Zoektocht naar een kerstcadeau!
Voor ieder wat wils ... de winkels liggen er weer vol mee. Allerlei cadeautjes van goedkoop tot peperduur en van de meest originele cadeaus tot de traditionele exemplaren die we allemaal in het achterhoofd hebben. Maar de meeste mensen ontkomen er niet aan (of ze willen of niet). Kerstshoppen en hopen de ontvangers nog te kunnen verrassen.
Hoe verras je de ontvanger(s) van je cadeau?
Zeker weten doe je helemaal niets, maar dat geldt voor ongeveer alles in het leven. Je kunt er wel alles aan doen om te kijken of je tot een cadeau komt waar de ontvanger van staat te kijken, wat hem/haar verrast en waar hij/zij blij van gaat worden.
Het is een beetje de insteek die je hanteert, want wat wil je bereiken met je cadeau?
- Wil je verrassen?
- Wil je sec iets functioneels geven?
- Wil je shockeren?
- Wil je blij maken?
- Wil je laten schaterlachen?
Als uitgangspunt nemend dat je niets vervelends in de zin hebt, moet je eerst voor jezelf bepalen wat je wil bereiken? Als je het goed aanpakt, moet je je hoe dan ook verdiepen in de persoon om te komen tot datgene wat wil graag wilt bereiken.
Wil je verrassen?
Als je iemand wil verrassen, moet je op zoek gaan naar iets wat hij/zij niet verwacht. Een cadeau waar hij/hij wel iets mee kan, maar niet voor de hand ligt. Een verrassing is vaak zoeken en dat wil zeggen er veel tijd in te steken. Immers, je zult op zoek moeten naar hobby’s/bezigheden of andere zaken wat wellicht niet erg bekend is van die persoon. Als je een cadeau in deze richting wil geven, is dat iets wat iemand niet verwacht … maar waar hij/zij zeker verrast door zal zijn. Als je actief gaat vragen in de omgeving of zelfs rechtstreeks, is het verrassingselement weg, maar als je je oor goed te luister legt bij de persoon in kwestie, kom je wellicht meer te weten.
Wil je sec iets functioneels geven?
Feitelijk is dit het eenvoudigste … je weet of vraagt wat iemand nodig heeft of gewoon graag wil hebben (als je het al niet weet). Je gaat vervolgens naar de winkel en koopt het betreffende item. Een leuk papiertje er omheen en een persoonlijk gedicht, kunnen het echter nog wel tot een prima cadeau maken.
Wil je shockeren?
Waarom zou je shockeren? Omdat je het zelf leuk vindt, omdat men het van je verwacht, omdat je denkt of weet dat de ontvanger er open voor staat? Beantwoord deze vraag eerst eens en verdiep je vervolgens in de persoon in kwestie. Hij/zij shockeren kan wel, maar het moet niet vervelend aanvoelen. Bij shockeren is het nog steeds aardig als het een cadeau is waar hij/zij uiteindelijk wel iets mee kan. De vraag is alleen, als een gedicht niet shockerend genoeg is, want dat kan ook altijd, wat shockeert hem/haar dan? Daarvoor moet je de persoon wel een beetje kennen, weten waar zijn/haar grenzen liggen en daar een stapje overheen zetten (zonder te krenken, verdrietig te maken of paternalistisch over te komen). Ook bij shockeren ga je zover dat je hem/haar niet kwetst. Als het uitleg vergt, schrijf er dan een passend gedicht bij en laat voelen dat het om het shockeffect gaat. Het leukste is, als er enig moment ook nog een lach verschijnt.
Wil je blij maken?
Iemand blij maken kan heel eenvoudig zijn, maar ook heel moeilijk. Als iemand iets heel graag heeft, maar om een of andere reden niet aan kan komen … je moet je dus weer verdiepen in de persoon … maak je iemand blij als jij het wel voor elkaar krijgt. Een onderdeel van een verzameling, een antiek item of een spel wat niet meer gewoon in de winkel te koop is. Het kan van alles zijn, heeft niets met geld te maken (want als dat het is, is het een puur materialistisch gebeuren en heeft niets met de kerstgedachten van doen), maar met de aandacht om iets te zoeken wat iemand blij maakt.
Wil je laten schaterlachen?
Iemand later schaterlachen is goed voor de gezondheid en dat is het al waard om iets in deze richting te kopen. Een onzinnig iets, een grapje of een heel goed gedicht … als je zo creatief bent, komt je wellicht al een heel eind. Maar als je weet wat de persoon in kwestie zijn/haar humor is, dan kan je gericht gaan zoeken in de winkel. Let wel, jouw humor hoeft niet die van hem/haar te zijn, dus betrek hetgeen je ziet niet op jezelf, maar beeld je de reactie van de ontvanger van je cadeau in.
Tot slot
Een lijst met mogelijke cadeaus noemen zou een eindeloos verhaal worden, maar als je weet in welke richting je cadeau gaat worden en je verdiept je vervolgens in de persoon, kan je meters maken. Het vergt hoe dan ook tijd en energie, maar het uitgangspunt je te verdiepen in de mens is immers weer een kerstgedachten en die zoektocht alleen al is leuk. Succes!