Warme winterstoffen

Warme winterstoffen Als de winter in beeld komt, zijn we bezig met het mooi maken van onszelf en het gezellig maken in huis. Daarbij horen warme, rijke stoffen, zowel in huis als waar we ons mee kleden. De koude buitenwereld sluiten we even buiten en we concentreren ons op de mooie dingen voor binnen.

Stoffen

Dat de warme, rijke stoffen meer voor de winter zijn heeft behalve het warme aspect het zit toch ook weer tussen de oren een machtig en rijk (in letterlijke zin) gevoel. De stoffen zijn vaak luxer en zachter en de combinatie van de winter met een financieel minder periode, maakt dat we ons daar meer op richten.
Er moet tenslotte een lekker plekje zijn waar je de grote boze mensenwereld buiten kunt sluiten en wat beter dan jezelf en het eigen huis. Daar passen we dus de materialen bij aan en naast de nieuwe materialen combineren we het in de winter met warmere kleuren.

Wat is er zoal?

Het is een open deur om te zeggen dat de bruintinten het goed doen in het najaar en de winter. Het is bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden en borduurt perfect door op de zachte beige en aarde tinten die we ook in de zomer al gezien hebben. Dat maakt de overgang wat rustiger en vallen bepaalde kledingstukken mogelijk nog te combineren met elkaar. Denk aan een mooi dik wollen vest over een dunne blouse of truitje.

Wonen

De woontrends die bedacht worden, liggen dichter bij elkaar als voorheen. Dat is ook maar goed, want dat maakt het financiële plaatje ook wat aantrekkelijker. Vaak is met een nuanceverschil een woonkamer al voldoende aan te pakken.

De warme rijke stoffen als wollen, fluwelen en bond (uiteraard niet echt!) doen het goed in de verschillende bruintinten. Wat het net iets speelser maakt is de combinatie met een wat meer sprekende kleur. En die kleur is gemakkelijk uit je eigen voorkeurspectrum te halen. Zo laten de verschillende showrooms een combinatie met blauwtinten zien in de vorm van kussens, kleden en tapijt. Verschillende blauwtinten die in de diepe kleuren zitten, maar ook het sprekende wat meer naar turkoois neigt.

Een andere combinatie die veel gezien wordt is die met het paarse, de lavendelkleur. Dit is net iets minder hard als het turkoois, maar haalt de diepbruine kleuren wel meer op. Ook hier zijn verschillende kleurschakeringen mogelijk, waarbij zelfs het behang in deze kleur niet geschuwd wordt.

Toch wat warmer? Combineer dan het bruin met diep oranje en warme geel tinten. Het lijkt bij deze combinatie alsof de kleuren moeiteloos overgaan van bruin naar geel. Combineer het in huis met één aspect wat net wat harder geel is om de kleuren iets meer op te halen (en dit kan al in de vorm van wat fluwelen kussens of een schilderij waar de hoofdkleur geel is).

Kleding

Als je naar de bruine kleding kijkt (wol, fluweel, satijn) zal dit voor sommige mensen een tegenvaller zijn. Want bijvoorbeeld het lentetype heeft niet zoveel met deze zachte kleuren, maar is mooi op te halen door bij de hals iets te dragen in een harde primaire kleur. Blauw is daar een goed voorbeeld van.

Is het bruin toch niet je ding, dan zie je in de kleding ook weer verschillende grijstinten opduiken. Grijstinten die direct van het zwart afstammen of grijstinten die nog een zweem van bruin met zich meedragen. Waarbij het grijs zich weer meer leent voor een combinatie met bijvoorbeeld diep rood of een heldere kleur als zeegroen.

Voor de liefhebbers van zwart dit is er altijd, want voor de winter is het zowat een universele kleur. Wil je het modeaspect er iets meer inbrengen, combineer het zwart dan met twee bruintinten gecombineerd. De hoge suède laars in diepbruin zie je veel (stoer met een lage hak of vrouwelijk met een hoge hak) en kan prima met een zwarte broek en zwart wollen colbert. Een glanzend bruin blouse (in dezelfde kleurstelling als de laarzen) eronder en je combinatie is af en modieus.

Tot slot

De creativiteit staat de laatste jaren hoog in het vaandel, zowel in huistrends als kledingtrends. Iedere keer worden er alleen wat nieuwe aspecten aan toegevoegd, wat ook maakt dat je kunt kiezen uit allerlei soorten kleuren en materialen. Door wat kleine aspecten aan je huis of je garderobe toe te voegen, blijft de rekening beperkt en kan je nog eens afwisselen.
Voor sommige mensen wellicht teveel om tot een keuze te komen. Wat kan helpen is te beginnen met dat weg te leggen (kleur en materiaal), wat het echt niet is en langzaam die keuzemogelijkheden af te pellen tot de paar kleuren en materialen die je het mooist vindt.

Lees verder

© 2011 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Feestelijke kleding met kerstFeestelijke kleding met kerstMet kerst willen mensen er extra feestelijk uitzien. Kosten nog moeite worden gespaard om leuke outfits te scoren voor d…
Hoe voorkom je kledingmissers?Hoe voorkom je kledingmissers?Het overkomt iedereen wel eens, een te nauwe blouse, kleding in de verkeerde kleur of de verkeerde maat. Het zijn enkele…
Je baby goed aankledenJe baby goed aankledenVeel (aanstaande) ouders vragen zich af hoe ze hun kindje goed kunnen aankleden. Zeker met het wisselvallige Nederlandse…
Kerstsfeer creeëren in huisGeniet jij ook zo van de Kerst? En je huis gezellig aan te kleden voor de wintermaanden? De kerstperiode is zeer geschik…

Hoe kies je het perfecte kerstcadeau?Hoe kies je het perfecte kerstcadeau?Het perfecte kerstcadeau. We willen het even graag geven als ontvangen! Maar in de praktijk zijn de ervaringen vaak mind…
Een jaartje naar het buitenland goed voor carrièreEen jaartje naar het buitenland goed voor carrièreNa afronding van de opleiding, kiezen jongeren er vaak voor om niet direct aan het werk te gaan in hun vakgebied in Nede…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gewa, Pixabay

Reageer op het artikel "Warme winterstoffen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 19-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Woning
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!