Kleurrijke persoonlijkheid

Kleurrijke persoonlijkheid Het is een gegeven dat kleurrijke mensen net dat beetje extra brengen om iets vrolijker, leuker, inspirerender etc. te maken. Toch is niet iedereen altijd even content met kleurrijke mensen ofwel mensen met een kleurrijke persoonlijkheid. Kleurrijke mensen drukken niet zelden een stempel op de situatie, de omgeving, de groep. Maar mogelijk zegt dat meer over die andere mensen, dan over de kleurrijke mensen. Hoe past de kleurrijke man of vrouw nu in het leven van alledag?

Wat verstaan we onder “kleurrijke persoonlijkheid”?

Strikt genomen hebben we het dan over mensen die veelkleurig zijn en veelkleurig staat voor reuring brengen, vaak zeer “aanwezig” zijn en daarmee aandacht trekkend (bewust of onbewust), maar ook of misschien wel met name de tegenhanger van “de grijze muis”. De man of vrouw die blindelings opgaat in de massa, de grote groep mensen, de “tachtig procent” waar we het vaker over hebben. Dit kan een vrijwillige keuze zijn, maar kan ook ingegeven worden door angst, onzekerheid, desinteresse etc.

Meer dan mondig

Onder cabaretiers komen we nogal wat kleurrijke mensen tegen en aangezien ze verbaal sterk zijn en qua uiterlijk bijna nooit onder “standaard” gerangschikt kunnen worden, is het bijna voor de hand liggend dat er nogal wat cabaretiers tot deze groep behoren.

Hoewel mondig zijn wel een basis kan zijn, is een kleurrijk figuur meer dan alleen mondig zijn. Het gaat bij kleurrijke mensen meestal om het totaalplaatje en iemand moet een verhaal hebben. Dat kan betekenen dat iemand zich ook meer dan gemiddeld anders kan of zal kleden, denk hierbij aan cabaretière Karin Bloemen. Behalve haar opvallende jurken op toneel, is zij tijdens een interview ook niet standaard gekleed. Verder is ze erg ad rem, heeft altijd met een goed humeur of minimaal een zogenaamd “opgeruimd” karakter en heeft lol in de reuring die ze veroorzaakt. De tegenhanger kan de scenische of zwartgallige figuur zijn. Ook in die zin kan je toch kleurrijk zijn, denk maar eens aan Maarten van Rossem.

Bron: Luxstorm, PixabayBron: Luxstorm, Pixabay
Maar een kleurrijke persoonlijkheid kan ook gaan over de man of vrouw die het “standaard” leven gedag zegt en volledig zijn of haar eigen pad volgt, meestal zit hier wel een verhaal/een stuk geschiedenis achter. Wat kan betekenen dat iemand in de natuur leeft, wat in Nederland eigenlijk niet mag. Maar kan ook betekenen dat iemand bewust kiest om zelfvoorzienend te zijn en volledig alles zelf inricht. Eigen energie opwekt, kan leven zonder de supermarkt etc. Een programma als Showroom van de NCRV laat met enige regelmaat van dit type mensen op een respectvolle manier zien. Het kan immers ook uitmonden in een soort “freakshow” en hoewel dat dan weer meer over de mensen zegt die zo denken, kan je mensen wel beschadigen.

"Men and women are not limited by the place of their birth, not by color of their skin, but by the size of their hope." John Johnson

Anders dan anders

Waar het om gaat is dat de man of vrouw in kwestie anders is dan de massa. Het valt al op als iemand bijvoorbeeld duidelijk voor zijn/haar mening uitkomt, niet aan modetrends meedoet en/of niet aan de gekte van de dag (met name in de westerse wereld) mee wil doen. Aangezien de massa dit wel doet, valt iemand die het net even anders doet, op. Kan hij of zij het ook nog goed onder woorden brengen en staat hij “zijn mannetje” (of zij) dan valt dat op en praten we dus over mensen die “anders zijn dan andere”.

Waarbij het frappant te noemen is dat relatief veel mensen zeggen zelf ook “niet standaard” of binnen “de massa” te vallen, maar de praktijk anders is. Mogelijk heeft dit te maken met het gegeven dat we graag allemaal uniek zijn en hoewel we dat genetisch zijn, is de mens pers saldo toch een kuddedier en zal de massa (klinkt als een vervelende term, maar is het zeker niet) in het stramien van zijn/haar voorganger meelopen.
Kleurrijke mensen zijn leuk, maar de massa zorgt dat de wereld blijft draaien.

Wat heb je er aan?

Als we het direct omzetten in geld, is dat weinig. Echter, mensen hebben ook iets nodig om bij te ontspannen, na te kunnen denken over zaken, zich laten inspireren of zich ergens aan te kunnen trekken. Met name die kleurrijke mensen kunnen hierin voorzien, want over een kleurrijke man of vrouw heeft nagenoeg iedereen wel een mening. Goed of fout, leuk of gek … reuring, dat is wat ze brengen en dat maakt het leven in zijn totaliteit net iets kleurrijker. In goede én slechte tijden.

Tot slot

Noem het de kers op de bekende taart of de jus bij het eten … de kleurrijke persoonlijkheid voegt iets toe en alleen dat al is voldoende om genoeg van deze mensen rond te hebben lopen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
Het imago van een organisatie sturen met de CI-mixHet imago van een organisatie sturen met de CI-mixVoor een sterk imago van een organisatie moet eerst de identiteit van de organisatie op orde zijn. Dit is wat de corpora…
Persoonlijkheid en geboortevolgordePersoonlijkheid en geboortevolgordeBepaalt de volgorde waarin iemand geboren wordt zijn of haar persoonlijkheid? Is de oudste per definitie een leider en d…

Vrije wil (Mill en Plato)Vrije wil (Mill en Plato)Het is niet gemakkelijk om een exacte definitie over vrije wil te formuleren. Strikt genomen zijn er evenveel definities…
Madame H.P. Blavatsky en de Theosofische VerenigingMadame H.P. Blavatsky en de Theosofische VerenigingMadame Blavatsky groeide op in een belezen familie en werd een icoon van de 19de-eeuwse occult-religieuze traditie. In h…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.