Grote veranderingen dichtbij
Of het nu het tijdperk Aquarius is, de natuur die een stevig weerwoord heeft tegen ons destructieve gedrag en/of we hebben last van de eigen ontwikkeling … het is een gegeven dat er veel aan het veranderingen is. We spreken altijd over grote veranderingen, maar gaan die grote veranderingen aan jou als individu voorbij of toch niet?
Veranderingen geven weerstand
De mens is behoudend en natuurlijk zijn de voorlopers dit niet, maar ze heten niet voor niets voorlopers. Zo’n 85% van de mensen is behoudend en wacht af en volgt. Van die 85% is er ook nog een groep mensen die met de hakken in het zand gaat. We spreken in deze over zo’n 10% tot 15%.
Mensen die kost wat kost de veranderingen in de wereld (willen) stagneren of er op z’n minst niet aan deelnemen. Waarbij het lastige is, dat je je niet kunt onttrekken aan de veranderingen in de wereld, tenminste als je niet jezelf af wilt sluiten van de wereld en een kluizenaarsleven leeft.
Veranderingen dichtbij
Veranderingen die op het journaal verschijnen zijn veelal de voorlopers, van hetgeen er langzaam maar zeker in de verschillende huiskamers terechtkomt. Als het dan zover is, hoe ga je daar dan mee om?
Klein leed
Waarom noemt men het “klein leed”? Want omdat het mogelijk in de beslotenheid van de huiskamer plaatsvindt, wil dat voor de betrokkenen nog niet zeggen dat het leed kleiner is. Leed ten gevolge van de veranderingen in de wereld, kan met van alles te maken hebben. Waarbij veel in grote mate terug te voeren is naar de veranderingen die de wereld ondergaat.
Gevolgen faillissementen
De crisis zoals deze in 2008 is ontstaan in de Verenigde Staten is ondermeer weer het gevolg van de maatschappij die alsmaar materialistischer is geworden en waar de bomen tot in de hemel leken rijken (en dat ook een tijd gedaan hebben). Wetende dat de mens wil vergaren, kan het dan niet uitblijven dat er zakelijke risico’s genomen worden die niet meer acceptabel meer zijn. Zo zijn er als eerste enkele banken omgevallen en dit heeft een domino effect opgeleverd. Zo komt enig moment dat leed wel erg dicht bij ons.
Immers, als ondernemingen – die in basis gezond zijn - omvallen valt plots die financiële zekerheid weg en als er dan meer ondernemingen omvallen, kan je niet meer overstappen naar een andere onderneming en ben je plots aangewezen op hetgeen je eerder al voor hebt betaald. Maar als geld een leidraad is en geld er altijd is, dan is het niet eenvoudig switchen. Tegen kinderen zeggen dat de sport niet meer kan, er geen vakanties meer in het buitenland gevierd kunnen worden of er even geen geld is voor nieuwe kleren, is niet iets wat ons gemakkelijk afgaat. Immers, het was er altijd.
Dit kan weer tot gevolg hebben dat er gevlucht gaat worden in verslavingen, ontken het probleem door te doen alsof het er niet is. Maar kan ook tot spanningen in een gezin en relatie leiden. Spreekt voor zich dat het ook kan gebeuren als er geen financiële problemen zijn, maar vaak is te herleiden als in basis financiën of een tekort hieraan een rol speelt.
Gezondheid
Dan zijn er ook nog ziektebeelden die voortkomen uit de veranderingen in de wereld, denk hierbij aan de gevolgen van en veranderend milieu. De ontwikkelingen die de mens voor zijn/haar rekening neemt en die leiden tot milieuproblemen zoals een kerncentrale die lekt, olieschepen die zinken en kusten en diens bewoners aantasten.
Maar dichter bij huis ook de hartkwalen als gevolg van een volgepropt bestaan, letterlijk en figuurlijk. Veel stress en dit gedurende een langere periode en weinig ontspanning, want er moet zo veel. Allemaal zaken die er aan bij kunnen dragen.
Zo zijn er ook welvaartsziekten, zoals men ze noemt, en dat kunnen ook kankersoorten zijn. Ziekten die door de welvaartsmaatschappij de kop op steken. Ziekten die in de huiskamer sluipen, zonder dat je het in de gaten hebt en je opgaat in het bestrijden van die ziekten. Op wat voor manier dan ook, het heeft altijd impact op het leven van de mannen of vrouwen en hun directe omgeving.
Milieu
Het milieu, zoals eerder als aangestipt, zorgt ook voor veranderingen. Veranderingen die het weer beïnvloeden en hoewel er nog steeds mensen zijn die zeggen dat het niet zo is, de natuur corrigeert waar de mens tussen zit. De natuur past zich als het ware aan en herstelt uiteindelijk altijd. Dat heeft de historie wel uitgewezen en op kleine en grote schaal vindt dit plaats. Of het nu andere diersoorten in de directe omgeving zijn of het teruggeven van een stuk land aan de natuur, het heeft direct invloed. Niet altijd direct in de nabije omgeving op het netvlies te krijgen. Maar neem bijvoorbeeld de temperatuurverschillen op veel plaatsen in de wereld, denk hierbij maar aan de polen waar het ijs afneemt en de zeespiegel stijgt. Of dichterbij de mens en direct tastbaar de tsunami’s die aan de kustlijn effect hebben en mensen doden of minimaal zonder woning zetten. Het leven wordt direct op de kop gezet.
Zelfs daar waar een kerncentrale voor langere tijd een heel gebied onbewoonbaar gemaakt heeft en alles wat er nog leeft misvormd wordt, zal uiteindelijk weer een leefbaar gebied worden. De natuur herstelt en zet recht.
Alles negatief?
Is het dan allemaal zo negatief? Vanuit het gezichtspunt dat de mens uiteindelijk destructief is wel, maar gelukkig zijn er steeds meer mensen die tegengas geven. Dit niet tegen de veranderingen, maar wel vanuit het gezichtspunt dat het tijd wordt de ogen te openen en eens goed te kijken wat we allemaal doen. Waarom we hier zijn en dat dit niet alleen veel geld verdienen is (kost wat kost), maar ons intellect ook anders in kunnen zetten.
Tot slot
Veranderingen levert altijd reuring op en dat is niet erg, het zet mensen aan het denken én handelen en zal hopelijk voldoende losmaken dat de maatschappij met de wijsheid van nu, wijs handelt en niet terugvalt in oude puur materialistische gewoonten.