De gevolgen van het gebruik van Cannabis

Wat gebeurt er nou precies met je wanneer je cannabis/wiet/marihuana hebt gerookt. In dit artikelen worden alle gevolgen van het gebruik van deze drug duidelijk beschreven. Er wordt onder andere verklaard waarom men rode ogen krijgt, je een hongergevoel (vreetkick) krijgt en waarom je je zo relaxed en ontspannen voelt. Daarnaast wordt er ook in dit artikel beschreven wat nou de lichamelijke gevolgen zijn. Want is wiet nou verslavend? En is het schadelijk voor het lichaam?

Geluk, genot en relaxed gevoel

Door het gebruik van marihuana krijgt men dus het gevoel geluk en genot. Dit komt doordat THC indirect het beloningscentrum in onze hersenen prikkelt, doordat THC er indirect voor zorgt dat de afgifte van dopamine wordt verhoogd. Dopamine is een neurotransmitter die een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn, maar het kan zich ook binden aan de basale ganglia die voor de controle van bewegingen zorgt, hier komen we later op terug verder in dit hoofdstuk. Dopamine zorgt voor ervoor dat het beloningscentrum wordt geprikkeld waardoor de gevoelens genot en voldoening ontstaan. De afgifte van dopamine wordt gecontroleerd door de neurotransmitter GABA. GABA is de belangrijkste inhibitoire (de werking van andere neuronen remmend) neurotransmitter in de hersenen. Hierdoor kan de hoeveelheid dopamine die wordt gemaakt, nooit in grote hoeveelheden worden overgedragen aan het beloningscentrum, doordat GABA dit remt.

THC stopt de werking van GABA, waardoor dopamine vrij spel heeft, en in grotere hoeveelheden richting het beloningscentrum kan worden gevoerd. Doordat er meer dopamine bij het beloningcentrum komt wordt deze dus ook meerdere keren geprikkeld, waardoor er meer signalen worden doorgegeven. Hierdoor krijgt de gebruiker van marihuana de verschillende gevoelens zoals genot, geluk en bevrediging.

Daarnaast zorgt THC ook voor verstoring van het korte termijn geheugen. hierdoor is het soms lastig om recente gebeurtenissen na het gebruik van marihuana te onthouden. Dit komt door de verstoring van anandamine door THC. Anandamine kan zich op een aantal specifieke delen van de hersenen binden aan de receptoren. Zo kan anandamine zich binden aan de receptoren van de hippocampus, de hypothalamus, het cerebellum en de basal

Het korte termijn geheugen

De hippocampus heeft een belangrijke functie bij het korte termijn geheugen en niet bij het langer termijn geheugen, deze worden opgeslagen in de cortex (een andere deel van de hersenen). Bij het korte termijn geheugen gaat het vooral om het opslaan van informatie maar ook van het ophalen van op korte termijn gebeurde dingen.

Wanneer de THC zich aan de cannabinoïde receptoren van het hippocampus bindt, wordt de geheugen functie verstoord. De THC zorgt er namelijk voor dat de volgorde waarin de informatie wordt opgeslagen wordt verstoord, Het wordt lastiger om recente gebeurtenissen te onthouden.

Hart en bloedvaten

De cannabinoïden hebben ook invloed op de werking van het hart en de bloedvaten. Cannabinoïden verlagen de bloeddruk door vasodilatatie, gecombineerd met een versnelde hartslag. De verlagen van de bloeddruk en de versnelde hartslag komt doordat de werking van het hypothalamus verstoord wordt. Doordat THC de werking van de neurotransmitter anandamine verstoort en meer signalen door geeft, krijgt de hypothalamus ook meer impulsen binnen. Hierdoor geeft de hypothalamus het signaal door naar de bloedvaten en het hart om de bloeddruk te verlagen en het hart harder te laten werken.

Daarnaast wordt de hartslag ook verhoogd doordat bij het roken van een joint koolmonoxide in het bloed komt. Er kan hierdoor minder zuurstof worden getransporteerd, waardoor het hart harder moet werken, om nog steeds de hoeveel zuurstof door het lichaam te krijgen. Dit is riskant voor mensen met hartklachten, aderverkalking of een verhoogde bloeddruk.

Hongergevoel

Ook is één van de gevolgen van het gebruik van marihuana een vreetkick. Het honger gevoel komt van de hypothalamus. Daarnaast zorgt het hypothalamus ook nog voor bloeddruk, hartslag, slaap-waakritme, seksuele opwinding, lichaamstemperatuur (zorgt bijvoorbeeld voor bibberen bij kou).

En ook deze word verstoord wanneer THC zich aan de receptoren bindt. Doordat THC ervoor zorgt dat er meer signalen worden doorgegeven naar de hypothalamus, geeft deze op zijn beurt ook meer signalen. Het gevolg is dat men ontzettend veel honger krijgt, een zogenaamde vreetkick.

Een ander verklaring is dat het effect van THC is dat het parasympathische zenuwstelsel activeert. Het parasympathische zenuwstelsel is dat deel van het zenuwstelsel dat vooral regulerend en stimulerend werkt op de stofwisseling.

Rode ogen

Wanneer iemand cannabis heeft gerookt, krijgt hij rode ogen. Dit is te verklaren door de verwijding van de bloedvaten. Door de verwijding, zojuist beschreven in dit hoofdstuk, van de bloedvaten in het oog kan er meer bloed door de aders en slagaders stromen, waardoor het oog een rode kleur krijgt.

Evenwicht

Ten slotte wordt ook het evenwicht verstoord door het roken van marihuana. Dit heeft twee oorzaken.
Ten eerste wordt het evenwichtscentrum, het cerebellum (ook wel de kleine hersenen genoemd), verstoord wanneer THC zich aan de CB1 receptoren bindt. Het cerebellum is onderdeel van het centrale zenuwstelsel. Schade aan het cerebellum leidt tot schokkerige bewegingen en kan ook evenwichtsproblemen geven. Wat er gebeurt wanneer er THC zich in het lichaam bevindt, is dat een deel van de cerebellum wordt uitgeschakeld door de THC, hierdoor krijgt met schokkerige bewegingen en evenwichtsproblemen. THC heeft dus een inhiberende werking op het cerrebellum.

Daarnaast wordt ook het basale ganglia aangetast door THC. Het basale ganglia is een groep hersenstructuren rondom de thalamus die betrokken zijn bij de controle van bewegingen. Zij vormen samen een regelsysteem dat er voor zorgt dat bepaalde bewegingen makkelijker verlopen en anderen worden onderdrukt. Een voorbeeld hiervan is, hoe je je voet neerzet op de grond, hier hoef je zelf namelijk niet over na te denken.

Wat er gebeurt bij de THC situatie is dat, THC zich bind aan de receptoren en signalen doorgeeft, waardoor men bepaalde bewegingen minder makkelijk kan uitvoeren en evenwichtsproblemen krijgt

Lichamelijke gevolgen

Geestelijk verslavend

Marihuana kan niet leiden tot een lichamelijke verslaving. Hoewel er niet gesproken kan worden over een lichamelijke verslaving, gaat het stoppen met het gebruikt van marihuana na een intensieve gebruik wel gepaard met ontwenningsverschijnselen. Zo kun je last krijgen van zweterigheid, hoofdpijn, trillen, slapeloosheid en prikkelbaarheid wanneer men stopt met het gebruik van marihuana.

Wel kan het gebruik van marihuana leiden tot een geestelijke verslaving, je verlangt dan telkens sterk aan het opnieuw gebruiken van marihuana omdat het zo’n goed gevoel geeft, of om uit de realiteit te stappen en niet aan de problemen te denken. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de drug. Dit zou je als een verslaving kunnen zien. Het betekent trouwens niet automatisch dat het gebruikt van marihuana leidt tot het gebruik van zwaardere middelen.

Wanneer men toch de drug blijft gebruiken ontstaat er bij zware gebruikers een tolerantie ontwikkeling. Door gewenning waardoor de drempelwaarde van de signalen omhoog gaat. Zo moeten de zware gebruikers steeds meer gebruiken om de drug te voelen.

Longen

Daarnaast zijn er nog een aantal risico’s die men loopt bij intensief gebruik van marihuana. Ten eerste is het slecht voor de longen, dit komt doordat je schadelijke teer inademt wanneer de joint verbrand. De teer bevat kankerverwekkende stoffen, en kan op lang e termijn grote schade toebrengen aan de luchtwegen en de longen. Een joint is dan ook schadelijker dan een gewone sigaret, doordat het geen filter bevat. Ook wordt marihuana op een andere manier gerookt dan tabak. De gebruiker inhaleert namelijk dieper en langer in dan bij een gewone sigaret.

Ten tweede heeft het gebruiken van marihuana ook nog invloed op de geheugen en de concentratie van een mens. De gebruikers die regelmatig marihuana gebruiken kunnen minder makkelijk informatie opnemen. Hoe dit zit is uitgelegd in het vorige hoofdstuk

Zwangerschap en vruchtbaarheid

Ook heeft het gebruik van marihuana op lange termijn invloed op bevruchting en zwangerschap. Zo heeft het gebruik van marihuana negatieve effecten bij een zwangerschap. Doordat THC via de moedermelk het kind kan bereiken. Uit onderzoek is gebleken dat pasgeboren baby’s van moeders die marihuana gebruikte een verminderde geheugen functie, concentratiestoornis en hyperactiviteit kunnen krijgen hierdoor. Hoe dit precies in zijn werking gaat is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de ontwikkeling van het zenuwstelsel in de eerste jaren te maken.

Over de vruchtbaarheid bij mannen die marihuana gebruiken zijn veel verschillende onderzoeken gedaan. De ene onderzoek zegt dat marihuana sperma beschadigt door dat de bewegelijkheid en hun vaardigheid van het THC gebonden spermacel omlaag gaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Queens University in Belfast. Uit een ander onderzoek waar een synthetische versie van een cannabinoïden die ook voorkomt in het menselijk lichaam en de cannabis plant, bleek dat de spermacel juist meer ging bewegen en makkelijker de eicel succesvol kon binnendringen

Ook op korte termijn kan marihuana schadelijk zijn voor het lichaam. Zo kun je bij hoge dosseringen ernstig gaan “flippen”. Daarnaast kunnen mensen die zich niet prettig voelen, depressief of psychotisch zijn hun gevoelens juist verergeren. Hierdoor kunnen mensen nog depressiever worden tijdens het blowen, dan dat ze ervoor waren.
© 2009 - 2024 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
Als je kind gaat experimenteren met drugsAls je kind gaat experimenteren met drugsWat doet het met je als ouder als je ontdekt dat je kind experimenteert met drugs? Denk je als ouder dat experimenteren…
DrugsverslavingDrugsverslavingEen drugsverslaving is een toestand waarin iemand fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een bepaalde stof of product.…
De werking van Cannabis op de hersenenWat is cannabis eigenlijk, en hoe kan nou weer een plant ervoor zorgen dat ik me high voel? In dit artikel wordt er op d…
Maxwell (43 artikelen)
Laatste update: 23-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.