Werken met een groep: voordelen en nadelen

Werken met een groep: voordelen en nadelen In veel verschillende situaties vormen wij met andere personen een groep. Een groep is een verzameling van personen die voor langere tijd contact heeft met elkaar. Naar mate de tijd vordert, wordt de identiteit van de groep steeds meer bepaald. Maar wat is eigenlijk de reden dat wij werken met groepen? En wat kan er misgaan in groepen?

Wat is een groep?

Een groep is een verzameling van personen die na een langere tijd van contact hebben met elkaar, afhankelijk van elkaar wordt. De groep ontwikkelt hetzelfde gedrag en eenzelfde identiteit. Groepen bestaan uit 3 personen of meer, een maximum is niet vast te stellen. Een groep wordt meestal samengesteld om een complexe taak aan te pakken, want hoe moeilijker een taak, hoe meer mensen ervoor nodig zijn.

Hoe herken je een groep?

  • Het gedrag van de mensen uit een groep is van elkaar afhankelijk geworden. De actie van de een beïnvloedt de acties van de anderen.
  • Mensen in groepen hebben voorspelbare normen, waarden en rollen.
  • De leden van de groep hebben een collectieve identiteit.

De nadelen van werken met een groep

Overschatting van de groep

Wanneer er in een groep al vele successen zijn geboekt, kan het zo zijn dat de leden van de groep zichzelf gaan overschatten. Ze denken: vorige keer lukte het ons ook prima, waarom zou het dan nu niet lukken? Daarbij wordt dan niet voldoende gekeken naar de risico's die ergens aan vast zitten. Er kunnen dan wel eens dingen mis gaan.

Het niet functioneren van leden

Bij het werken met een hele groep mensen tegelijk, is er natuurlijk minder aandacht gericht op elk individu. Een persoon zou dan wel eens ongemerkt minder kunnen werken dan de ander. De resultaten van de groep worden snel samen genomen, en niet per persoon bij langs gegaan. Wanneer de een minder doet dan de ander, maar het algehele resultaat van de groep goed is, zal er geen verdere aandacht aan worden besteed.

Verdeling in kleinere groepen

Wanneer er zoveel mensen zich in een groep bevinden, kan dit moeilijk goed bij elkaar gehouden worden. Grote groepen scheiden zich daarom nogal snel in kleinere groepen. De groep vormt dan geen goed geheel meer, wat wel de bedoeling is.

De voordelen van werken met een groep

  • Hoe meer mensen, hoe meer ideeën. Dus je bereikt meer ideeën met een groep, dus meer inbreng.
  • Groepen bieden ondersteuning en betrokkenheid voor de leden van de groep. Soms zijn taken te groot, of zijn problemen te ernstig voor iemand om alleen op te lossen. Dan is een groep nodig.
  • Groepen kunnen interpersoonlijke behoeften vervullen.
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderopvang; Horizontale en verticale groepenKinderopvang; Horizontale en verticale groepenIn de kinderopvang wordt gewerkt met horizontale en/of verticale groepen. Met deze termen maak je als ouder kennis als j…
Het ontstaan van de methode groepsmaatschappelijk werkHet ontstaan van de methode groepsmaatschappelijk werkVeel maatschappelijk werkers, pedagogen en SPH'ers maken er gebruik van zonder zich er bewust van te zijn: de methode gr…
Menselijk gedrag in groepenEen individu gedraagt zich anders in een groep, dat is iets wat de meeste mensen wel weten. Iemand doet anders bij vrien…
Met groepen werkenBij het werken met groepen komt een heleboel kijken. In hoeverre verschillen groepen van elkaar? Wat zijn weerstanden te…

Zonnebank en zonnen gevaarlijk?Tijdens de donkere winterdagen of na een vakantie om ons kleurtje te behouden duiken we graag onder de zonnebank. Van de…
Bronnen en referenties
  • Thinking Through Communication - Trenholm, S.
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 25-02-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.