Onze wereld van plastic

Onze wereld van plastic Overal waar je kijkt kom je plastic tegen. In supermarkten, op straat, in speelgoedwinkels, op je werk, in speeltuinen. Waar eigenlijk niet? Plastic is niet meer weg te denken uit onze wereld. Toch is het van belang om bewust om te gaan met plastic. In dit artikel staat waarom dat zo belangrijk is en op welke manier jij ook bewuster om kunt gaan met plastic.

Plastic, wat is dat eigenlijk?

Het woord plastic wordt in Nederland ook wel kunststof genoemd. Bekende soorten kunststoffen zijn onder andere PVC, PET, polystyreen en polypropeen. Overal waar je kijkt kom je plastic tegen. De schappen in supermarkten staan vol met plastic, mensen lopen op straat met plastic zakken en het cola flesje welke je net gekocht hebt is ook van plastic. Wanneer je goed om je heen kijkt zul je zien dat we in een wereld vol plastic leven. Plastic is eigenlijk ook niet meer weg te denken uit onze wereld.

Soorten plastic

Alle soorten plastic hebben weer verschillende doeleinden waar ze voor gebruikt worden. De meest voorkomende soort plastic is toch wel Polytheen welke je terug kunt vinden in plastic zakjes, tassen en knijp flessen zoals shampoo en afwasmiddel.

Andere soorten:

 • Polystyreen; boter kuipjes, doppen, tuinmeubilair
 • Polystyreen; automaat bekers, wegwerp servies, piepschuim
 • Polyvinylchloride; kantoor spullen, tuinslang, regenpijp, raamkozijnen en bloedzakken
 • Polyetheentereftalaat; frisdrank flessen, olie, frituur- en azijn verpakkingen
 • Polycarbonaat; duurzame flessen

Recycling

In Nederland zorgen bedrijven er gelukkig steeds meer voor dat het plastic wat geproduceerd wordt ook recyclebaar is. Er is een doelstelling gemaakt waarmee we willen bereiken dat eind 2012 zeker 42% van het plastic afval op een efficiënte manier kan worden gerecycled. Toch is plastic lang niet altijd recyclebaar en lang niet al het plastic wordt gerecycled.

Het milieu

Plastic is dus nog steeds wereldwijd heel schadelijk voor het milieu. Bedenk dat zeedieren tegenwoordig bijna meer plastic binnen krijgen dan echt en natuurlijk voedsel. Het is schadelijk en dieren gaan er dood aan. Behalve dat zie je ook steeds vaker dat dieren op het strand gevonden worden compleet verwikkeld in plastic en daardoor ook al vaker gestorven zijn. Plastic is moeilijk afbreekbaar en het kan honderden jaren duren voordat bijvoorbeeld een plastic zak helemaal verdwenen is.

Ja maar wat ik daar nou aan doen?

Veel mensen reageren nog steeds laconiek over het terug dringen van plastic. Voor een heel groot gedeelte komt dat omdat mensen het eigenlijk niet zo veel interesseert omdat ze zelf geen schade vinden aan het gebruik van plastic.
Voor diegene wie wel verder willen kijken dan hun eigen problemen staan hieronder een aantal simpele oplossingen om het gebruik van plastic terug te dringen:
 • Koop milieuvriendelijke zakken in een supermarkt
 • Neem zelf een zak of tas mee als je gaat winkelen of boodschappen doen.
 • Gebruik zo min mogelijk wegwerp bekertjes en wegwerpservies.
 • Koop gewoon eens wat minder. Veel materiële spullen heb je niet eens nodig als je er goed over nadenkt.
 • Koop geen flesjes met water. Het water uit de kraan in Nederland is net zo goed.
 • Gooi al je plastic afval in de daarvoor bestemde containers.
 • Koop statiegeld flessen.

Bag it documentaire

Een zeer goede, humoristische en vooral duidelijke documentaire welke je bewust maakt van het gebruik van plastic en welke laat zien wat er nou precies gebeurt met het plastic dat jij in de winkel koopt.
© 2012 - 2022 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunststof: recyclen van plasticKunststof: recyclen van plasticVeel van het plastic dat wij gebruiken wordt gerecycled. Vanuit gemeenten wordt de inzameling van gebruikt plastic steed…
Plectrums/PlectraEen plectrum is een plat stuk plastic, metaal en soms organisch van ongeveer 3 centimeter. Plectrums, ook wel plectra ge…
Kunststof, milieu, inzameling en recyclingKunststof heeft als licht verpakkingsmateriaal veel voordelen. De houdbaarheid van levensmiddelen is groter als deze in…

Halima Bashir en haar gedwongen vlucht uit SudanHalima Bashir en haar gedwongen vlucht uit Sudan'Tranen van de woestijn' beschrijft het pakkend levensverhaal van de Sudanese Halima Bashir. Ze heeft een heel gelukkige…
Broodjeaapverhalen over beroemdhedenBroodjeaapverhalen over beroemdhedenOver beroemde mensen wordt er veel gepraat, zelfs al deze niet meer in leven zijn. Soms worden er zelfs complete verhale…
Bronnen en referenties
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.