Shell en het wereldberoemde logo

Shell en het wereldberoemde logo Als één van de grootste bedrijven ter wereld, heeft het Nederlands-Britse energiebedrijf Shell een uitgebreide en respectabele geschiedenis, die begint in de negentiende eeuw in London. De naam Shell, welke met het bijbehorende logo wereldwijd bekend zou worden, werd toepasselijk gekozen bij een van de eerste producten die het bedrijf verhandelde: schelpen.

De geschiedenis en het ontstaan van Shell

Het ontstaan van Shell begint in de negentiende eeuw, waar een handelaar uit London besloot om zijn handel in sierschelpen uit te breiden naar de handel in olie. Deze markt was nog jong en was volop in beweging; de snelle industrialisering van de wereld zorgde voor een groeiende vraag naar olie, waar dan ook veel geld in te verdienen viel. Om een geschikte naam te vinden voor zijn bedrijf greep Marcus Samuel, de oprichter van het bedrijf, terug op de schelpen die toen nog steeds verhandeld werden. Het bedrijf zou Shell Transport and Trading Company gaan heten.

Samenwerking tussen Brits en Nederlands bedrijf

Het van oorsprong Britse bedrijf besloot om in 1907 samen met het Nederlandse "Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij" samen te gaan om op deze manier een groter marktaandeel te verkrijgen. Het nieuwe bedrijf zou Koninklijke Shell Groep gaan heten, hoewel het in feite nog steeds een samenwerkingsverband betrof. Het duurde nog tot 2005 voordat het bedrijf in de vorm van Royal Dutch Shell daadwerkelijk zou gaan functioneren als één bedrijf. Van dit nieuwe Royal Dutch Shell staat het hoofdkantoor in Nederland, waarbij het aandeel zowel op de Londonse beurs, als de Amsterdamse beurs als op Wallstreet verhandeld wordt. In 2009 werd het bedrijf, naar beurswaarde gemeten, het grootste bedrijf ter wereld. Later zou deze positie weer worden overgenomen door andere bedrijven, maar een sterke positie in de top vijf is Shell niet vreemd.


Het eerste logo van Shell

Iets na de oprichting van Shell, als de Shell Transport and Trading Company, werd logischerwijs een schelp gekozen als logo. Deze schelp ziet er echter totaal anders uit dan het logo dat men momenteel koppelt aan het bedrijf. Een mosselschelp, zonder de typerende geel/rode kleurstelling, vertegenwoordigde het jonge bedrijf vanaf 1900. Vanaf 1904 zou er echter gekozen worden voor de bekende jacobsschelp, hoewel de typerende kleurstelling nog steeds niet aanwezig was.

Het logo vanaf 1915

Toen het bedrijf in 1915 begon met het bouwen van eigen tankstations, onder de eigen merknaam, moest men deze naam op een prominente manier kunnen tonen; een logo moest daarbij al van verre herkenbaar en zichtbaar zijn. Kleuren in het logo waren hiervoor onontbeerlijk en aangezien de eerste tankstations in Californië werden gebouwd (met sterke Spaanse invloeden) werden de kleuren rood en geel gekozen. Vanaf 1915 zou het Shell logo dus een vorm aannemen die we tegenwoordig nog steeds associëren met het bedrijf Shell.

Raymond Loewy en zijn ontwerp voor het Shell logo

Uiteindelijk zou het logo nog enkele kleine wijzigingen doormaken, waarvan in 1971 het belangrijkste resultaat werd doorgevoerd door Raymond Loewy; de bekendste industrieel ontwerper uit die tijd, welke al meerdere wereldberoemde logo's op zijn naam had staan, zoals het logo van Lucky Strike. Raymond Loewy kreeg als opdracht mee om het logo leesbaarder te maken, wat hij bereikte door de naam "Shell" uit de schelp zelf te halen en deze onder de schelp te positioneren. Tevens maakte hij het logo strakker qua lijnen. Hiermee was het huidige logo nog steeds niet geheel bereikt, want in de volgende jaren volgden er steeds enkele kleine cosmetische ingrepen om het logo met de tijd mee te laten gaan. In 1999 werd uiteindelijk het woord "Shell" uit het logo gehaald; de schelp zelf was immers al zo bekend, dat de naam van het bedrijf niet meer in het logo hoefde te staan.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raymond Loewy: 's werelds bekendste industrieel ontwerperRaymond Loewy: 's werelds bekendste industrieel ontwerperHet logo van EXXON, de SPAR en Shell, het Lucky Strike pakje, een zippo, het interieur van de Concore: al deze items zij…
Royal Dutch ShellRoyal Dutch ShellRoyal Ducth Shell is een oliegigant die veel macht heeft in de wereld. Zij opereert wereld wijd en heeft haar hele bedri…
Visserij op St. JacobsschelpenVisserij op St. JacobsschelpenDe Sint-Jacobsschelp is een tweekleppige schelp die in de restaurants de benaming Coquille St. Jacques heeft gekregen. D…
Voorbeeld meso (bedrijfstak) analyse van ShellVoorbeeld meso (bedrijfstak) analyse van ShellMeso analyse is een analyse van de nabije omgeving van Shell. Het gaat bij deze analyse vooral om interne concurrentie,…

Hoe overleef ik de avond, moet naar verplicht saai dinerHoe overleef ik de avond, moet naar verplicht saai dinerEten buiten de deur in een duur restaurant is soms leuk, maar vaak ook dodelijk vervelend. Als je bij voorbaat al weet d…
De BeleveniseconomieWe zijn bezig om van een consumerende economie over te gaan naar een belevenis economie. Nu we op elke hoek wel een plek…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.