Geef geld op een originele manier cadeau

Geef geld op een originele manier cadeau Veel mensen vragen voor hun verjaardag, jubileum of trouwdag geld, zodat ze zelf iets kunnen kopen of een gedeelte van de onkosten kunnen vergoeden. Om dan gewoon met "een envelop met inhoud" op een party te verschijnen, is verre van origineel. Maar hoe kunt u wel op een leuke en originele manier geld cadeau geven? Hier onder vindt u enkele simpele tips om er een leuk en verrassend presentje van te maken.

Geld geven

Geld is een veelgevraagd cadeau bij allerlei verschillende gelegenheden zoals een verjaardag, jubileum, trouwdag en overige feestelijke aangelegenheden. Maar wat is nou een leuke en originele manier om geld te geven? De alom bekende "envelop met inhoud" kan natuurlijk nog steeds maar indien u een beetje indruk wilt maken kunt één van onderstaande ideeën uitproberen.

Geld moet rollen

Geldrollen

In plaats van bankbiljetten kan men munten geven, u kunt natuurlijk zelf kiezen in welke muntsoort(en) u het cadeau aanbiedt. Bij relatief kleine bedragen, kunt u zelf al snel de benodigde munten regelen maar bij grote(re) bedragen wordt dit echter lastiger. Bij veel banken kan men, vaak gratis maar soms tegen een kleine vergoeding, muntrollen krijgen.
Een overzicht hoe en met welke waarde de muntrollen worden aangeboden:
MuntsoortAantal muntenTotaal waarde
0,0150 0,50
0,0250 1,00
0,0550 2,50
0,1040 4,00
0,2040 8,00
0,5040 20,00
1,0025 25,00
2,0025 50,00

U kunt hele complete rollen geven maar u kunt ze ook losmaken en er nog iets extra's mee doen, enkele ideeën:
 • Doe het muntgeld in een (jute)zak en overhandig een echte zak met geld.
 • Stop elke munt apart in een envelop en plak de enveloppen vervolgens dicht. Overhandig ze in een mooi feestelijk ingepakte doos of iets dergelijks. Voorbeeld: om twintig euro in munten ter waarde van 0,10 te geven, hebt u tweehonderd enveloppen nodig.
 • Geef de munten in een (schat)kistje.
 • Stop de munten in een spaarpot.
 • Verpak de munten in een voorraadfles/pot en versier hem eventueel met een eigengemaakte etiket.
 • Doe de munten in een schoongemaakte wijnfles of champagnefles (met eigen etiket), dit wil echter alleen bij kleinere munten.

Rol toiletpapier

Erg leuk maar wel een tijdrovend en geduldig werkje: biljetten verstoppen in een toiletrol. Hiervoor moet men eerst de hele toiletrol voorzichtig afrollen waarna men vervolgens één of meerdere bankbiljetten zo vlak mogelijk om het karton heen rolt. Vervolgens zo goed mogelijk het papier weer oprollen. Pak de rol in en versier hem eventueel met wat slingertjes, degene die hem uitpakt zal eerst raar op zijn neus kijken.
Enkele tips:
 • Zet voor het oprollen de rol op een zijkant, hierdoor kan het papier minder naar links en/of rechts verschuiven en men uiteindelijk een mooier resultaat krijgt.
 • Gebruik het liefst bankbiljetten met weinig tot geen vouwen, de biljetten vallen dan het minst op.
 • Duurdere wc papier geeft een beter resultaat dan de goedkope "schuurpapier" variant, dit omdat het papier minder strak om het rolletje heen gewikkeld zit.
 • Het is eventueel ook mogelijk om voorzichtig papiergeld tussen de rol te stoppen (met behulp van een pincet o.i.d) zonder hem af te rollen maar meestal is het resultaat minder mooi.

Snoeprol

Geld kan ook heel leuk verpakt worden in een rolletje snoep. Kies hiervoor een muntsoort met een iets kleinere of dezelfde diameter dan de snoepjes. Het is het handigst (en minst bewerkelijk) om een complete muntrol in de snoeprol te verwerken. Indien u geen muntrollen heeft, kunt u zelf munten in een stukje papier of keukenrol wikkelen om zo een rol te maken. Maak de snoepwikkel voorzichtig over de gehele lengte open en verwijder vervolgens de snoepjes. Leg de muntrol daarna op de plek van de snoepjes en plaats aan weerskanten één snoepje. Rol de wikkel om de muntrol en de twee snoepjes heen en zet het geheel vast met een beetje lijm of doorzichtige tape.

Spaarpot

Het werd hierboven al even genoemd maar geld is vaak leuk om te geven in een spaarpot, jong en oud zullen het zeer waarderen. Er zijn veel verschillende soorten en maten spaarpotten te krijgen, er is altijd wel een toepasselijk exemplaar te vinden. Tegenwoordig zijn er ook spaarvarkens te koop met verschillende teksten, denk bijvoorbeeld aan Abraham, Sarah, zwart geld, vakantiegeld, namen enzovoort. Spaarpotten kunnen gevuld worden met zowel muntgeld als met papiergeld.

Feestelijke ballonnen

Bij een feestje horen ballonnen, ze maken een feest extra gezellig maar het wordt nog leuker als de ballonnen gevuld zijn met papiergeld. Stop, voordat u de ballon opblaast, één of meerdere bankbiljetten in de ballon, Blaas hem vervolgens op en knoop hem dicht. Het is ook een optie om de ballon te (laten) vullen met helium of ze op een ballonstokje te plaatsen waardoor ze rechtop "staan".

Een rijk boeket bloemen

Bij een feestelijke gelegenheid hoort een vrolijke boeket bloemen. Uw boeket wordt helemaal een topper indien er geld in de bos bloemen zit verwerkt, dit kan op verschillende manieren:
 • Wikkel aan één van de uiteinden van een ijzerdraadje papiergeld, eventueel gevouwen in vorm van een strikje of iets dergelijks. Steek vervolgens de ijzerdraadjes zover in het boeket, dat het geld net boven de snijbloemen uit komt of verwerk het geld op gelijke niveau tussen de bloemen.
 • Stop het geld in kleine (gekleurde) envelopjes en maak ze daarna stevig vast aan ijzerdraadjes die tussen de bloemen gestoken kunnen worden.
 • Vouw papiergeld in leuke vormen zoals waaiers, strikjes, muizentrapjes of fantasievormen en bevestig dit op de rand van het papier of cellofaan die om het boeket heen zit.

Geld in een glas bier, champagne of rosé

Met behulp van haargel, een glas en muntgeld kan men op een eenvoudige en vooral leuke manier geld cadeau geven. Door verschillende kleuren gel te gebruiken, kunnen er verschillende "drankjes worden aangeboden".
 • Glas bier: vul een bierglas of bierpul met gele haargel en gebruik voor het schuim scheerschuim of watten.
 • Glas champagne: vul een flute met kleurloze gel.
 • Glas rosé: vul een wijnglas met roze haargel.
Door de munten vanaf een verschillende hoogte in de gelmassa te laten vallen, komen ze verspreidt in het glas. Pas goed op dat de munten de rand niet raken, het glas kan daardoor gemakkelijk breken.
Pak de glazen in met cellofaan en maak het eventueel extra feestelijk met kadolint en een leuke kaart erbij. Pas op dat het gel er tijdens het vervoer niet uit kan lopen.

Geldkaars

Met behulp van kaarsen en een plastic vorm(pje) kan men zelf een "geldkaars" maken, om het geheel compleet te maken kan men voor de lont terecht bij een hobby/knutsel winkel. De vorm moet niet van te hard en/of stug materiaal zijn omdat deze uiteindelijk open geknipt moet worden. Om te voorkomen dat het geld verbrandt of er brand kan ontstaan, is het raadzaam om alleen gebruik te maken van kleingeld en niet van papiergeld.
Om de munten mooi verdeelt in de kaars te krijgen, is het het handigst om met laagjes te werken. Steek een (stomp)kaars aan en laat het gesmolten kaarsvet in het vormpje lopen en plaats het lontje in het vet. Leg vervolgens wat geld op het half gestolde vet en druppel nadien weer wat kaarsvet op het geheel waarna er weer munten opgelegd kunnen worden. Herhaal deze procedure totdat de kaars groot genoeg is en laat het geheel enkele uren stollen en goed koud worden waarna de kaars uit zijn vorm gehaald kan worden. U kunt zelf de kleur(en) uitkiezen, er kan gekozen worden voor één kleur of meerdere kleuren die elkaar afwisselen.

Blok ijs

Muntgeld is zeer geschikt om in een groot blok ijs in te vriezen, indien men papiergeld wil invriezen, dan zal het waterdicht verpakt moeten worden. Des te groter het blok ijs is, des te langer het duurt voordat het geheel is gesmolten, een grote emmer leent zich daarom erg goed voor deze grap. Men kan er voor kiezen om het geld in het ijs te verdelen maar het kan ook centraal worden ingevroren.

Verdelen

Het is wel bewerkelijker om de munten in het ijs te verdelen maar het geeft uiteindelijk wel een mooi effect. Begin met een klein laagje water wat men laat bevriezen en waar men vervolgens enkele munten op legt. Giet hierover weer een laagje water en laat het opnieuw bevriezen, herhaal deze procedure tot de gewenste dikte van het blok ijs is bereikt. Het ijsblok kan gegeven worden in de emmer maar kan ook op een schaal of plank worden aangeboden.

Centraal

Om het geld centraal in een blok ijs te "verstoppen" moet men een emmer of een grote bak (van plastic) voor de helft vullen met water en in de diepvries plaatsen. Zodra het geheel is bevroren, kunnen de munten op het ijs worden gelegd en kan de rest van de emmer worden aangevuld met water waarna deze opnieuw in de vriezer kan worden geplaatst. Let op: ijs zet uit, vul daarom de emmer of bak niet helemaal tot aan de rand met water.

Lekker eenvoudig

Heeft u weinig tijd maar wilt u geld toch op een andere manier geven dan in een gewone envelop? Hieronder enkele ideeën voor u op een rijtje gezet:
 • Stop het (papier)geld in een fotolijstje.
 • Geef het geld in een geschenkdoosje die u kunt kopen in de meeste warenhuizen.
 • Stop papiergeld onder het cellofaan van een doosje bonbons

Tot slot

Het is leuk om geld op een originele manier te geven maar geef het wel op een dusdanige manier dat de ontvanger het relatief snel kan ontdekken. Dit om te voorkomen dat er gasten mee vandoor kunnen gaan of dat het geld per ongeluk wordt weggegooid.
© 2012 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleingeld sparen gaat ongemerktKleingeld sparen gaat ongemerktDoor muntgeld te sparen kunt u ongemerkt een kapitaaltje opbouwen. U merkt niet dat u spaart, maar op jaarbasis kunt u o…
Huwelijkscadeau: wat cadeau te geven aan het bruidspaar?Een cadeau bedenken is niet het gemakkelijkste wat er is en zeker niet voor een cadeau dat bestemd is voor een bruidspaa…
Een schatkist als cadeau makenHeeft u een verjaardag, bruiloft of jubileum en bent u op zoek naar een origineel cadeau? Een schatkist is een leuk cade…
Ontwikkeling van het geldstelselOntwikkeling van het geldstelselGoederen hebben dienst gedaan als ruilmiddel om de handel te versoepelen voordat de ontwikkeling van het geldstelsel ont…

Hoe zorg je voor een leuk en origineel cadeau?Hoe zorg je voor een leuk en origineel cadeau?Er zijn heel wat gelegenheden waarbij het netjes is om een cadeautje mee te nemen. We hebben allemaal wel eens moeite me…
Hoe overleef ik de avond, moet naar verplicht saai dinerHoe overleef ik de avond, moet naar verplicht saai dinerEten buiten de deur in een duur restaurant is soms leuk, maar vaak ook dodelijk vervelend. Als je bij voorbaat al weet d…
Reacties

Sanne, 24-08-2014
Tip MUNT-thee: Koop (of haal bij de kringloop) een theepot, kopjes en een dienblad. Vul de kopjes met kleingeld en verdeel eventueel speels over het dienblad, decoreer met verse munttakjes en zakjes muntthee. Het porselein kunt je ook met speciale verf opleuken met eigen teksten of tekeningen. Reactie infoteur, 25-08-2014
@Sanne,
Wat een leuke tip! Bedankt.
MvG El-Ja

Keajoy, 14-02-2013
Koop een komkommer, en een potje. Doe de oase in het potje ( wel eerst goed nat maken) Maak in de komkommer inkepingen waarin allerlei muntgeld in gestoken kan worden. Zet de komkommer rechtop in oase. Zo heb je een (geld) cactus. Reactie infoteur, 14-02-2013
@Keajoy,
Wat een leuk idee!

El-ja (113 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.