Vul de feestdag eens anders in!

Vul de feestdag eens anders in! We kunnen er niet omheen, maar de meeste feestdagen worden heel traditioneel ingedeeld met veel eten en drinken en waar een tweede dag gekoppeld is aan de feestdag, stropen we massaal de meubelboulevards af. Hoewel daar op zich niets mis mee is, zijn er toch legio mogelijkheden de feestdagen anders in te vullen.

Alternatieven

Nu kan je natuurlijk altijd het vliegtuig of de auto pakken en richting de besneeuwde bergtoppen rijden. Er wel vanuit gaande dat je het je financieel kunt veroorloven. Maar thuis blijven en met familie of vrienden iets doen wat net buiten het eten en drinken, uitbuiken en weer eten en drinken ligt, maakt een feestdag op een andere manier aangenaam. Je moet er alleen voor openstaan en je eventuele gezelschap er in mee krijgen c.q. enthousiast maken voor het alternatief.

Hoe in te vullen?

Hoe vul je een feestdag anders in? Je ontkomt er niet aan om iets speciaals met het eten te doen. En op zich is daar niets mis mee, dat hoort nu eenmaal bij feesten. Maar als je voldoende tijd wilt hebben voor je alternatieve planning, wil dat nogal wat zeggen in de voorbereiding. De dag(en) voor de feest dag is de voorbereiding van de maaltijd c.q. de hapjes het halve werk. Wil je het echt heel gemakkelijk, laat het dan komen.

Als je enig moment besloten hebt je dagen anders in te vullen, dan zijn er best veel mogelijkheden. Natuurlijk moet je rekening houden met mensen die bijvoorbeeld minder fysieke inspanning kunnen verrichten. Echter, als je deze mensen een andere taak geeft, doet men gewoon mee. Want daar gaat het met de feestdagen immers om. Gezellig samen zijn, er voor elkaar zijn en een eenheid vormen.

Een aantal opties in willekeurige volgorde en waar prima op gevarieerd kan worden:
  • Buiten: Familie-/vriendenspel (zelf te bedenken of kant-en-klaar te kopen) in de natuur. De bossen, het heideveld, het strand. Wat er maar in de buurt is en waar je voldoende ruimte hebt. De gradatie qua fysieke inspanning is zelf in te delen en zal mede afhangen van het gezelschap.
  • Buiten: Gezamenlijk wandeling met competitie-element, zoals het verzamelen van bepaalde zaken of het herkennen van de omgeving (met een foto als bewijs).
  • Binnen: Als team oude spullen opknappen en verloten onder de aanwezigen.
  • Binnen: Afzonderlijk een klein gerechtje maken thuis en spelelement toevoegen, door wie gemaakt en wat het lekkerste is. (heb je ook niet veel werk met het eten).
  • Buiten: Buitensport/spel als survival, paintbal of spoorzoeken.
  • Binnen: Vooraf gezamenlijk doel stellen en dit realiseren. Bijv. alle informatie voor het maken van een nieuwe website (van een van de familieleden) verzamelen, uitschrijven, foto’s maken etc. of de bolderkar voor de vereniging opknappen of legaal hout sprokkelen om in de avond een mooi kampvuur te maken.
  • Binnen: Spel om elkaar beter te leren kennen. Iedereen heeft wel iets wat niemand weet … raden wat dat is. Onder het motto “Vragen staat vrij”.
  • Binnen: Verzamel stukken uit krantenberichten en maak daar nieuwe (soms heel verrassende) verhalen van. Leg het elkaar ook uit.
  • Binnen of buiten: Creatief bezig zijn. Zorg voor wat verschillende materialen en ga als team (niet te groot en mede afhankelijk van de grootte van de groep) iets maken.

Uitgangspunten

Vooraf is het goed de spelregels en uitgangspunten te bepalen. Mensen afdwingen iets te doen waar ze bijvoorbeeld bang voor zijn, is niet zinvol. Afspreken eerlijk te zijn in alles wat je doet en mensen in hun waarde te laten. Maar vooral ook dat iedereen er serieus aan mee doet. Als iemand daar geen behoefte aan heeft, is het misschien niet de persoon om die feestdagen met je te delen. Daar moet je naar elkaar toe eerlijk over kunnen zijn.

Weerstand

85% tot 90% van de mensheid is niet veranderingsgericht en als je iets dergelijks van plan bent, begin er dan tijdig over. Zorg dat het ingebed raakt in het systeem van de mensen en laat ze wennen aan het idee dat ze een feestdag gaan meemaken die niet volgens “de standaard” is. Een standaard die wij ooit zelf bepaald hebben … en er dus ook zelf verandering in aan kunnen brengen.

Tot slot

Een alternatief voor een traditionele dag kan heel verrassend zijn. Succes en vooral veel plezier!
© 2011 - 2021 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenWerken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenVeel mensen brengen feestdagen het liefst door met hun vrienden en familie. Sommige mensen moeten echter werken tijdens…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
Welke feestdagen zijn er in Duitsland?Welke feestdagen zijn er in Duitsland?Duitsland kent veertien officiële feestdagen. Het grootste aantal feestdagen is wel officieel erkend, maar wordt maar op…
Loondoorbetaling bij bedrijfssluiting voor uitzendkrachtenLoondoorbetaling bij bedrijfssluiting voor uitzendkrachtenHier kun je alles vinden over loondoorbetaling voor uitzendkrachten tijdens de feestdagen en tijdens een bedrijfssluitin…

De dief op blote voeten: Colton Harris-MooreColton Harris-Moore was pas 17 toen hij wist te ontsnappen uit een internaat waar hij zat vanwege verschillende inbraken…
Een cadeaumand samenstellen: tips en ideeënEen cadeaumand samenstellen: tips en ideeënHeb je dat ook weleens? Je wilt iemand een cadeau geven, maar je weet niet wat. Iemand vindt heel veel dingen leuk, maar…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!