer) functioneert achter je te laten Je wil licht reizen en alle overbodige ballast laten vallen, zoals oude gewoonten die je beperken, verkeerde gewoonten die je energie kosten, gedachten die je moe maken. Je doorziet oude vastgeroeste ideeën, gedachten, gevoelens, patronen en je besluit om je beperkingen uit het verleden voorgoed achter je te laten. Op dit pad kom je de sluiers tegen die je levensvreugde gesmoord hebben, die je van je koers hebben afgeleid en langzaamaan ga je de draden die het weefsel van illusie vormen ontwaren en ontwarren.

Nieuwe frisse energie op je pad

Het kiezen van deze weg geeft al meteen nieuwe kracht, je hebt een energieveld aangeboord. Het beslissen om je eigen leven een wending te geven maakt dat je je krachtig voelt, potent. De lach verschijnt op je gezicht en je herinnert je dat je hebt gelezen dat die omhoog gerichte mondhoeken positieve krachten losmaken. Je staat meer rechtop nu, want je reikt uit naar deze wereld, en in die houding gaat je hart open. Je voelt je herboren. Je voelt je creatief. Je kunt de hele wereld aan.

Paranormale verschijnselen

Er kunnen paranormale ervaringen optreden, je intuïtie is ineens veel sterker, shakti, de intense levensenergie stroomt door je heen. Misschien heb je bijzondere dromen. Je bent meer open voor het bovenzintuiglijke, je merkt dat het onzichtbare, het ontastbare meer werkelijk voor je wordt. Misschien merk je niets van dit alles, maar je staat wel open voor wat zich op je pad voordoet.

Het pad van de ontdekkingsreiziger

Je beseft dat alleen jij bepalen kan wat waar is, wat echt is, door middel van jouw eigen ervaring. Je beseft ook dat er op deze weg niet altijd voorbeelden of wegwijzers te vinden zijn. Het vraagt om moed de weg te gaan die voor jou van waarde is. De wereld om je heen lijkt een onbekend oerwoud en jij bent de ontdekkingsreiziger.

Volwassen worden is kunnen falen

Oorspronkelijk was de initiatie van het Oosten het ritueel tot volwassenwording. Niet langer was je kind, je kinderlijke onvolwassenheden liet je achter je. Kinderlijke gedrag kon je je niet meer permitteren, je zou je schamen. Waarschijnlijk zou je niet eens tot de initiatie toegelaten worden, of je zou falen tijdens de initiatie, wat een grote schande zou betekenen.
Dit is het pad om krijger te worden, moedig te zijn, dat is ook de moed van zelfinzicht en zelfkritiek. Het falen is niet het ergste, iedereen faalt wel eens en zelfs wel vaker. Maar dit onder ogen zien en het openlijk toegeven kan heel moeilijk zijn. Dit vraagt de volwassen houding van iemand die de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen daden, dit vraagt om wijsheid en het levert wijsheid op. Bijvoorbeeld begin je de ander beter te begrijpen. Die is al net zomin volmaakt als jij. Je wordt vergevingsgezind. Je beseft dat de enige die je veranderen kunt jijzelf bent.

Lessen op het pad

Op dit eerste pad wordt van ons gevraagd om onze persoonlijke manieren van zijn te onderzoeken. Veel van onze overtuigingen en gewoonten zijn belemmerend en staan onze ontwikkeling in de weg. Als we kritisch kijken naar onszelf, zien we veel gewoontegedrag. Heeft dit iets met wie we werkelijk zijn te maken, of is het aangeleerd en aangepast gedrag? Is het gedrag gebaseerd op angst, of op gemakzucht? Proberen we het een ander naar de zin te maken, maar vergeten we daarbij onszelf?
Dagelijks komen we situaties tegen die ons innerlijk geen goed gevoel geven, maar we luisteren niet naar dat gevoel. De rode draad in ons bestaan kan alleen maar gevonden worden als we die innerlijke leidraad opzoeken en ernaar luisteren en handelen. Hier is het magische moment, waar alles werkelijk anders wordt. Een diep innerlijk gevoel van tevredenheid, blijheid, vertrouwen en zelfvertrouwen en geloof in de schoonheid van het bestaan is hier te vinden. Ook al is het niet altijd makkelijk, het geeft voldoening.

Een moedige krijger

Nu ben je een "spiritual warrior," een krijger in de geest. Deze term slaat op de moed die nodig is om de eigen demonen onder ogen te zien, je fouten, je tekortkomingen, datgene waar je je voor schaamt. Je ontwikkelt de wijsheid en liefde die nodig zijn om in te zien dat niemand perfect is, maar dat ieder mens een waardevol deel van de schepping is, jij dus ook. Respect voor jezelf is een onontbeerlijk attribuut op je pad. Wat je van een ander verwachten mag, mag je ook van jezelf verwachten.

Zelfverantwoordelijkheid

Nu kies je. Je gaat nu zelf jouw weg vormgeven. Je verschuilt je niet langer achter omstandigheden, allerlei smoezen waarom je zo bent, je leven nu eenmaal is zoals het is. Je laat je slachtofferrol achter je.

Nederigheid is te leren

Hoe ver je misschien ook al gekomen bent op je levensreis, toch zullen de lessen van dit eerste pad, terug kunnen komen. Het kan bijvoorbeeld zelfs moeilijker worden om toe te geven dat jij als ervaren persoon die al heel wat in het leven bereikt heeft, fouten gemaakt hebt, de hoogmoed slaat toe. Het is moeilijk om onder ogen te zien en toe te geven aan een ander, maar ook naar jezelf toe, dat je dwaas, eigenwijs, onwetend, onverstandig, bevooroordeeld enz. was. Het is hier zoals met alles dat in aanvang moeilijk is, oefening baart kunst. De eerste keer toegeven, is de moeilijkste. Nederigheid op zijn tijd is een deugd die het leven een stuk makkelijker maakt. Het is een van de belangrijkste lessen op het eerste en op elk volgend pad.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Polymerisatiereacties - Polyadditie en polycondensatiePolymerisatiereacties - Polyadditie en polycondensatieEen overeenkomst tussen een boterhamzakje en het toetsenbord is dat ze allebei gemaakt zijn van plastic, maar ze verschi…
Oneness, voor leven in eenheidOneness is een spirituele stroming, afkomstig uit India. Het is een leer die ervan uitgaat dat alles één is. Het doel is…
De San (bosjesmannen), een volk in AfrikaDe San(bosjesmannen) is een volk in Afrika, met een kenmerkend economisch systeem, initiatie, sociaal gedrag en huwelijk…
Duivelsdriehoek in ProjectmanagementDuivelsdriehoek in ProjectmanagementBinnen het vak van projectmanagement wordt altijd gewerkt met randvoorwaarden en binnen bepaalde kaders / richtlijnen va…

Spaar jij je energie?Spaar jij je energie?Energiebesparing is aan de orde van de dag, maar dan hebben we het eigenlijk altijd over onze “externe” energie en niet…
Volgende stap op het levenspadVolgende stap op het levenspadVoor sommige mensen ligt het leven vast, althans in het hoofd is het helemaal gevormd. Maar de praktijk is bijna altijd…
Bronnen en referenties
  • Jamie Sams. Dancing the Dream. The seven sacred paths of human transformation.
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.