Wat is het UWV?

Het UWV staat vooral bekend om de instantie die de uitkeringen verzorgd aan onder meer werklozen en arbeidsongeschikten. Echter, het UWV heeft nog tal van andere taken. Hier lees je meer over het UWV en alle taken van het UWV.

Wat is het UWV?

Als werknemer krijg je soms wel eens te maken met het UWV, bijvoorbeeld als je een lange tijd ziek bent of als je ineens werkloos bent geworden. Het UWV staat voor het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Dit is een overheidsinstelling die zorgt voor het uitvoeren van de werknemersverzekeringen WAO, WIA, WW, de Ziektewet, de Toeslagenwet, de WAZ en de Wajong. Verder is het UWV verantwoordelijk voor de Polisadministratie. Dit is een van de basisregistraties van de overheid. In elke provincie staat minimaal één UWV-kantoor.

Dienstverlening

Naast het uitvoeren van de werknemersverzekeringen zorgt het UWV ook voor de arbeidsmarkt- en gegevensdienstverlening. Als je bijvoorbeeld werkloos bent geworden, dan moet je dit doorgeven aan het UWV. Je hebt als werknemer dan namelijk recht op een uitkering. Het UWV bepaalt de hoogte en de duur van je uitkering. De hoogte is weer afhankelijk van je laatstverdiende loon en de duur ervan hangt weer af van het aantal werkjaren.

Vier gebieden

Het UWV heeft taken op vier gebieden. Dit zijn werk, indicatiestelling, uitkeren en gegevensbeheer.

Werk

Als je werkloos bent, dan word je door het UWV ondersteund in het vinden van nieuw werk. Zo krijg je een persoonlijke werkcoach toegewezen die jou stimuleert en motiveert. Ook word je door deze coach geholpen om aan het werk te blijven. Dit kan bijvoorbeeld als je ziek bent. Ook steunt het werkgevers bij het vinden van personeel.

Indicatiestelling

Als je ziek bent, dan word je ziekte en je eventuele arbeidsongeschiktheid beoordeeld volgens bepaalde criteria. Er wordt onderzocht of er nog mogelijkheden voor je zijn om aan het werk te gaan of om te re-integreren.

Uitkeren

Er wordt voor gezorgd dat je snel en correct een bedrag krijgt uitgekeerd om in je levensonderhoud te kunnen voorzien.

Gegevensbeheer

Het UWV zorgt er ook voor dat je nog maar één keer je gegevens aan de overheid hoeft door te geven over werk en uitkering.

Andere regelingen

Daarnaast zorgt het UWV ervoor dat enkele regelingen uit de Wet arbeid en zorg worden uitgevoerd, zoals de zwangerschapsuitkering of de bevallingsverlofuitkering. Ook is deze instelling verantwoordelijk voor de re-integratie van werklozen en arbeidsongeschikten die geen werkgever meer hebben.

UWV WERKbedrijf

Naast het UWV is er het UWV WERKbedrijf. In elke regio vind je wel een kantoor van deze instelling. Hier kan je een gesprek voeren met je werkcoach, maar je vindt hier ook een overzicht van de nieuwste vacatures. Als je op zoek bent naar werk, dan kan dit bedrijf je hierbij helpen. Zo kan het voor je op zoek gaan naar werk, maar ook naar een bedrijf voor een proefplaatsing. Hierbij kan je op proef gaan werken in een bedrijf, zoals een gemeente. In deze maanden leer je meer over het werk en het bedrijf en je behoud je uitkering. Het is wel een voorwaarde dat dit bedrijf je toekomstige werkgever wordt voor minimaal zes maanden. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een bedrijf voor een proefplaatsing, maar het UWV moet dit dan wel goedkeuren.
Workshops
Als je moeite hebt met solliciteren en het schrijven van sollicitatiebrieven, dan kan je een workshop volgen bij het UWV WERKbedrijf. Het UWV organiseert namelijk regelmatig workshops, zoals die over het schrijven van sollicitatiebrieven.

Scholing

Verder biedt het UWV Werkbedrijf je scholing aan. Hierdoor vergroot je de kans op werk. Je kunt dan, met behoud van je uitkering, een cursus of een opleiding volgen.

Re-integreren

Als je een geringe kans hebt om zelf werk te vinden, dan kan je een speciaal re-integratietraject volgen. Je wordt dan begeleidt door een re-integratiebedrijf.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Het kan iedereen overkomen: je dreigt werkeloos te worden. In dat geval kun je een WW-uitkering, oftewel werkloosheidswe…
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
UWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenUWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenMensen die arbeidsongeschikt zijn krijgen jaarlijks een tegemoetkoming van het UWV. De tegemoetkoming van het UWV wordt…
WW-uitkering berekenen - Hoeveel geld krijg ik?Een baan verliezen is erg vervelend. Dit betekent een enorme terugval in inkomsten, ook als je minder uren moet gaan wer…

Net in de schulden? Zo kom je er weer uitNet in de schulden? Zo kom je er weer uitWanneer je een financiële tegenvaller hebt kun je zomaar uit het niets in de schulden komen. Vooral nu met de crisis zit…
BSN, je burgerservicenummerJe BSN, burgerservicenummer, is uniek. Niemand anders heeft hetzelfde BSN als jij. Voorheen werd het BSN ook wel het sof…
Bronnen en referenties
  • UWV
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.