Wat is human resource management (HRM)?

Wat is human resource management (HRM)? Bijna ieder bedrijf, of iedere organisatie, heeft wel een human resource afdeling om het personeelsbeleid in goede stromen te leiden. Ook organisaties welke geen HR afdeling hebben, hebben te maken met het managen van human resources; echter gebeurd het dan veelal impliciet. Wat is nu eigenlijk HRM en op welke manier houdt het zich bezig met het personeel binnen bedrijven? Deze vraag over human resource management beantwoord dit artikel.

Wat is human resource management

Human resource management (HRM) betreft alles dat binnen bedrijven en andere min of meer formele organisaties geassocieerd wordt met het managen van werk en werknemers. Het gaat daarbij dus niet alleen om personen als individuen, maar ook als personen in een groep; als een meer collectief proces. Op beide manieren zullen werknemers daarom benaderd moeten worden door HRM, zowel individueel als collectief.

Individuele prestaties van werknemers

De prestaties van werknemers op een individueel niveau kunnen gezien worden als de culminatie van drie facetten van prestatie. Deze facetten zijn de ability, motivation en opportunity van werknemers, oftewel de skills en drills, de motivatie en de gelegenheid om te presteren. Dit levert de formule P=AMO op:
  • P is hierbij de performance (prestatie)
  • A is de ability (mogelijkheid) om te presteren (kunnen ze het werk doen qua skills en kennis)
  • M is de motivation (motivatie) om te presteren (willen ze het werk doen)
  • O is de opportunity (gelegenheid) om te presteren (biedt de omgeving en werkstuctuur bijvoorbeeld de nodige ondersteuning en mogelijkheden voor expressie)

Het is echter niet alleen het AMO model dat de prestatie van werknemers beïnvloed, maar ook beleid en politiek binnen de organisatie kunnen een grote invloed hebben op de prestaties van werknemers, zonder dat HRM dit aanstuurt.

Collectieve prestaties van werknemers

Op een collectief niveau kan prestatie op eenzelfde manier gevormd worden als op het individueel niveau; hierbij gelden echter wel andere facetten die het collectieve presteren beïnvloeden. Op het collectieve niveau geld P=OCA, waarbij organisation, capabilities en attitudes een rol spelen:
  • O is hierbij de organisation (organisatie)
  • C is hierbij capabilities (vaardigheden)
  • A is attitudes (attitudes, bijvoorbeeld vertrouwen en commitment niveaus)

AMO en OCA

HRM heeft als rol binnen organisaties om zowel het human capital, menselijk kapitaal, als het social capital, sociaal kapitaal, op te bouwen. Dit gebeurd door in te spelen op de verschillende facetten van het AMO of OCA model, waarbij dit dan wel door de HRM afdeling zelf gebeurd, dan wel door het beïnvloeden van lijnmanagers om deze op hun beurt weer de werknemers op een positieve manier te laten beïnvloeden.

Diversiteit in HR beleid

Binnen organisaties is het gebruikelijk dat er een grote diversiteit is binnen de soorten aanpak van HRM richting personeel. Zo worden managers bijvoorbeeld anders behandeld dan technici. Niet alleen binnen bedrijven, maar ook tussen bedrijven kan de aanpak sterk verschillen. HR strategieën worden dan ook sterk beïnvloed door de karakteristieken van de industrieën waarin ze opereren. Bedrijven nemen vaak gelijke HR strategieën over van bedrijven die met dezelfde kennis opereren of hetzelfde soort klanten probeert te bedienen. Overheidsinstanties e.d. kunnen binnen deze context op dezelfde manier bezien worden als commerciële organisaties. HR wordt ook sterk beïnvloed door verschillen tussen samenlevingen.

Vastzittende HRM patronen

Verschillende HRM patronen worden op zekere kritieke momenten in de organisatie geschiedenis neergelegd. Daarna werken managers vaak met deze patronen zonder dat ze nog weten hoe dit ontstaan is (het zijn een soort van tradities geworden). Deze vastzittende patronen maken vaak een deel van de cultuur van de organisatie uit, maar kunnen ook vaak tot Kafkaiaanse situaties leiden waarbij de patronen die ooit effectief en noodzakelijk waren nu contraproductief zijn. Het regelmatig bezien van deze vastzittende patronen is dan ook een taak voor de HRM-afdeling.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke bijdrage kan HR leveren aan een organisatiestrategie?Welke bijdrage kan HR leveren aan een organisatiestrategie?Human resource (HR), en human resource management (HRM), zijn binnen organisaties om verschillende redenen essentieel. D…
Wat zijn de doelen van Human Resource Management (HRM)?Wat zijn de doelen van Human Resource Management (HRM)?Human resource management (HRM) houdt zich bezig met het managen van het menselijk kapitaal binnen bedrijven; in feite i…
HRM, wat is dat nou eigenlijk?HRM, wat is dat nou eigenlijk?HRM, waarschijnlijk heeft u er wel eens over gehoord. Personeelsbeleid en personeelsmanagement worden tegenwoordig steed…
Human Resource managementHuman resource management,wat is dit precies? en van begin tot eind de stappen hoe je mensen gaat werven voor een organi…

Trouwen, waar moet je aan denkenTrouwen: één van de mooiste gebeurtenissen in je leven. Veel dingen moeten geregeld worden, maar waar moet je nu mee beg…
Van industriële revolutie naar high involvement work systemsVan industriële revolutie naar high involvement work systemsDe moderne manier van fabriceren heeft zijn oorsprong in de industriele revolutie, waar voor het eerst op grote schaal f…
Bronnen en referenties
  • Boxall, P en Purcell, J. „Strategy and Human Resource Management‟, Hampshire: Palgrave MacMillian, 2008
  • Galbraith, J.R., „Designing organizations: an executive guide to structure, and process‟, San Francisco: Jossey-Bass, 2002
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.