BSN, je burgerservicenummer

Je BSN, burgerservicenummer, is uniek. Niemand anders heeft hetzelfde BSN als jij. Voorheen werd het BSN ook wel het sofinummer genoemd. In de meest uiteenlopende situaties maak je gebruik van je BSN, maar wat is het burgerservicenummer nu eigenlijk precies?

Wat is een Burgerservicenummer?

Het Burgerservicenummer, ook wel BSN genoemd, is een uniek persoonsnummer. Dit nummer heeft iedereen die ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens. Je BSN staat op je persoonlijke pasjes, zoals je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Je kunt het nummer dus redelijk snel terugvinden als je daar om gevraagd wordt. Het BSN is de vervanger van het vroegere sofinummer. Als je nog een sofinummer hebt, maar je staat niet ingeschreven in de GBA, dan houd je je sofinummer.

Strikt persoonlijk

Je BSN is echt strikt persoonlijk. Jij bent de enige persoon met dat nummer. Het BSN is heel veilig en voorkomt identiteitsfraude. Niemand kan zich voordoen als een andere persoon.

Niet aanvragen

Je hoeft een BSN niet aan te vragen. Als je jezelf hebt ingeschreven in de GBA en nog geen sofinummer hebt, dan ontvang je deze bij de inschrijving. Bijvoorbeeld als je voor het eerst in Nederland komt wonen of bij de geboorte van je kind.

De GBA

In de Gemeentelijke Basisadministratie worden je persoonsgegevens bijgehouden. Deze gegevens worden weer door de overheid gebruikt. Zo gebruiken instanties zoals de Belastingdienst en het UWV deze gegevens.

Foutloze uitwisseling

Het BSN zorgt ervoor dat je gegevens foutloos worden uitgewisseld aan overheidsinstanties. Met je BSN kan een overheidsinstantie, zoals het UWV, jouw gegevens gelijk opzoeken. Je hoeft dan niet steeds opnieuw je gegevens aan te leveren.

BSN in de zorg

Ook in de zorg is een BSN heel belangrijk. Sinds 2009 moeten alle zorgverzekeraars, zorgaanbieders en indicatieorganen het nummer gebruiken om patiënt- of klantgegevens uit te wisselen. Daarnaast moet een patiënt zichzelf kunnen legitimeren. Door de invoering van het BSN in de zorg zijn er al veel minder fouten gemaakt bij de uitwisseling van patiënt- of clientgegevens. Verder is het declareren hierdoor een stuk makkelijk geworden en wordt er persoonsverwisseling mee voorkomen. Verder biedt het BSN bescherming tegen identiteitsfraude.

Legitimeren

Wanneer je als patiënt in het ziekenhuis of een polikliniek terecht komt, dan moet je je kunnen legitimeren met een geldig paspoort, een Nederlands rijbewijs, een Nederlandse identiteitskaart of een vreemdelingendocument. Ook moet je je als patiënt kunnen legitimeren bij weer andere zorgverleners, zoals de huisarts, de fysiotherapeut of een verpleeghuis. Een zorginstelling moet namelijk kunnen vaststellen dat het BSN bij jou hoort.

BSN in het onderwijs

Het BSN wordt niet alleen in het dagelijks leven of in de zorg gebruikt, maar ook in het onderwijs. Hier wordt het ook wel een persoonsgebonden nummer of een onderwijsnummer genoemd. Als je naar school gaat, dan heb je te maken met dit nummer. Scholen zijn het verplicht om dit nummer te gebruiken in hun administratie. Leerlingen die niet in Nederland wonen of asielzoekers hebben vaak geen BSN-nummer. Zij krijgen dan ook een tijdelijk onderwijsnummer. Deze moeten ze aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elfproef voor rekeningnummer of burgerservicenummer (BSN)Elfproef voor rekeningnummer of burgerservicenummer (BSN)De elfproef is een test die wordt uitgevoerd op bankrekeningnummers van 9 of 10 getallen, om zo te kunnen checken of het…
Meest waardevaste auto’sBij het kopen van een auto moet je de jaarlijkse afschrijving meenemen in de overweging welke auto je gaat kopen. Wij ze…
Wie heeft mij gebeld?Wie heeft mij gebeld?Wie heeft mij gebeld: zien wie gebeld heeft. Het is mogelijk om zowel anoniem als met nummerweergave te bellen. Wanneer…
Geen deel meer uitmaken van het systeemGeen deel meer uitmaken van het systeemWanneer je geen deel meer wil uitmaken van het systeem kan je je soevereiniteit claimen volgens verschillende websites.…

Wat is het UWV?Het UWV staat vooral bekend om de instantie die de uitkeringen verzorgd aan onder meer werklozen en arbeidsongeschikten.…
Tijdens holocaust 18.000 Nederlandse kinderen vermoordTijdens holocaust 18.000 Nederlandse kinderen vermoordHet is onvoorstelbaar dat volwassen mensen op koelbloedige wijze kleine onschuldige kinderen kunnen vermoorden. Toch heb…
Bronnen en referenties
  • Burgerservicenummer.nl
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.