Een cadeaumand samenstellen: tips en ideeën

Een cadeaumand samenstellen: tips en ideeën Heb je dat ook weleens? Je wilt iemand een cadeau geven, maar je weet niet wat. Iemand vindt heel veel dingen leuk, maar om nu weer met een cadeaubon of een badschuimpje aan te komen wordt ook wat saai. Een cadeaupakket geven is niet alleen leuk, het geeft je ook veel vrijheid om te kiezen wat je wilt geven en hoeveel je wilt besteden. Ook kun je zelf goed bepalen hoeveel tijd en moeite je wilt besteden. Je geeft op deze manier makkelijk een leuk en persoonlijk cadeau.

Waarom?

Een heel pakket aan cadeaus aan iemand geven, in plaats van gewoon één cadeau, waarom zou je dat doen? Als eerste natuurlijk gewoon om meer te geven en om bij het geven van veel kleine pakjes toch één geheel te krijgen. Bij een verjaardag of andere gelegenheid geef je zo één keer een cadeau, net als iedereen. Wanneer je vijf verschillende losse cadeautjes geeft wordt dit door andere gasten al snel als vervelend ervaren. Verder is het maken en samenstellen van een cadeaumand leuk. Je laat zien dat je de moeite neemt iets persoonlijks te geven en je hoeft niet veel geld kwijt te zijn om met een spectaculair cadeau aan te komen. Waarom zou je nog gewone pakjes geven?

Standaardmanden

Verschillende winkels verkopen standaard cadeaumanden of cadeaupakketten. Deze manden of pakketten zijn erg makkelijk in aanschaf, je bent niet lang bezig met zoeken of met inpakken. Ze zijn helaas vaak wel relatief duur. Daarbij zijn ze onpersoonlijk. Er zit altijd wel iets bij wat minder goed bij de ontvanger past als je zou hopen.

Zelf samenstellen

Je kunt ook heel goed een cadeaumand zelf samenstellen. Afhankelijk van de grote en de inhoud kan dit heel makkelijk zijn en in één winkel gebeuren, of je kunt dagen door winkels lopen op zoek naar de goede producten. Het voordeel is dat je alles volledig in de hand hebt, van de tijd die je er insteekt tot de kosten. En natuurlijk de producten die erin gaan.

Goedkoop of duur?

Voor een paar euro kun je al een cadeaumandje samenstellen. Bij een eurowinkel of een winkel als de blokker, Xenos of Action, kun je met tien euro een mand vol cadeaus kopen. Met minder geld heb je ook al snel een pakket aan gebruiksproducten of decoratieve spullen. Heb je meer geld te besteden dan kan dat natuurlijk ook. Ga bijvoorbeeld voor een luxe-avondje mand, met wijn en kaas, of stop een bon voor een hotelovernachting in je mand.

Samen geven

Een cadeaumand is het leukste als hij goed gevuld is. Om dit voor elkaar te krijgen kun je kijken of je er met iemand een samen kunt stellen. Een vriend of vriendin die je gemeen hebt met de ontvanger van de mand is een logische plek om te beginnen met zoeken. Samen heb je al een dubbel budget en kun je meer mensen betrekken dan heb je nog meer te besteden. Dat kleine mandje met een doucheschuim en zeepje wordt ineens een super-luxe verzorgings- en verwenpakket.

Cadeaus apart inpakken of niet?

Dit is altijd de vraag waar je voor staat als je een mand vol hebt weten te vergaren. Pak je ze nu apart in of niet? Het ligt een beetje aan de gelegenheid. Is er een feestje met maar een paar gasten, dan is het voor de jarige leuk om wat meer cadeaus uit te kunnen pakken. Is er een grote receptie? Dan kun je beter niet alles los inpakken. Het is voor andere gasten vervelend om te wachten tot alles uitgepakt is en ook voor de ontvanger kan er een onprettige situatie ontstaan als hij lang bezig is met één cadeau.

Stel je een cadeaumand samen voor een kind dan is apart inpakken altijd leuk. Voor kinderen is het uitpakken van cadeautjes vaak het hoogtepunt van de dag. Door ieder pakje kleurpotloden apart in te pakken maak je de meeste kinderen erg blij.

De mand zelf

Een cadeaumand hoeft geen mand te zijn. Een cadeautasje kan ook, of je kunt de mand deel uit laten maken van het cadeau. Stop de presentjes bijvoorbeeld in een plantenbak voor iemand die graag in de tuin bezig is, of in een ladekastje voor iemand die net is verhuist. Een normale mand wordt doorgaans niet meer gebruikt. Hij belandt onderin een kast, bij het vuilnis of wordt gerecycled als cadeaumand voor een ander. Door een originele en bruikbare ‘mand’ te geven, voorkom je verspilling.

Thema

De meeste cadeaumanden hebben een thema. De mand is opgesteld rondom ‘beauty’, ‘verwenmoment’ of een ander gericht onderwerp. Dit maakt het makkelijker om cadeaus te zoeken, je weet immers waar je moet kijken. Je kunt natuurlijk ook een mand maken met van alles en nog wat, zonder enig thema.

Wees creatief en maak het persoonlijk

Dit is zijn de belangrijkste regels bij het samenstellen van een cadeaumand. Een mand vol met ‘standaard’ producten kun je een stuk leuker maken met wat kleine ‘gekke’ cadeautjes erbij. Dit hoeven echt niet altijd dure nieuwe producten te zijn, het kunnen ook spullen zijn de je nog had liggen, maar dan leuk ingepakt. Versier de mand zelf of schrijf er een leuke boodschap op. Weet je niets te bedenken? Print dan een foto uit en schrijf er iets aardigs op.

Cadeaubonnen

Cadeaubonnen kunnen een mand helemaal afmaken. Een bioscoopbon, boekenbon of bon voor een dagje uit geeft iemand de mogelijkheid om zelf te kiezen wanneer hij iets doet en waar hij heengaat. Een cadeaubon voor een favoriete winkel kan weer winkelplezier opleveren, samen met een zelf uitgekozen cadeau – wat dus altijd goed is.

Mand opvullen

Heb je eenmaal een mand en de cadeautjes, dan kun je de cadeaus gewoon in de mand leggen. Dit ziet er echter al snel uit alsof er heel weinig inzit. De cadeaus kunnen daarbij gaan schuiven, waardoor wellicht breekbare objecten kapot kunnen gaan. Om dit te voorkomen kun je de mand opvullen met zaagsel of strooi. Heb je dit niet in huis, dan kunnen krantensnippers de uitkomst bieden. Snijd de krant in dunne repen, maak deze repen los van elkaar en leg ze in de mand. Leg hierin de cadeaus en het geheel ziet er feestelijk uit.

Enkele ideeën

Er zijn oneindig veel cadeaumanden te bedenken. Voor iedereen is er een unieke mand samen te stellen. Hier een aantal ideeën die kunnen helpen met het samenstellen van de perfecte cadeaumand

Goedkopere pakketen

Alle pakketten zijn zo duur als je ze zelf wilt maken. Echter, sommige pakketten zijn makkelijker goedkoop te houden dan anderen. Hieronder pakketten die samen te stellen zijn voor een bedrag tussen de 5 en 15 euro.

Een chocoladepakket

Een chocoladepakket zal letterlijk in de smaak vallen. Een chocolademand kan in een cadeaumand worden gegeven, of bijvoorbeeld in een chocoladefondueset. Het pakket kan gevuld worden met verschillende chocoladeproducten zoals:
 • Verschillende smaken chocolade
 • Smeltchocolade
 • Chocoladefondueset
 • Bonbons
 • Boekje over chocolade maken, of bijvoorbeeld brownies
Een chocoladepakket kan ook goed worden aangevuld met verschillende smaken thee.

Verzorgingsmand

Dit is misschien wel het type mand wat het meeste gegeven wordt. Er zijn veel standaardpakketten te koop, als je er zelf een maakt kun je hem vullen met bijvoorbeeld:
 • Doucheschuim
 • Badproducten (badschuim, badzout, etc.)
 • Gezichtsmasker
 • Luxe zeep
 • Bodylotion
 • Verschillende soorten crème
 • Handdoeken en washandjes

Cadeaumand dier

Heeft iemand net een nieuw huisdier? Is het huisdier de grootst hobby van de ontvanger of hetgeen jullie gemeen hebben? Dan kan een cadeaumand met het thema dier een mooie verrassing zijn. Waaruit deze mand bestaat ligt aan het diersoort, je geeft geen kauwstaaf aan een vogel. Een pakket kan bestaan uit:
 • Snacks voor het dier
 • Beeldjes of foto’s van het dier
 • Dierenspeelgoed
 • Accessoires

Cadeaumand student

Een mand voor een student kan uit van alles bestaan. Het stereotype is echter heel veel bier, hier kan gemakkelijk wat leuks en grappigs mee worden gedaan. Vul een pakket bijvoorbeeld met:
 • Bier
 • Nog meer bier
 • Borrelnootjes

Bakken

Houd iemand veel van bakken? Dan kun je een mooi pakket samenstellen wat hierop gebaseerd is. In plaats van een mand kun je een taartvorm geven, gevuld met bakproducten. Denk hierbij aan:
 • Receptenboek
 • Smaakstoffen
 • Kleurstoffen
 • Geleisuiker
 • Oventhermometer
 • Bakmixen

Duurdere pakketten

Heb je meer te besteden? Is er een speciale gelegenheid? Dan is een duurdere cadeaumand wellicht beter geschikt.

Romantisch avondje

Een romantisch avondje met je vriend of vriendin? Geef een mand cadeau. Ook aan een pas verloofd stel of een getrouwd stel kan dit een mooi cadeau zijn. Of gewoon aan een stel dat verkering heeft. Een romantisch avondje is gemakkelijk te creëren als je alles in een mand hebt. De inhoud kan bestaan uit:
 • Wijn
 • Kaarsen
 • Romantische film
 • Dinerbon

Filmmand

Houd de ontvanger van de mand van films? Dan kan een filmmand een mooi cadeau zijn. Zelf samenstellen is hierbij duidelijk een voordeel, aangezien je kunt kijken welk genre iemand leuk vind. Probeer er van te voren wel achter te komen welke films de ontvanger al heeft, zodat je geen dubbele films geeft. Een filmmand kan bestaan uit:
 • Verschillende films
 • Snacks voor tijdens de film
 • Bioscoopbonnen

Iedere prijsklasse

Deze manden kunnen makkelijk goedkoop worden gehouden of duur worden gemaakt. Ze zijn te geven op elke gelegenheid en aan te passen op iedere prijsklasse.

Kindercadeaumand

Een cadeaumand is ideaal voor kinderen. Het geeft veel plezier en veel uit te pakken. Pak bij voorkeur alle pakjes los in, dit vergroot de pret. De cadeaumand kan voor iedere leeftijd worden aangepast en bij een speelgoedwinkel worden gevuld. Ideeën voor pakjes zijn:
 • Kleurpotloden en gekleurde pennen
 • Knuffelbeesten
 • Poppen of actiefiguren
 • Lego
 • Stuiterballen en andere kleine cadeautjes
Zeker voor jonge kinderen geld: hoe meer hoe beter!

Fair trade

Geef iemand eens een eerlijk cadeau, vul een mand met fair trade producten. Er zijn verschillende winkels te vinden die uitsluitend fairtrade spullen verkopen, maar ook in steeds meer supermarkten zijn fair trade logo’s te vinden. Een mand kan bestaan uit:
 • Fair trade chocolade of ander snoep
 • Beeldjes en decoratieve objecten
 • Fair trade sieraden
Let wel op welk keurmerk wordt gegeven. Op ieder producten mag ‘fair trade’ worden gezet, ongeacht of dit waar is of niet.

Healty cadeaumand

Een gezonde cadeaumand is een goede keuze voor iemand die veel bezig is met zijn of haar gewicht. Iemand die graag sport of op een andere manier veel waarde hecht aan zijn of haar gezondheid. Een gezonde mand is samen te stellen met onder andere:
 • Een saladeschotel
 • Kookboeken met gezonde gerechten
 • Gezonde snacks, zoals granenrepen
 • Bij een hoger budget: kaartjes voor de sportschool
Kies je ervoor een saladeschotel te geven, dan kan deze makkelijk dienen als alternatief voor de mand.

Op kamers

Iemand die net op kamers gaat heeft behoefte aan heel veel verschillende producten, welke erg handig zijn om cadeau te krijgen. Een mand is dan ook makkelijk te vullen met:
 • Fotolijstjes
 • Kookboeken
 • Gereedschapsset
 • Verbanddoos
Wil je een groter cadeau geven? Dan kun je ervoor kiezen om geen gewone mand te geven maar een opbergmand te vullen, of bijvoorbeeld een kastje. Dit is wel verstandig om in overleg met de ontvanger te doen.

Tuin

Als het weer warmer wordt en alle groene vingers beginnen te kriebelen, dan kun je iemand die van tuinieren houdt natuurlijk een mooie cadeaumand geven. Een cadeaumand met het thema ‘tuin’ kun je makkelijk zo groot of klein houden als je zelf wilt. Opvulling kan bestaan uit:
 • Plantenbak
 • Bloemen
 • Zaden
 • Kweekkastje
 • Jonge planten
 • Tuingereedschap
Een plantenbak of kweekkastje kan in dit cadeaupakket makkelijk de rol van mand overnemen.

Veel succes met het samenstellen van de ideale cadeaumand!

Lees verder

© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cadeaupakket voor iedere gelegenheid: tips en ideeënEen verjaardag, geboorte, trouwerij of misschien wel de feestdagen. Wat geef je dit keer cadeau? Een cadeaupakket is een…
Origineel cadeau: De cadeaumandBen je op zoek naar een origineel cadeau? Met een beetje creativiteit stel je zelf een cadeaumand samen. Een cadeaumand…
Hoe zorg je voor een leuk en origineel cadeau?Hoe zorg je voor een leuk en origineel cadeau?Er zijn heel wat gelegenheden waarbij het netjes is om een cadeautje mee te nemen. We hebben allemaal wel eens moeite me…
Originele kerstpakkettenOriginele kerstpakkettenJaarlijks ontvangen de meeste werknemers een kerstpakket. Traditioneel gaat dit om een doos volgestouwd met goedkope lux…

Vul de feestdag eens anders in!Vul de feestdag eens anders in!We kunnen er niet omheen, maar de meeste feestdagen worden heel traditioneel ingedeeld met veel eten en drinken en waar…
Warmte in de stad: in de steden is het warmer dan erbuitenWarmte in de stad: in de steden is het warmer dan erbuitenHet is al heel lang bekend dat de stad warmer is dan het platteland. Dit warmte-eilandeffect kan oplopen tot meer dan 7…
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.