Drugstest: jezelf testen op drugs in urine of speeksel

Drugstest: jezelf testen op drugs in urine of speeksel Er zijn verschillende redenen denkbaar om een drugstest bij jezelf te willen afnemen. Zo kun je anticiperen op een 'echte' drugstest op je werk, in het ziekenhuis of bij de reclassering. Ook wanneer je onvrijwillig bent blootgesteld aan drugs kun je dit middels een zelftest aantoonbaar maken. Er zijn thuistest beschikbaar om jezelf te testen op drugs als cannabis (THC), cocaïne, amfetamine, XTC, benzodiazepinen en morfine. Ook is het mogelijk om een brede test uit te laten voeren die je een overzicht verschaft van de soorten drugs die de afgelopen 90 dagen in je systeem gekomen zijn.

Drugtest


Waarom jezelf testen?

Een drugtest zoals een test op THC, slaapmiddelen, cocaïne, amfetamine of andere synthetische drugs wordt bij verschillende gelegenheden uitgevoerd. Zo maakt de politie er gebruik van, zijn er werkgevers die hun werknemers regelmatig onderwerpen aan een drugstest, kan het een voorwaarde zijn bij een veroordeling door de rechter of kan het onderdeel uitmaken van afspraken tussen ouder en kind. Gaat dit om periodieke of aangekondigde controles en ben je er niet zeker van dat je de test zult doorstaan, dan kan het fijn zijn om jezelf op drugs te testen voordat je naar de echte test moet. Gelukkig zijn er diverse thuistest beschikbaar waarmee je snel en eenvoudig kunt zien of er sporen van drugs in je lichaam te vinden zijn. Ook wanneer je het idee hebt dat er misschien weleens iemand iets in je drankje gedaan zou kunnen hebben kun je dit vermoeden aan een test onderwerpen door gebruik te maken van een thuistest. Hier hoeft geen naald of druppel bloed bij te komen kijken: de meeste tests zijn te gebruiken op urine, speeksel of haar.

Drugstest cannabis (THC)

Een van de meest uitgevoerde drugstests is wel een THC-test. Heb je bijvoorbeeld marihuana of hasj gebruikt dan zijn de afbraakproducten nog circa twee tot vijf dagen traceerbaar in je urine. Doordat dit soort tests een vrij lage grenswaarde kennen is het geringste gebruik (bijvoorbeeld één hijs van een joint) al aantoonbaar. Moet je op je werk of bij de reclassering zo'n test ondergaan en wil je er zeker van zijn dat je deze test doorstaat? Controleer dan eerst middels een thuistest welke uitslag zal volgen. THC is ook nog tot circa 14 uur traceerbaar via speeksel. Testjezelf.nu biedt ook speekseltests voor THC aan. Dit soort tests zijn bijvoorbeeld handig voor ouders die afspraken gemaakt hebben met hun kinderen over drugsgebruik en hierop willen testen.

Drugstest cocaïne

Het gebruik van cocaïne is aantoonbaar middels een urinetest. Ook al wordt cocaïne snel door het lichaam afgebroken, het afbraakproduct benzoylecgonine blijft nog één tot vier dagen in het lichaam aanwezig en kan zodoende worden opgespoord. Gebruik je weleens recreatief cocaïne maar weet je dat je een drugstest moet ondergaan? Neem dan het zekere voor het onzekere en zorg dat je een zelftest in huis hebt. Test je positief, dan kun je je misschien maar beter ziekmelden.

Drugstest benzodiazepine

Onder de groep benzodiazepinen vallen meer dan zestig psychotrope geneesmiddelen waaronder Oxazepam, Temazepam, Lorazepam, Midazolam, Xanax, Valium en de 'date rape drug' Rohypnol. Deze middelen staan bekend om hun verslavende werking. Het ondergaan van een test op een van deze benzodiazepinen maakt daarom nog wel eens onderdeel uit van bijvoorbeeld voorwaarden waarop door de reclassering wordt toegezien.

Rohypnol of flunitrazepam is een hypnoticum dat daarnaast bekend staat om zijn gebruikt als 'date rape drug'. Krijg je het in een drankje tijdens een avond stappen dan raak je in een diepe slaap en zul je na het ontwaken geen herinneringen meer hebben van de avond ervoor. Vermoed je dat je het slachtoffer bent geworden van iemand die je deze drug heeft toegediend dan is dit een reden om aangifte te doen. Je kunt jezelf middels een urinetest testen op de aanwezigheid van de drug in je lichaam.

Wil je testen op de aanwezigheid van morfine in je lichaam? Hiervoor zijn aparte morfinetests beschikbaar.

Drugstest amfetamine

Amfetamine is een populaire partydrug. Het wordt vaak als pil geslikt maar kan ook gesnoven worden. De aanwezigheid van amfetamine of speed in je lichaam is makkelijk aantoonbaar middels een urinetest. Amfetamine is nog twee tot vier dagen na inname traceerbaar. De testcassette laat binnen vijf minuten zien of de test positief of negatief is. Handig wanneer je weleens recreatief speed gebruikt en wilt weten of je veilig zit wanneer je bijvoorbeeld op je werk gecontroleerd wordt op drugsgebruik.

Wil je testen op de aanwezigheid van XTC in je lichaam? Hiervoor zijn speciale XTC testkits verkrijgbaar.

Brede drugstest op haar

Het is mogelijk om middels een test van een hoofdhaar te zien welke drugs in de afgelopen 90 dagen in je systeem zijn gekomen. Als je een dergelijke haartest gebruikt dan stuur je het haar op naar een forensisch laboratorium waar de test wordt uitgevoerd. Het laboratorium genereert vervolgens een rapport dat je kunt inzien door middels een code in te loggen op een website. De test is volledig anoniem, op geen enkele manier verbonden aan je naam of adres. Op deze manier is het ook mogelijk voor bijvoorbeeld ouders om hun kinderen te testen op drugs zonder hun medeweten.

Maak je gebruik van een test van Testjezelf.nu dan zitten bij de kosten ook de verzendkosten naar Amerika inbegrepen. Waar een vergelijkbare test in Nederland honderden euro's kost liggen de kosten van een Drugstest Multi Haar van Testjezelf.nu rond de 130 (2020).
© 2015 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medische zelftestenMedische zelftestenEen zwangerschapstest kan je al heel lang zelf thuis doen. Sinds kort zijn er testen op de markt waarmee je zelf kunt te…
Overgang test: Ben ik al in de overgang? Eenvoudige zelftestVeel vrouwen worden al vroeg in hun leven geconfronteerd met vreemde en vaak onplezierige klachten en symptomen, die hel…
Effecten van drugsgebruikDrugsgebruik is wijdverbreid. Steeds meer mensen gebruiken drugs en ook het combineren van verschillende soorten drugs n…
Alcohol gevaarlijker dan XTC?In 2007 kwam het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet met opzienbarende onderzoeksresultaten naar buiten. Het h…

Wat zijn en doen partydrugs?Wat zijn en doen partydrugs?Partydrugs is een verzamelnaam van verschillende soorten drugs die voornamelijk gebruikt worden tijdens het uitgaan. De…
Spice, drug van kruidenmix met synthetische cannabisSpice, drug van kruidenmix met synthetische cannabisSpice is in landen als Amerika, Engeland en Duitsland een zeer populaire, legale party drug. Het is een kruidenmix waar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mcmurryjulie, Pixabay (bewerkt)
  • http://www.testjezelf.nu/drugstesten
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.