Wat is human resource management (HRM)?
Bijna ieder bedrijf, of iedere organisatie, heeft wel een human resource afdeling om het personeelsbeleid in goede stromen te leiden. Ook organisaties welke geen HR afdeling hebben, hebben te maken met het managen van human resources; echter gebeurd het dan veelal impliciet. Wat is nu eigenlijk HRM en op welke manier houdt het zich bezig met het personeel binnen bedrijven? Deze vraag over human resource management beantwoord dit artikel.
Wat is human resource management
Human resource management (HRM) betreft alles dat binnen bedrijven en andere min of meer formele organisaties geassocieerd wordt met het managen van werk en werknemers. Het gaat daarbij dus niet alleen om personen als individuen, maar ook als personen in een groep; als een meer collectief proces. Op beide manieren zullen werknemers daarom benaderd moeten worden door HRM, zowel individueel als collectief.
Individuele prestaties van werknemers
De prestaties van werknemers op een individueel niveau kunnen gezien worden als de culminatie van drie facetten van prestatie. Deze facetten zijn de ability, motivation en opportunity van werknemers, oftewel de skills en drills, de motivatie en de gelegenheid om te presteren. Dit levert de formule P=AMO op:
- P is hierbij de performance (prestatie)
- A is de ability (mogelijkheid) om te presteren (kunnen ze het werk doen qua skills en kennis)
- M is de motivation (motivatie) om te presteren (willen ze het werk doen)
- O is de opportunity (gelegenheid) om te presteren (biedt de omgeving en werkstuctuur bijvoorbeeld de nodige ondersteuning en mogelijkheden voor expressie)
Het is echter niet alleen het AMO model dat de prestatie van werknemers beïnvloed, maar ook beleid en politiek binnen de organisatie kunnen een grote invloed hebben op de prestaties van werknemers, zonder dat HRM dit aanstuurt.
Collectieve prestaties van werknemers
Op een collectief niveau kan prestatie op eenzelfde manier gevormd worden als op het individueel niveau; hierbij gelden echter wel andere facetten die het collectieve presteren beïnvloeden. Op het collectieve niveau geld P=OCA, waarbij organisation, capabilities en attitudes een rol spelen:
- O is hierbij de organisation (organisatie)
- C is hierbij capabilities (vaardigheden)
- A is attitudes (attitudes, bijvoorbeeld vertrouwen en commitment niveaus)
AMO en OCA
HRM heeft als rol binnen organisaties om zowel het human capital, menselijk kapitaal, als het social capital, sociaal kapitaal, op te bouwen. Dit gebeurd door in te spelen op de verschillende facetten van het AMO of OCA model, waarbij dit dan wel door de HRM afdeling zelf gebeurd, dan wel door het beïnvloeden van lijnmanagers om deze op hun beurt weer de werknemers op een positieve manier te laten beïnvloeden.
Diversiteit in HR beleid
Binnen organisaties is het gebruikelijk dat er een grote diversiteit is binnen de soorten aanpak van HRM richting personeel. Zo worden managers bijvoorbeeld anders behandeld dan technici. Niet alleen binnen bedrijven, maar ook tussen bedrijven kan de aanpak sterk verschillen. HR strategieën worden dan ook sterk beïnvloed door de karakteristieken van de industrieën waarin ze opereren. Bedrijven nemen vaak gelijke HR strategieën over van bedrijven die met dezelfde kennis opereren of hetzelfde soort klanten probeert te bedienen. Overheidsinstanties e.d. kunnen binnen deze context op dezelfde manier bezien worden als commerciële organisaties. HR wordt ook sterk beïnvloed door verschillen tussen samenlevingen.
Vastzittende HRM patronen
Verschillende HRM patronen worden op zekere kritieke momenten in de organisatie geschiedenis neergelegd. Daarna werken managers vaak met deze patronen zonder dat ze nog weten hoe dit ontstaan is (het zijn een soort van tradities geworden). Deze vastzittende patronen maken vaak een deel van de cultuur van de organisatie uit, maar kunnen ook vaak tot Kafkaiaanse situaties leiden waarbij de patronen die ooit effectief en noodzakelijk waren nu contraproductief zijn. Het regelmatig bezien van deze vastzittende patronen is dan ook een taak voor de HRM-afdeling.