Hoe kies je het perfecte kerstcadeau?

Hoe kies je het perfecte kerstcadeau? Het perfecte kerstcadeau. We willen het even graag geven als ontvangen! Maar in de praktijk zijn de ervaringen vaak minder rooskleurig. Dat, terwijl de grootste missers gemakkelijk te voorkomen zijn. Mag een kerstcadeau nuttig zijn? Wat is hét kenmerk van het perfecte kerstcadeau? En wat heeft de tijger op jacht te maken met het vinden van het perfecte kerstcadeau? Lees verder voor de ins en outs. En doe daarna de mini-quiz: ben ik de ideale kerstgeschenk-koper? Het perfecte kerstcadeau. We willen er allemaal wel mee aan komen! Maar in de praktijk blijkt dat het kopen én ontvangen van kerstcadeaus nog weleens tot mindere ervaringen leidt. Voor gever zowel als ontvanger. Daarbij is er ook goed nieuws. De grootste missers kunnen vrij gemakkelijk voorkomen worden.

Basisregel: de tijger gaat op jacht

Eigenlijk is het vinden van het perfecte kerstcadeau te vergelijken met het op jacht gaan van de tijger. Die bestudeert allereerst de prooi. Hoe gedraagt die zich, wat zijn de kenmerken? Juist op dat punt gaan mensen vaak onverbiddelijk de mist in bij het kopen van een kerstcadeau. We gaan op jacht zonder te weten waarop! Door de persoon die je van een perfect cadeau wilt voorzien nauwkeurig 'in het wild' te observeren, kom je een eind. Draagt die persoon bijvoorbeeld graag handschoenen, maar loopt zij of hij rond met nogal afgekloven exemplaren? Mooi, dan is het alleen nog een kwestie van discreet te weten komen wat de juiste maat is voor een paar chique handschoenen. En als je met diegene afspreekt, wil het 'object van je aandacht' dan naar een restaurant, naar een bar of gaat zij of hij liever de keuken in om zelf te kokkerellen? Uit zo'n klein detail kun je bijvoorbeeld al opmaken of de ontvanger van het toekomstige cadeau blij zou zijn met luxe keukenhebbedingen.

Basisregel: loop niet achter de feiten aan

Als je de ander observeert, laat dan de huidige omstandigheden en voorkeuren meetellen. Wat iemand vijf jaar geleden wilde, deed of was, is niet per se actueel, dus blijf niet in de oude groef hangen. Voorbeeld: als interim-beautyredacteur bij een glossy magazine, nam ik Albert Heijntassen vol beautyspullen mee naar huis (ja, neem dat maar letterlijk). Maar terwijl op mijn overvolle toilettafel thuis van alles en nog wat prijkte inclusief een Chanel-kit van 600 euro, namen zelfs mijn geliefden nog evenals voorgaande jaren mascara's en lipsticks van een of ander mainstream merk mee als cadeau. Ik nam die dingen in liefde aan, zoals we elk geschenk moeten aannemen, maar in stilte dacht ik: hoe komt dit?

Basisregel: begin op tijd

De beste tijd om op jacht te gaan naar kerstcadeaus: volgens de statistieken is dat net voor kerst. Je waadt je een weg door een verbeten horde cadeauzoekers omdat... ja, waarom eigenlijk? De beste cadeau-shopper begint op tijd! En is op de kerst voorbereid. Er zijn zelfs mensen die cadeaus al een paar maanden tevoren kopen, omdat ze een gouden ingeving krijgen in een andere context. Iemand maakt een minuutje vrij voor een telefoongesprek met jou en klaagt dat zij of hij te druk is om eindelijk eens wat mooie nieuwe kousen te kopen, een sjaal, noem het maar op.. en de alerte toekomstige gever maakt een (mentale) notitie om dat eens te regelen. Door een luxe en kwalitatief hoogwaardig product te kopen in neutrale tinten, voorkom je dat de persoon in kwestie zegt: mooi, maar dat heb ik al. Want producten als kousen en sjaals zijn aan slijtage onderhevig en je hebt er nooit genoeg van.

Mag het nuttig zijn?

Hier ligt een enorm struikelblok. Mag een kerstcadeau nuttig zijn? Mag je bijvoorbeeld een boormachine cadeau doen, of een strijkijzer? Het grote geheim van het perfecte kerstcadeau komt hier om de hoek kijken. Een perfect kerstcadeau heeft bij uitstek nut. Die prullaria uit de cadeauwinkel zijn maar voor één ding goed: je hebt iets in je handen als je aankomt, én je kunt ze afstoffen. Nut ofwel gebruikswaarde is dus van groot belang. Maar het gaat hierom, dat je een bruikbaar c.q. nuttig geschenk koopt dat de ander niet snel voor zichzelf zou kopen. De slagroom op de cadeau-taart is juist, dat het net dat tikje onweerstaanbare luxe heeft dat we onszelf vaak zo weinig gunnen. Daarbij is de truc echter dat de grote gemene deler ofwel de hoofdassociatie bij jouw geschenk niet ligt op het nut. Dat moet je dan net weer niet hebben. Zelfs een stoomstrijkijzer dat moeiteloos twintig overhemden per uur wegstrijkt, is vóór alles nuttig. Dit terwijl luxe lederen handschoenen van een bijna decadent merk ontegenzeggelijk nuttig zijn, maar minstens zo sterk geassocieerd worden met hebberige vergeefse blikken in de etalage. Want zoiets koop je toch niet voor jezelf.... Samengevat: dé kans van de gulle gever is, dat te geven dat begeerd wordt, maar niet snel gekocht wordt!

Mag het nutteloos zijn?

Die opmerking over het geijkte cadeauwinkel-geschenk van zojuist geeft eigenlijk al antwoord op de vraag: mag een kerstgeschenk nutteloos zijn? Nee, dus. Het gaat niet om het geschenk, de focus van de beste koper van kerstgeschenken ligt eerst en vooral op de ontvanger. Wat ontbreekt daar? Wat wordt daar begeerd? Waarvoor blijft deze persoon bij etalages staan? En hoe ziet deze persoon eruit? Juist dat is bepalend voor de perfecte kerstcadeau-strategie.

Mini-quiz 'Het perfecte kerstcadeau?'

Om het hele verhaal er nog even op een leuke manier in te stampen, nog even een kleine quiz 'Het perfecte kerstcadeau (of niet)'.

1. Luxe manchetknopen: het perfecte kerstcadeau?

  • a. Vermoedelijk wel
  • b. Vermoedelijk niet

Goed antwoord: b. Draagt de ontvanger overhemden zonder knopen, en met manchetknopen? Zo ja, ga ervoor. Maar de kans is groter dat het antwoord nee is. De perfecte gever sluit aan bij de persoon en gewoontes en wensen van de ontvanger, en niet andersom.

2. Epileerapparaat de luxe: het perfecte kerstcadeau voor een dame?

  • a. Vermoedelijk wel
  • b. Vermoedelijk niet
  • c. Misschien

Goed antwoord: c. Er is één alles overheersende stelregel: als de ontvanger aangeeft iets watertandend graag te willen hebben, vervallen alle andere regels over nut en dergelijke. Echter, in het andere geval is de eerste associatie met een epileerapparaat het nut. En dan is het geen perfect kerstcadeau.

3. Luxe zijden kousen voor een kousendrager, uitgelezen nachtkleding voor de pyjama- of nachthemdjesgek, boterzacht leren handschoenen voor degene met een uitpuilende kast sjaals en handschoenen, een designer-handtas voor de vrouw met een kapstok vol innig geliefde handtassen: het perfecte kerstcadeau?

  • a. Vermoedelijk wel
  • b. Vermoedelijk niet

Goed antwoord: a, natuurlijk. Je hebt de ontvanger geobserveerd en kent diens smaak en gewoontes. Je kiest voor iets dat bewezen nut heeft voor de ontvanger én giet er een sausje van - liefst lichtjes decadente - luxe overheen. Ja en nog eens ja. Gefeliciteerd: jij bent de ideale kerstgeschenk-koper!
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Elk jaar is het weer de vraag wat een leuk en origineel cadeau is om aan iemand te geven met kerstmis. December is de fe…
Cadeautips voor ValentijnsdagCadeautips voor ValentijnsdagValentijnsdag, de meest romantische dag van het jaar. Welke cadeau moet je een geliefde geven? Je wilt natuurlijk een on…
Sinterklaas spelSinterklaas spelEen leuk en gezellig spel om met de hele familie te spelen op sinterklaasavond. Het kan natuurlijk ook als kerstspell ge…
Huwelijkscadeau: wat cadeau te geven aan het bruidspaar?Een cadeau bedenken is niet het gemakkelijkste wat er is en zeker niet voor een cadeau dat bestemd is voor een bruidspaa…

Mode in de jaren '90De mode van de jaren 90 ligt al een tijdje achter ons, maar wat hield dat dan in? Welke kleding was toen populair en wa…
Warme winterstoffenWarme winterstoffenAls de winter in beeld komt, zijn we bezig met het mooi maken van onszelf en het gezellig maken in huis. Daarbij horen w…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.