Naar kerst toeleven én beleven

Naar kerst toeleven én beleven Hoe moeilijk is dat, dat doen we toch allemaal? Maar niets blijkt minder waar, want we stressen ons door de decembermaand om vervolgens uitgeblust en mogelijk met een stuk in de kraag uitgezakt de kerst door te komen. Is dit leuk? Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit leuk vindt, maar het is er bij menig man/vrouw ingeslopen, er wordt zoveel gevraagd of we denken zoveel te moeten. Kerst is zoveel buitenkant geworden, dat we de binnenkant nog nauwelijks beleven.

Kerstgedachte, hoezo?

Of je gelovig bent of niet, de kerstgedachte is altijd goed en zinvol om over na te denken. Maar we lijken er niet aan toe te komen, want het diner moet bedacht worden, er moet ingekocht worden en het moet klaar gemaakt worden. Maar we moeten er natuurlijk gelikt uitzien en dat wil zeggen shoppen en nog een shoppen, we moeten cadeaus geven en dus shoppen we nog even door en alsof dat nog niet genoeg is, moeten we ook nog van alles ondernemen om niemand teleur te stellen als het gaat om wie we bezoeken of wie we uitnodigen. Maar zoals gezegd is het dan niet zo vreemd om vervolgens volkomen uitgeblust de kerst in te gaan. Jammer, want het kan ook anders. Waarbij het begint met rustig te plannen en voor jezelf te bepalen waar het echt om gaat.

Kerst gaat niet over uiterlijkheden

Het lijkt wel of we vergeten zijn waar kerst feitelijk over gaat. De kerstgedachte heeft niets te maken met veel geld uitgeven, er mooi uitzien en ons vol eten. De kerstgedachte heeft veel meer te maken met samen zijn, aandacht en het nieuwe leven. Het nieuwe leven kan je ook doorvertalen naar de toekomst en hoe we hier zorgvuldig mee om kunnen maar vooral moeten gaan om er überhaupt een toekomst te laten zijn.

Goed gekleed

Dat je er vanuit respect voor de ander goed verzorgd uit wilt zien, is wat anders dan alleen maar een vermogen uitgeven om vooral te laten zien dat je er goed uit ziet, veel geld hebt etc. Maar er goed verzorgd uitzien hoeft geen kapitalen te kosten. Zo is het prima als je een outfit draagt die je al in de kast hebt hangen. Voeg er bijvoorbeeld alleen een leuk accessoire aan toe en het geeft zomaar een ander effect. Of kijk wat je aan passende outfits hebt en bekijk of je er alleen een nieuw onderdeel bij koopt. Zwart- en grijstinten doen het goed tijdens deze periode en aangezien het “bling bling” een beetje passé is, kan je juist naar leuke grove vesten of jasjes kijken om het geheel af te maken. Setjes die je vervolgens ook nog de rest van de winter kunt dragen, maken het ook nog een effectieve aankoop.

Een lekkere maaltijd

Samen zijn en hier aandacht aan schenken kan prima samen gaan met een lekkere maaltijd. Spreekt eigenlijk voor zich dat dit niet per se een dure maaltijd moet zijn, maar kleed het geheel lekker feestelijk aan en je hebt de basis al gelegd. Denk hierbij aan een kandelaar die je eventueel aankleed met wat kerstboomspulletjes die je nog hebt liggen en koop enkele mooie kaarsen. Rol een lopertje over een eenvoudig wit tafelkleed en leg gezellige servetjes bij de borden (of vouw ze op, zodat ze mooi op het bord blijven staan).

Kijk al enkele weken voor de kerst wat de aanbiedingen in de winkels zijn en kan het de vriezer in, koop het nu dan al. Dat scheelt veel geld met hetzelfde een week of wat voor kerst te kopen.

Entertainen

Kies je niet voor een uitgebreide maaltijd, maar bijvoorbeeld gezellige kleine hapjes tussendoor, combineer het dan met leuke spelletjes. Met name spelletjes geven veel mensen het oorspronkelijke kerstgevoel weer. Scrabble, Monopoly, Triviant of een kaartspel.

Maar je kunt je gezelschap ook entertainen met een uitgebreide wandeling, waar je nog spelelementen aan toe kunt voegen. Zaken als iets zien wat de ander moet zoeken, een route uitzetten of voorwerpen in het bos (of vergelijkbare wandel omgeving) vergaren, maakt dat je behalve samen iets onderneemt ook nog aan je gezondheid werkt.

Tot slot

Als je tijdig begint en regelmatig iets doet heb je niet dat uitgebluste gevoel als het eenmaal kerst is, geniet je er bovendien zelf ook nog van en maakt dat je de echte kerstgedachte gaat herbeleven. Een gevoel waar menig van vervreemd is. En of er nu een economische crisis is of niet, de basisgedachten van kerst voegen bij ieder mens iets toe … of je nou gelovig bent of niet.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Kerstsymbolen en wat ze betekenenKerstsymbolen en wat ze betekenenKerstmis heeft een religieuze grondslag. Tijdens de Kerst herdenken we de geboorte van Christus. Dat Kerstmis een christ…
Boekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisDikkie Dik, de bekende rode kater, beleeft allemaal spannende avonturen. In het boek rond het thema Sinterklaas en Kerst…
De betekenis van KerstDe betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…

Turkse dienstplicht afkopen eenvoudiger gewordennieuws uitgelichtTurkse dienstplicht afkopen eenvoudiger gewordenTurken, waar ook ter wereld moeten hun dienstplicht van 15 maanden vervullen. Deden ze dat eerder niet dan verviel daarm…
Relaxed de feestmaand doorRelaxed de feestmaand doorVoor velen is de kerstperiode een hectische periode. Er moet zoveel en kan niet anders dan in de normale week gepropt wo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.