Kerst gewoontes

Kerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboorte van Jezus Christus, de zoon van Maria. Het kerstfeest is voor iedereen een traditie geworden, ook mensen die niet in Jezus Christus geloven vieren kerst. Bij kerst komen veel gewoontes kijken en daar gaat dit artikel over.

Hoeveel dagen is het kerst?

Op 24 december is het kerstavond. 25 december wordt ook wel eerste kerstdag genoemd en 26 december is tweede kerstdag. Veel kinderen krijgen rond kerst en nieuw jaar twee weken kerstvakantie terwijl de kerst dus maar drie dagen duurt. Dit komt omdat 31 december op 1 januari het Nieuwjaar is en dit ook een belangrijk feest is. De twee weken tussen kerst en nieuwjaar zijn kinderen dus vaak vrij. Ook op het werk zijn veel mensen rond kerst vrij, vaak zijn dit verplichte vrije dagen.

Kerst in de kerk:

Kerst is een Christelijk feest waarbij de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Dit staat dan ook in de kerk centraal. Meestal is er alleen op zondag kerk dienst maar rond kerst is dit veel vaker het geval. Sowieso is er op kerstavond een dienst. In de kerk worden kerst liedjes gezongen door koren, de gemeente of door kinderen. Belangrijke liedjes zijn onder andere:

  • Stille nacht, heilige nacht
  • Ere zij God
  • De herdertjes lagen bij nachten

In sommige kerken worden ook toneelstukjes opgevoerd waarbij kinderen Jozef, Maria, herders en engeltjes spelen. Ook staan er vaak knuffels of net echte dieren bij, vaak ezels schapen en een os. Een pop wordt vaak gebruikt als de baby Jezus en deze wordt in een voederbak gelegd. In andere kerken staat een kerst stal opgesteld met daarin echte of namaak dieren.

De Kerstman en de kerstboom:

Rond kerst komt ook bij sommige gezinnen die hieraan meedoen de Kerstman. De Kerstman is eigenlijk net zoiets als Sinterklaas. De Kerstman heeft ook een baard en een rood met wit pakje aan met een kerst muts. Ook hij brengt cadeautjes, dit doet hij met zijn arrenslee met daarvoor rendieren. De cadeautjes worden vaak onder de kerstboom gelegd.

Een kerstboom is vaak een spar of een kunstspar waarin kerst ballen en allerlei soorten versieringen worden gehangen. De kerstboom bevat vaak lichtjes in de boom en is meestal erg kleurrijk. In Nederland is het een traditie om een kerstboom rond Kerst in huis te hebben.

Behalve de kerstboom is de kerstster ook een plant die veel wordt gekocht rond Kerst. De kerstster is rood met donkergroen gekleurd en de bladeren lijken op een ster, vandaar de naam kerstster. Aangezien rood en donkergroen echte kerstkleuren zijn past deze plant dus prima bij de kerst.

Kerst eten:

Kerst staat er ook om bekend dat er lekker wordt gegeten. Veel families gaan gourmetten of iets anders gezelligs doen met de familie wat betreft eten. In de winkels zijn veel kerst kransjes en ander snoepgoed voor de kerst te vinden. Tijdens de traditionele kerst etentjes word er kalkoen, konijn, ree of fazant gegeten. Kerst is een gezellig feest waar de vrede op aarde centraal staat. Bedrijven houden vaak nog kerst borrels of een klein etentje.

Kerst kleding en kleuren:

Met Kerst draagt iedereen mooie kleren, vaak glanzend of met glitters. De meest gedragen kleuren zijn zwart en rood. Veel dames dragen jurkjes met een panty en schoenen met een hak. Ook mannen zien er keurig uit met de Kerst. Veel winkels spelen in op de Kerst aangezien veel mensen dan nieuwe kleren kopen. In de etalages is vanaf eind november al veel te zien in de glitter en glamour style.

Voor kleuren in huis wordt veel rood, vaak donkerrood gebruikt en donkergroen. Dit zijn echte Kerst kleuren, veel kaarsen zijn ook rood van kleur en ook veel servetten hebben een leuke Kerst print.

Kortom, Kerst is een belangrijk feest wat door alle Christenen over de wereld wordt gevierd. Behalve Christenen wordt Kerst ook steeds meer een traditie voor de niet gelovige mensen. Met Kerst staat de vrede op aarde centraal en is iedereen vriendelijk tegen elkaar en zoekt men de warmte van de familie op.
© 2010 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Wij vieren in Nederland kerst met de familie of het gezin. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een…
Kerstsymbolen en wat ze betekenenKerstsymbolen en wat ze betekenenKerstmis heeft een religieuze grondslag. Tijdens de Kerst herdenken we de geboorte van Christus. Dat Kerstmis een christ…
De betekenis van KerstDe betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…
Kerstsfeer creeëren in huisGeniet jij ook zo van de Kerst? En je huis gezellig aan te kleden voor de wintermaanden? De kerstperiode is zeer geschik…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.